Πολιτική|16.04.2019 12:56

Νέο πακέτο ελάφρυνσης µετά το Πάσχα μελετάει η κυβέρνηση

Βούλα Κεχαγιά

Νέα µόνιµα µέτρα ελάφρυνσης αποφασίζει η κυβέρνηση αµέσως µετά το Πάσχα. Το Μέγαρο Μαξίµου προβλέπει τη δηµιουργία νέου δηµοσιονοµικού χώρου ακόµη και εντός του 2019, κάτι που θα επιτρέψει τη λήψη πρόσθετων µέτρων στήριξης των πολλών και θα αποφασιστεί σε συνεννόηση µε το υπουργείο Οικονοµικών. Σε συνδυασµό µε την κατηγορηµατική δήλωση Τσίπρα ότι είναι «στρατηγική µου επιλογή οι εκλογές µε τη λήξη της θητείας» η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο πακέτο στήριξης ώστε οι θετικές του συνέπειες να έχουν αποτυπωθεί έως τις κάλπες.

Αυτές ήταν οι σηµαντικότερες ειδήσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 µαζί µε τη διαβεβαίωση πως όσο στην κυβέρνηση θα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το αφορολόγητο δεν πρόκειται να µειωθεί. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι η λήψη νέου πακέτου ανακούφισης αποτελεί «προεκλογικό αντίδωρο» και απέδωσε τη στόχευση αυτή της κυβέρνησης στο γεγονός ότι «η ελληνική οικονοµία πηγαίνει καλύτερα».

Η ΔΕΘ έγινε πράξη

Εξηγώντας τον κυβερνητικό σχεδιασµό, αναφέρθηκε σε µια σειρά θετικών εξελίξεων περί την οικονοµία, τονίζοντας πως ήδη εφαρµόζονται όσα µέτρα εξαγγέλθηκαν από τον ίδιο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. «Μπαίνουµε σε µια νέα πίστα και διαµορφώνονται οι όροι για να εµβαθυνθεί αυτή η πολιτική που άρχισε µετά την Εκθεση Θεσσαλονίκης. Με αυτές τις θετικές ειδήσεις ούτε λόγος να γίνεται για µείωση του αφορολόγητου» ανέφερε και προσέθεσε: «Ως πρωθυπουργός έχω τα εξής δεδοµένα: Χαµηλό ιστορικό στην απόδοση του δεκαετούς οµολόγου 23,1%, ρευστότητα, φθηνός δανεισµός, το ΔΝΤ να φεύγει ουσιαστικά -η πιο σηµαντική εξέλιξη µετά την έξοδο από τα µνηµόνια- και υπεραπόδοση της οικονοµίας, όπως και τεχνικές που διαµορφώνουν δηµοσιονοµικό χώρο».

Ως εκ τούτου, αµέσως µετά το ταξίδι του στην Κίνα (το τρίτο επί πρωθυπουργίας του) για να συµµετάσχει στο 2ο Belt and Road Forum και στο διάστηµα 25-27 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει µε το οικονοµικό επιτελείο τις δυνατότητες της ελληνικής οικονοµίας και την ψήφιση µέτρων που θα ενισχύσουν τα ελληνικά νοικοκυριά. «Στον βαθµό που η χώρα συνεχίσει να πετυχαίνει θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης, τα οφέλη θα πηγαίνουν στην αγορά και στη µεσαία τάξη» είπε, υπαινισσόµενος ότι θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις στη φορολογία. Σηµειωτέον ότι το νέο θετικό πακέτο µέτρων είχε προαναγγείλει από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας πως εφόσον εξασφαλιστεί περαιτέρω δηµοσιονοµικός χώρος, µπορεί να χρησιµοποιηθεί για πολιτικές ανάπτυξης, κοινωνικής στήριξης και ενίσχυσης των στρωµάτων που έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέµεινε πως οι εθνικές εκλογές «θα έρθουν στην εξάντληση της τετραετίας». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είµαι συνηθισµένος να χάνω στις δηµοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη». Οµως απέδωσε σε στρατηγική του επιλογή, «η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει», τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, «γιατί θέλω επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις εθνικές και τις ευρωεκλογές, αναφέροντας πως «στόχος είναι η νίκη και όχι η ήττα µε χαµηλό σκορ». Προσέθεσε µε νόηµα: «Μη βάζετε τα λεφτά σας ότι η εκλογική αναµέτρηση δεν θα είναι ντέρµπι».

Ο πρωθυπουργός επέµεινε ότι η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο και απέδωσε σε σκανδαλολογία την περίφηµη υπόθεση Πετσίτη, λέγοντας ότι η «πετσιτολογία» είναι το φάρµακο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης «διά πάσαν νόσον». Προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του πως «εµείς είµαστε ανοιχτοί να δούµε τους λογαριασµούς µας, να δούµε πώς ζούµε», θυµίζοντας πως κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε στη Βουλή διατάξεις, όπως για τις offshore και για το άνοιγµα των τραπεζικών λογαριασµών των υπόχρεων σε υποβολή «πόθεν έσχες», η Ν∆ έτρεχε να κρυφτεί ή καταψήφιζε.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ