Πολιτική|15.09.2024 22:15

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς το «μπλόκο» Κασσελάκη στα οικονομικά του κόμματος επισκίασε την εμφάνιση Παππά στη ΔΕΘ - Η ερμηνεία της κίνησής του και τα επόμενα σχέδια

Newsroom

Την ώρα που ο Νίκος Παππάς απευθυνόταν ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην 88η ΔΕΘ ξεδιπλώνοντας μια ατζέντα για την οικονομία, για τις πολιτικές συμμαχίες με έμφαση στο ΠΑΣΟΚ, για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να άρει τις αρμοδιότητες που είχε εκχωρήσει στον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, ως πρόεδρος.

Όπως είναι φυσικό, αυτό μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη και επανέφερε την κουβέντα στα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου καταγράφονται ισχυροί κραδασμοί.

Η ερμηνεία της κίνησης Κασσελάκη  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητώντας την καθαίρεσή του μέχρι τις εκλογές, μετά την πρόταση μομφής και την απόφασή της Πολιτικής Γραμματείας. Και ζήτησε με αυτή την ιδιότητά του να αρθούν οι εξουσιοδοτήσεις που είχε δώσει στον γενικό διευθυντή του κόμματος.

Επεδίωξε να «παγώσει» κάθε διαχειριστική επιλογή και πράξη στον ΣΥΡΙΖΑ; Επεδίωξε ο ίδιος να διασφαλίσει τον εαυτό του για τυχόν ευθύνες που μπορεί να έχουν αποφάσεις του κόμματος από εδώ και πέρα; Όλα είναι ερμηνεύσιμα, σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιγουρή και το ρεπορτάζ που μετέδωσε στο OPEN.

Ο κ. Κασσελάκης, πάντως λίγο νωρίτερα, έσπευσε να σχολιάσει με δήλωση του εκπροσώπου του και νομικού συμβούλου του, Χαράλαμπου Πελέκη:

«Με δεδομένο ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει πλέον πληροφόρηση από τα όργανα του κόμματος για ενέργειες και αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά και διαχειριστικά θέματα του κόμματος, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να έχει πλέον και την οποιαδήποτε ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις. Ως εκ τούτου, ο κ. Κασσελάκης ανακάλεσε από την Παρασκευή (13/9) το πληρεξούσιο προς τον κ. Χρήστο Μαυροκεφαλίδη».  

Επιχειρεί να καταστήσει νομικό ένα πολιτικό θέμα

Τα φώτα της διασημότητας στρέφονται στις επόμενες κινήσεις Κασσελάκη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Μένει να δούμε αν θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τις επόμενες ημέρες. Αρκετοί πάντως εκτιμούν πως έχει παραχθεί ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Ότι υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα και κάποιοι μη υποστηρικτές του πιστεύουν ότι ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί με δικαστικό ή διαδικαστικό τρόπο να επιλύσει ένα σοβαρότατο ζήτημα. Το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία προχώρησαν στην πρόταση μομφής εναντίον του.

Άνοιξε «πόρτα» για διαγραφή Κασσελάκη;

Εξελίξεις πάντως και για διαγραφή του κ. Κασσελάκη, όπως πρόσφατα ακούστηκαν, δεν υπάρχουν, προς το παρόν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η συζήτηση αυτή παραμένει ανοιχτή. Και η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησαν για πιθανότητα μη επικύρωσης της εκ νέου υποψηφιότητάς του για την προεδρία. Παράλληλα, λίγες ημέρες πριν, η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε ένα τέτοιο θέμα στην Πολιτική Γραμματεία.  

ΘεσσαλονίκηΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαππάςΔΕΘειδήσειςειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΔΕΘ 2024