Πολιτική|16.09.2024 07:00

Μεταναστευτικό: Κινήσεις σε τρεις κατευθύνσεις από την κυβέρνηση - Ξεκινά δεκαήμερο διπλωματικών επαφών

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε εγρήγορση είναι η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς η Γερμανία υιοθετεί μια πιο σκληρή στάση και η συζήτηση έχει αναζωπυρωθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων, η προσοχή στρέφεται και προς την τουρκική πλευρά και κρίσιμο είναι να μην υπάρξει αύξηση των ροών.

Ουσιαστικά το μεταναστευτικό έρχεται πάλι στο προσκήνιο μετά από μία σειρά μέτρων που πήρε το Βερολίνο, όπως οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα. Την ίδια στιγμή αυστηροποίηση του πλαισίου εξετάζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη (όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία), ενώ στη Γαλλία ο Μισέλ Μπαρνιέ σχεδιάζει την δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης.

Μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό από την κυβέρνηση θέλουν να ξεδιπλώσουν πρωτοβουλίες σε τρεις άξονες:

  • Πρώτον στην αναζήτηση συμμαχιών με ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν την ίδια οπτική για το θέμα (κυρίως με χώρες πρώτης υποδοχής). Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Σημειώνεται πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αυστρία, ενώ το μεταναστευτικό συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας.

Μάλιστα η Αθήνα σχεδιάζει να θέσει το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί σε έναν περίπου μήνα. Επίσης τον Οκτώβριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης στη Γερμανία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη γερμανική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιώτοπουλος για να συμμετάσχει σε υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση. Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα ακολουθήσει αύριο το Συνέδριο «Western Balcans Summit 2024», με τον Έλληνα υπουργό να τοποθετείται στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό.

  • Δεύτερον στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει αύξηση των ροών. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη η τουρκική στάση σε μία σειρά θεμάτων, ωστόσο στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Και κρίσιμο είναι να διασφαλιστεί πως δεν θα επιχειρηθεί εκ νέου μια εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
  • Τρίτον στην φύλαξη και προστασία των συνόρων, τα οποία όπως τονίζεται από την ελληνική πλευρά είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Να σημειωθεί πως σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να επισκεφθεί περιοχές του Έβρου.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον φράχτη που κατασκευάζεται στον Έβρο, σημειώνοντας ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». Τόνισε ακόμα πως «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια». Παράλληλα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές»

Το διπλωματικό σπριντ

Μια σειρά κρίσιμων επαφών θα έχει το επόμενο δεκαήμερο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναχωρεί στο τέλος της εβδομάδας για τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα γίνει στις 26 του μήνα, ενώ θα έχει προηγηθεί η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Στις ΗΠΑ στις 23 του μήνα ο πρωθυπουργός θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen από το Atlantic Council (μεταξύ των τεσσάρων προσώπων θα είναι και η πρωθυπουργός της Ιταλίας). Επίσης, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αν. Γκουτέρες, σε μια εποχή που το Κυπριακό είναι στο προσκήνιο. Παράλληλα θα δρομολογηθεί και μια σειρά άλλων ραντεβού και θεωρείται πιθανή συνάντηση με τον Μπ. Νετανιάχου.

Από την κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα στην ευρύτερη γειτονιά και στη Νέα Υόρκη θα υπάρξει τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία ενδιαφέρουσα χρονικά συγκυρία, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Καιρό (και πρόσφατα υπήρξε συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο).

Τέλος, να σημειωθεί πως στις 19 του μήνα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Μάλιστα στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαμεταναστευτικόΜέγαρο Μαξίμουειδήσεις τώρα