Πολιτική|19.09.2024 19:40

Γεροβασίλη: Οι διαρροές από την ΠΓ είναι κατασκευασμένες και ψευδείς

Newsroom

«Κατασκευασμένες και ψευδείς» χαρακτήρισε τις διαρροές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας που είναι σε εξέλιξη, η Όλγα Γεροβασίλη.

Πρόσθεσε πώς «ό,τι έχει διαρρεύσει είναι κατασκευασμένο και ψευδές και αποτελεί συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας». Διευκρίνiσε ότι στην σημερινή Πολιτική Γραμματεία δεν μίλησε για “πόθεν έσχες”, όπως διέρρευσε προς κάποια sites και συμπλήρωσε ότι το μόνο που έθεσε είναι «εάν θα ανοίξουμε θέμα προϋποθέσεων για την ηγεσία ή θα το κλείσουμε για να μην σέρνεται».

Συνεχίζεται η συζήτηση για τα κριτήρια υποψηφιότητας

Την ίδια στιγμή, ναρκοπέδιο θυμίζει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα, τα στελέχη του κόμματος καλούνται στην Πολιτική Γραμματεία να καταλήξουν και να βρουν έναν κοινό τόπο για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες των εσωκομματικών εκλογών, ώστε να εγκριθούν στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.

Στην σημερινή ΠΓ θα συνεχιστεί και η συζήτηση των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί κάποιο πρόσωπο προκειμένου να καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως η πλευρά των 87 έχει προτείνει τρία κριτήρια που θεωρεί πως πρέπει να πληρούνται για τους υποψηφίους: να καταθέσουν αναλυτικό πόθεν έσχες, να γίνει έλεγχος στις δανειακές υποχρεώσεις τους και να δεσμευθούν ότι θα σεβαστούν τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η πλευρά Κασσελακη πρότεινε στην ΠΓ τα εξής κριτήρια: Να αυξηθεί ο αριθμός των αναγκαίων υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής, και ο κάθε υποψήφιος να έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Στο τελευταίο κριτήριο αρκετοί είδαν μια αιχμή όρος το Νίκο Παππά, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το ειδικό Δικαστήριο./

Σημειώνεται πως αυτό δεν είναι το τελικό στάδιο καθώς υπάρχει και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι να κλειδώσει η εισήγηση. Όλα δείχνουν πάντως πως περνά το χρονοδιάγραμμα που δεν αλλάζει την ημερομηνία των εκλογών.

Πότε θα κάνει τις ανακοινώσεις του ο Κασσελάκης

Όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, ετοιμάζεται να κάνει τις ανακοινώσεις του για την εκ νέου υποψηφιότητά του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ αναμενόταν να γίνουν σήμερα οι τοποθετήσεις του, δέχεται εισηγήσεις να ανοίξει τα χαρτιά του είτε κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, είτε αμέσως μετά.

Επικοινωνιακά, φαίνεται να ζυγίζει πότε θα έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα για να δώσει ένα βιντεοσκοπημένο – ενδεχομένως μήνυμα.

Την ίδια ώρα, στελέχη που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη, όπως ο κ. Αυλωνίτης δήλωσε νωρίτερα πως το συνέδριο μπορεί και να άρει την καθαίρεση της Κεντρικής Επιτροπής και να είναι πρόεδρος μέχρι τις εκλογές.

Ωστόσο, στο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του προέδρου δεν υπάρχει φωτογραφία του με την κατηγορία να είναι κενή.

Επίσπευση εκλογής ζητεί ο Πολάκης και καταθέτει 6 προτάσεις

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να καταθέσει 6 προτάσεις για επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Έκτακτο συνέδριο για ανάδειξη υποψηφίων Προέδρων.
  • Εκλογές (πιθανά σε δυο γύρους) για εκλογή Προέδρου.
  • Καταστατικό συνέδριο για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αλλαγών.
  • Εκλογές νέας Κεντρικής Επιτροπής και περιφερειακών οργάνων (σύμφωνα με το νέο καταστατικό).
  • Προγραμματική συνδιάσκεψη που θα οριστικοποιήσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και θα σημάνει την έναρξη της πολιτικής μας αντεπίθεσης (καταστατικό συνέδριο και προγραμματική συνδιάσκεψη μπορούν να γίνουν μαζί).
  • Άμεση οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολάκης προτείνει την  επίσπευση των διαδικασιών «για την άμεση αντιστροφή του αρνητικού κλίματος».

Τονίζει πως η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει έκτακτο συνέδριο με τη συμμετοχή των συνέδρων που είχαν πρόσφατα εκλεγεί.

Προτείνει πως το συνέδριο, με πρόβλεψη για φυσική αλλά και εξ αποστάσεων συμμετοχή, πρέπει να αποφασίσει την ανάδειξη των υποψηφίων και θα καταλήξει σε πολιτική απόφαση.

Το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο Παύλος Πολάκης:

1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων

2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο

3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

ειδήσειςΠολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑΌλγα Γεροβασίληειδήσεις τώραεκλογές