Πολιτική|18.09.2024 07:09

Οι 3+1 «μάχες» της κυβέρνησης: Ποια θέματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο τρίπτυχο -στέγη, υγεία, παιδεία- εστιάζει η κυβέρνηση, που θέλει να βάλει μπροστά μια ατζέντα με κοινωνικό πρόσημο και να αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητας. Στους τρεις αυτούς τομείς θα δοθούν οι κυριότερες μάχες στο επόμενο διάστημα, ωστόσο παράλληλα η προσοχή στρέφεται και σε ένα ακόμα θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο και το οποίο δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία μια σειρά συσκέψεων είναι σε εξέλιξη στο Μαξίμου με στόχο να τρέξει με ταχύτητα το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν στασιμότητα στα ποσοστά της ΝΔ από το κυβερνών κόμμα κοιτάνε προς το κοινό των αναποφάσιστων και θέλουν να στείλουν σήμα πως δεν υπάρχει κόπωση την δεύτερη τετραετία.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τρία βασικά θέματα:

  • Στο στεγαστικό πρόβλημα και μάλιστα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο το πλέγμα δράσεων. Να σημειωθεί εδώ πως κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η εφαρμογή δύο περαιτέρω διευκολύνσεων για όσους υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2». Ειδικότερα προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Παράλληλα στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων
  • Στον τομέα της υγείας και όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, τη σύσταση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας και άλλες διατάξεις. «Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αύξηση της κάλυψης του πληθυσμού, η εύκολη πρόσβασή τους σε προσωπικό γιατρό, αλλά και η συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.
  • Στην παιδεία και στην υλοποίηση ενός πακέτου έντεκα μέτρων που έχει ήδη ανακοινωθεί. Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψή στο υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού ψροντιστηρίου για τους μαθητές της Γ/ λυκείου. Να σημειωθεί πως σε πρώτη φάση προσφέρεται ενισχυτική διδασκαλία για 11 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (με τη συνδρομή 79 καθηγητών), ενώ στην ολοκληρωμένη εκδοχή η σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα παρέχει υποστήριξη σε 45 μαθήματα.

Τα… μηνύματα των γαλάζιων βουλευτών

Ένα θέμα που πυροδότησε χθες συζητήσεις στα κοινοβουλευτικά … πηγαδάκια είναι η ερώτηση που κατέθεσαν 11 «γαλάζιοι» προς τον υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια. Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Υπενθυμίζεται εδώ πως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχε υπάρξει μία… ταραχώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με βουλευτές να ζητάνε επιστροφή στις ρίζες και επανασύνδεση με ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Και μετά την χθεσινή κίνηση των έντεκα, μένει να φανεί αν θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το επόμενο διάστημα.

Τι λέει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

Την ανάγκη να τηρηθεί το πνεύμα της Συνθήκης Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος. Να σημειωθεί εδώ πως ο κ. Παναγιώτοπουλος συμμετείχε στην Διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ παράλληλα είχε συνάντηση με τον αρμόδιο Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών και συζήτησαν το μεταναστευτικό.

Από την κυβέρνηση αυτό που υπογραμμίζεται ότι πρέπει να γίνει δίκαιος καταμερισμός των βαρών και δεν μπορεί το πρόβλημα να μετατίθεται στις χώρες πρώτης υποδοχής. «Δεν πρόκειται η Ελλάδα- το τονίζουμε ξανά- να κάνει δικό της πρόβλημα, ένα πρόβλημα μιας άλλης χώρας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που διέπουν την Ε.Ε. και αυτοί είναι δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

ειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςστέγη