Πολιτική|19.09.2024 07:27

Το «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη και το διπλωματικό σπριντ στη Νέα Υόρκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Να σημειωθεί εδώ πως στη συνάντηση θα συζητηθεί ένα σημαντικό θέμα που παραμένει εδώ και καιρό σε εκκρεμότητα και το οποίο δεν είναι άλλο από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει και μένει να φανεί αν θα βγει λευκός καπνός. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που πρέπει να κλειδώσουν.

Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει σε ερώτηση για το καλώδιο διασύνδεσης, λέγοντας πως «είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, πολύ πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο, γιατί σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή της απομόνωση. Είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να βγαίνει οικονομικά. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και τις ρυθμιστικές αρχές για να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του έργου». Είχε δε τονίσει «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».

Όσον αφορά στο Κυπριακό παρατηρείται διπλωματική κινητικότητα, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως επιμένει σε μία αδιάλλακτη στάση που δεν οδηγεί πουθενά. «Είναι αυτονόητο ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετριτης.

Πώς εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η στάση της γείτονος. Στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Και θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το νέο οδικό χάρτη του διαλόγου στην τελική ευθεία προς την σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο τέλος του χρόνου

«Το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας» επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Σημείωσε ακόμα πως η Ελλάδα «προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνουν βήματα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να αφήσει το αναθεωρητικό του αφήγημα και επομένως δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα εγκαταλείψει πλήρως την ρητορική αυτή.

Πάντως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Γερμανία, όπου αυστηροποιείται η πολιτική για το μεταναστευτικό, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως είναι ακόμα πιο αναγκαία η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Στόχος είναι να υπάρχει συνεργασία στο μεταναστευτικό και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας εργαλειοποίησης της κατάστασης από την Άγκυρα.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚύπροςΝίκος Χριστοδουλίδηςειδήσεις τώρα