Πολιτική|23.09.2024 07:11

Κλείδωσε για αύριο το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν: Η ατζέντα, τα «βαριά» θέματα και οι κόκκινες γραμμές

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Αύριο (24/9) θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Νέα Υόρκη - στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο τραπέζι θα μπουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις σε μια ταραγμένη περίοδο για την ευρύτερη γειτονιά.

Από την Αθήνα αποτιμάται θετικά το γεγονός πως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Στόχος είναι να μπει μπροστά μία θετική ατζέντα, δηλαδή θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δυο χώρες (για παράδειγμα συνεργασία στην οικονομία, στο περιβάλλον κ.α.). Παράλληλα, στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών και μεταξύ άλλων αναμένεται να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Από εκεί και πέρα αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε η συζήτηση σταδιακά να περάσει και στα πιο βαριά θέματα. Στην κυβέρνηση, βέβαια, δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη η στάση της γείτονος και με σαφήνεια έχουν μπει οι κόκκινες γραμμές.

Όπως πρόσφατα υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης «χωρίς καμία υποχώρηση στην κυριαρχία μας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα έχουμε καταφέρει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, έτσι ώστε να περιορίζουμε τις κρίσεις, να πηγαίνουμε βήμα-βήμα σε αυτήν τη συνεννόηση».

Όπως είπε «δεν θα κάνουμε άλματα. Το ξέρουμε. Θα πηγαίνουμε όμως βήμα-βήμα, έτσι ώστε να μην έχουμε νέες πολεμικές κρίσεις. Και όταν έρθει η ώρα, εάν έρθει η ώρα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και τα πολύ δυσκολότερα. Ξέρετε και εμείς δεν πρόκειται να αποστούμε από τις θέσεις μας. Και οι θέσεις μας είναι γνωστές, είναι καταγεγραμμένες και οφείλουν να γίνονται σεβαστές».

Θα τεθεί και το Κυπριακό

Στη συνάντηση των δύο ηγετών θα τεθεί και το Κυπριακό και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση στο συγκεκριμένο θέμα. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό, καθώς γίνεται προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών. Να σημειωθεί εδώ πως στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σαφής είναι η θέση της ελληνικής πλευράς και υπογραμμίζεται εμφατικά πως είναι αυτονόητο ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Με την Αθήνα και την Λευκωσία να έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό αύριο θα γίνει κοινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και στην ατζέντα θα βρεθεί μεταξύ άλλων το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, με κυβερνητική πηγή να αναφέρει χθες πως δεν υπάρχει πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Συζήτηση και για το μεταναστευτικό

Επί τάπητος θα τεθεί και το μεταναστευτικό, καθώς έχει αναζωπυρωθεί η σχετική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Επομένως, από την Αθήνα θέλουν να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα στο συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε αυτό που υπογραμμίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους τόσο θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και να αυξάνονται τα επίπεδα συνεργασίας με την τουρκική πλευρά.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσεις