Πολιτική|17.09.2024 06:21

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κρίνει την εκλογή του νέου προέδρου – Τα κρίσιμα γεγονότα και οι παίκτες στην σκακιέρα

Νίκος Σβέρκος

Η αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη από την κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά πυροδότησε μια «κούρσα» υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου επικρατεί αμηχανία στις εσωκομματικές ομάδες, ενώ πρόθεση να διεκδικήσουν την αρχηγία έχει εκδηλώσει μέχρι στιγμής μόνον ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Η αμηχανία έχει δύο πηγές: Αφενός το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμα τι προτίθεται να κάνει σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, ενώ το σκηνικό γίνεται πιο θολό όσο ο ίδιος και οι εναπομείναντες συνεργάτες του θεωρούν πως παραμένει τύποις και ουσία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου, οι εσωκομματικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά ρευστοί και οι επικεφαλής των ομάδων αναζητούν πρόσωπα που θα εξασφαλίσουν ισχυρή δυναμική.

Στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα γεγονότα και παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις και πιθανόν επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τα εκατέρωθεν επιτελεία εξετάζουν το βηματισμό τους με προσοχή.

Θα κατέβει ο Κασσελάκης; Και με ποια ατζέντα;

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται σε συχνή επαφή με το επιτελείο του, βουλευτές και μεσαία στελέχη που τον στηρίζουν, προκειμένου να καθορίσουν το πλαίσιο της υποψηφιότητάς του. Ωστόσο τα μέχρι τώρα δείγματα των παρεμβάσεών του στο προσκήνιο και το παρασκήνιο δείχνουν πως συλλέγει όπλα για μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση με ό,τι περιγράφει ως «γραφειοκρατία» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι, εάν τελικά τεθεί υποψήφιος, ποια τακτική θα ακολουθήσει στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες. Στην εσωκομματική αντιπαράθεση θα επενδύσει στην επιθετική επιχειρηματολογία με υπόνοιες για την ακεραιότητα των αντιπάλων του ή θα προτάξει πολιτικές προτάσεις; Θα ακολουθήσει μια γραμμή ολομέτωπης επίθεσης κατά πάντων ή θα αφήσει ανοικτές θύρες προς κάποιον από τους αντιπάλους του με την ελπίδα να συμπράξουν σε έναν δεύτερο γύρο;

Αναμφίβολα ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει ισχυρός παράγοντας στην ζωή του ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό και δεν λείπουν τα πρόσωπα κοντά του που θεωρούν ότι η τοξικές επιθέσεις θα κουράσουν και θα αποθαρρύνουν ένα μέρος των εν δυνάμει ψηφοφόρων του. Άλλοι πάλι, λένε πως αυτό ακριβώς πρέπει να επιδιώξει: Να μειωθεί η συμμετοχή σε βαθμό που το κοινό του έκπτωτου προέδρου θα μοιάζει μεγαλύτερο και ισχυρότερο να καθορίσει την τροπή της εκλογής.

Ποιοι θα κατέβουν τελικά;

Οι Παύλος Πολάκης και Απόστολος Γκλέτσος θεωρούνται πολιτικά και υφολογικά συγγενείς στο σύμπαν της Κουμουνδούρου, με αρκετούς να αναρωτιούνται ποιά πρόσωπα είναι αυτά που θα διεκδικήσουν τις ψήφους του πιο μετριοπαθούς κοινού εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την αρχηγία, αλλά επιδιώκει να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη των «87». Αυτοί από τη μεριά τους εμφανίζονται διχασμένοι απέναντί του, καθώς ορισμένοι δεν του συγχωρούν την στάση που κράτησε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, θεωρώντας πως έσωσε τον Στέφανο Κασσελάκη από περιπέτειες. Η αναζήτηση προσώπου που θα διεκδικήσει την αρχηγία από τους «87» αυτή τη στιγμή μοιάζει ατελέσφορη, καθώς η Όλγα Γεροβασίλη δεν φαίνεται να επιθυμεί να βγει ξανά μπροστά σε μια αντιπαράθεση που πιθανόν έχει ιδιαίτερα τοξικά χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Παππάς τηρεί στάση αναμονής, καθώς -όπως λέει- δεν είναι της στιγμής η σκέψη μιας υποψηφιότητας. Επιθυμεί, άλλωστε, να καταγράψει όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις στην κοινοβουλευτική του παρουσία ως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ιδανικά να εμφανιστεί μάχιμος σε πιθανή μονομαχία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το έκτακτο συνέδριο

Στην Κουμουνδούρου πολλοί θεωρούν ότι το πεδίο στο οποίο θα φανεί η δυναμική των υποψηφίων είναι το έκτακτο συνέδριο που θα λάβει χώρα το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου. Η σημασία του είναι σημαντική για οργανωτικούς, πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους.

Το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο, με τις εσωκομματικές ομάδες να επιδιώκουν την ισχυρότερη παρουσία τους στο σώμα του συνεδρίου. Δεν επιθυμούν επανάληψη του σκηνικού του Φεβρουαρίου, όταν μόνο ένα μέρος των εκλεγμένων προσήλθε τελικά στις εργασίες του ή αρκετές Ο.Μ. αναγκάστηκαν να μην διεξάγουν καν εκλογές λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος των μελών να συμμετάσχουν στο συνέδριο. Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν να κυριαρχήσουν οι οχλαγωγίες και η  ένταση, που κορυφώθηκε τότε από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Επιπρόσθετα στο συνέδριο ο κάθε υποψήφιος θα κληθεί να καταθέσει την δική του πολιτική και προγραμματική ατζέντα, ενώ το ίδιο το συνέδριο θα ψηφίσει τις θέσεις του κόμματος τις οποίες θα κληθεί να υπηρετήσει όποιος ή όποια εκλεγεί πρόεδρος. Η στάση του σώματος θα είναι καθοριστική, καθώς θα πρέπει να επιλυθούν ανοικτά ζητήματα πολιτικού προσανατολισμού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Στο δημόσιο διάλογο συχνές είναι οι αναφορές πως απέναντι σε όλα αυτά τα κατακλυσμιαία που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να λάβει θέση ο Αλέξης Τσίπρας. Από το περιβάλλον του ξεκαθαρίζεται πως δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, συνεχίζοντας να κρατά αποστάσεις από τα τεκταινόμενα. Πολλοί στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να τοποθετηθεί πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το συνέδριο του κόμματος, ώστε να μην κυριαρχήσουν ξανά η παραφιλολογία και τα κάθε λογής σενάρια περί εκλεκτών του.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ύψιστη πολιτική διαδικασία του κόμματος και η στάση που θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρα θα δώσει και το σήμα των προθέσεών του. Εάν ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίσει να προσέλθει και να μιλήσει στο συνέδριο, τότε πολλοί θα μιλούν για επαναφορά της κανονικότητας στην Κουμουνδούρου. Υπενθυμίζεται πως στο συνέδριο του Φεβρουαρίου δεν παρέστη, αλλά απέστειλε επιστολή η οποία έπεσε βαριά στις εξελίξεις και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ηγεσία και τη βάση του κόμματος.

εκλογέςΠαύλος ΠολάκηςειδήσειςΑπόστολος Γκλέτσοςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΣτέφανος Κασσελάκης