Πολιτική|18.09.2024 06:35

ΣΥΡΙΖΑ: Τα κριτήρια υποψηφιότητας διχάζουν την Κουμουνδούρου - Οι προτάσεις και οι αποφάσεις

Νίκος Σβέρκος

Σε τροχιά μπαίνει η συζήτηση για τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληροί ο κάθε υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινός στόχος των στελεχών που συγκροτούν την εσωκομματική πλειοψηφία του κόμματος είναι να αποφευχθούν στο μέλλον επεισόδια ανάλογα του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, ώστε να μην πληγεί και η πολιτική αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κριτήρια που συζητούνται

Η πλευρά των 87 έθεσε επι τάπητος στην χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ τρία κριτήρια που θεωρεί πως πρέπει να πληρούνται για τους υποψηφίους: να καταθέσουν αναλυτικό πόθεν έσχες, να γίνει έλεγχος στις δανειακές υποχρεώσεις τους και να δεσμευθούν ότι θα σεβαστούν τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα το τελευταίο σημείο προτάθηκε για να μην υπάρξει επανάληψη τύπου “Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια” ή “Ιεράς Συμμαχίας του ΝΑΤΟ” που είχε πει στο παρελθόν ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος.

Η πλευρά Κασσελακη πρότεινε στην ΠΓ τα εξής κριτήρια: Να αυξηθεί ο αριθμός των αναγκαίων υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής, και ο κάθε υποψήφιος να έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Στο τελευταίο κριτήριο αρκετοί είδαν μια αιχμή όρος το Νίκο Παππά, ο οποίος έχει καταδικαστεί από τον ειδικό Δικαστήριο.

Όπως και να χει οι τελικές αποφάσεις επί των κριτηρίων θα ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο. Επιπρόσθετα αποφασίστηκε το συνέδριο του τριημέρου 1-3 Νοεμβρίου να είναι έκτακτο, να μην απασχολήσουν τις εργασίες του οι αλλαγές στο καταστατικό. Ετέθη έτσι ένα μεγάλο εμπόδιο στις στοχεύσεις Κασσελακη να αλλάξει τη δομή του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα επαναφέρει τα περί επίσπευσης των διαδικασιών ο Πολάκης

Η προσεχής Κεντρική Επιτροπή αναμένεται πάντως να συζητήσει εκ νέου ακόμα και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο κατέληξε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης παρά την νέα αποφαση της ΠΓ,  σε πρόσφατη ανάρτησή του γνωστοποίησε πως θα θέσει ξανά το ζήτημα στην συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου, εγείροντας ζήτημα όχι μόνο για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διαδικασιών ανάδειξης προέδρου, αλλά και για το χαρακτήρα του προσεχούς συνεδρίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μετατεθούν νωρίτερα όλες οι διαδικασίες, αλλά και το συνέδριο να είναι «διαρκές» και όχι «έκτακτο». Επιθυμεί δηλαδή να μην εκλεγούν εκ νέου αντιπρόσωποι από τη βάση για το συνέδριο, αλλά οι εργασίες του να διεξαχθούν με όσους και όσες είχαν εκλεγεί για το συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου.

Εκτός απροόπτου την ίδια ή παρεμφερή πρόταση θα καταθέσει στην ΚΕ και η πλευρά των υποστηρικτών Κασσελάκη, ελπίζοντας να συμπηχθει μια ευμεγέθης ομάδα γύρω από τον έκπτωτο πρόεδρο.

Πέμπτη ή Παρασκευή οι ανακοινώσεις Κασσελάκη

Στα τέλη αυτής της εβδομάδας και εκτός απροόπτου μέσω βίντεο αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται στην Ιταλία για προσωπικούς λόγους και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα, ώστε να δρομολογήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες των επόμενων βημάτων του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξετάζει μάλιστα την εισήγηση ορισμένων συνεργατών του να παραστεί στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρά το γεγονός πως δεν είναι μέλος της. Στόχος, να λάβει το λόγο, να παραθέσει την οπτική του γύρω από τα τεκταινόμενα και να διεκδικήσει ηχηρό χειροκρότημα από μερίδα των στελεχών που ακόμα τον στηρίζουν.

Από το περιβάλλον του πάντως μεταδίδεται κλίμα αγωνιστικότητας, επιμένοντας πως η αποπομπή του είναι άκυρη. Χαρακτηριστικά εχτές συνεργάτες του μοίρασαν την απόφαση ακόμα μιας νομαρχιακής οργάνωσης που στηρίζει τον έκπτωτο πρόεδρο, αυτής των Κυκλάδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συγκεκριμένη οργάνωση ζητά να αποφανθεί επί της εγκυρότητας της αποπομπής του, η Επιτροπή Καταστατικού.

Το «bullying» Κασσελάκη στη Νοτοπούλου προκαλεί εκνευρισμό

Στο μεταξύ καλά κρατεί η αντιπαράθεση σχετικά με την καταγγελία της Κατερίνας Νοτοπούλου για το bullying που όπως υποστηρίζει δέχτηκε από τον Στέφανο Κασσελάκης. Σε χθεσινή της συνέντευξη επισήμανε πως υπάρχουν μηνύματα που έχει δεχτεί από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κάλεσε να δώσει τη συναίνεσή του προκειμένου να δημοσιοποιηθεί το σχετικό υλικό των επικοινωνιών τους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω του περιβάλλοντός του κάλεσε την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη. Συνεργάτες του επισήμαναν, δε, πως «ο Στέφανος Κασσελάκης που το έχει υποστεί ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα αυτού του πράγματος, δε θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα αυτό».

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςειδήσειςΚατερίνα ΝοτοπούλουΠολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης