Πολιτική|21.09.2024 20:45

Σακελλαροπούλου: Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους συνιστά επιτυχή μετάβαση στο νέο κόσμο της εργασίας

Newsroom

«Η μετάβαση στον νέο κόσμο της εργασίας δεν μπορεί να είναι επιτυχής αν δεν συνοδεύεται από αποτελεσματική προστασία έναντι των κινδύνων, από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και στενή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τον σύντομο χαιρετισμό της στο συνέδριο «Το μέλλον της εργασίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», που συνδιοργανώνουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, στη Φλώρινα.

Η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η «δίκαιη μετάβαση» του εργατικού δυναμικού, όπως ορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβερνήσεων και εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, και προσδιορίζουν ένα πλαίσιο παγκόσμιας συνεννόησης και συνεργασίας, «πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα κάθε προσπάθειας» ενώ η προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους «μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη μιας συνεκτικής κοινωνίας και συμπεριληπτικής αγοράς εργασίας, με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη».

Επεσήμανε ότι «οι κοινωνίες και ο κόσμος της εργασίας βρίσκονται μεταξύ αλλεπάλληλων κρίσεων, προσπαθειών ανάκαμψης και ιστορικών μετασχηματισμών» και σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, «οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να πλήττουν την αγορά εργασίας, καθώς το μερίδιο του εισοδήματος των εργαζομένων από την εργασία τους παραμένει στάσιμο, ακολουθώντας μια μακροχρόνια φθίνουσα πορεία παγκοσμίως».

Υπογράμμισε ότι «οι τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση μπορεί να έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα», διαπίστωσε όμως ότι «τα οφέλη αυτής της προόδου δεν κατανέμονται δίκαια, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι ανισότητες». Παράλληλα επεσήμανε ότι το ψηφιακό χάσμα μεταξύ εργαζομένων και κοινωνιών, καθώς και η αλγοριθμική επιρροή στην αυτονομία τους, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, που αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ένα ποιο ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μέλλον».

Κατερίνα Σακελλαροπούλουειδήσεις τώρα