Πολιτική|23.09.2024 07:15

Μηνύματα Μητσοτάκη με αποδέκτες: Η απόφαση για τον Σαλμά και η προσπάθεια γαλάζιας συσπείρωσης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, θα βρεθεί σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι ο Μάριος Σαλμάς. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη - από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - να παραπέμψει τον βουλευτή στην Eπιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής έγινε γνωστή το Σάββατο το απόγευμα. Ωστόσο, δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη εν θερμώ, καθώς τους τελευταίους μήνες μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων του βουλευτή είχαν πυροδοτήσει συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να εγκλωβιστούν σε ένα κύκλο εσωστρέφειας, καθώς την φετινή χρονιά έχουν υπάρξει διάφορα… μηνύματα από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Το ζητούμενο λοιπόν σ’ αυτή τη συγκυρία είναι να μην αυξηθούν τα παράπονα από τους «γαλάζιους» και στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινά ένας κύκλος ενημέρωσης των βουλευτών από τους υπουργούς για τις προωθούμενες ρυθμίσεις και η αρχή αναμένεται να γίνει από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη είναι πιθανόν να δρομολογηθούν συναντήσεις με τους βουλευτές και το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι πως οι πόρτες είναι ανοιχτές.

Πάντως, η πρόσφατη κίνηση 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (σημειώνεται πως ανάμεσα τους ήταν και ο Μάριος Σαλμάς) να καταθέσουν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια εκτιμάται πως δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν γκρίνιες και το επόμενο διάστημα θεωρείται πιθανό να υπάρξουν και άλλες ανάλογου τύπου ερωτήσεις προς βουλευτές. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο αριθμός των υπογραφόντων θα αυξάνεται σταδιακά.

Από την κυβέρνηση βέβαια επιχειρούν να μην δοθεί περαιτέρω έκταση στο θέμα και ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις - και πολύ καλά κάνουν και κάνουν ερωτήσεις - και δουλειά των υπουργών είναι να απαντάνε στις ερωτήσεις». Ακολούθησε δε απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην ερώτηση των βουλευτών.

Τα «παράπονα» γαλάζιων βουλευτών

Υπενθυμίζεται εδώ πως μετά το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει, άνοιξε η συζήτηση για επιστροφή του κόμματος στις ρίζες. Ακολούθησε τον Ιούνιο μία θυελλώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που κράτησε περίπου 5 ώρες με βουλευτές να τοποθετούνται υπέρ της στενότερης προσέγγισης ενός παραδοσιακού ακροατηρίου και να διαμαρτύρονται πως βρίσκουν κλειστές πόρτες. Μάλιστα υπήρξαν «γαλάζιοι» βουλευτές που έδειξαν πως δεν θέλουν δεύτερη θητεία της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου και προτιμούν έναν υποψήφιο με κεντροδεξιό προφίλ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το παρασκήνιο της απόφασης για Σαλμά

Τους τελευταίους μήνες το κλίμα για τον Μάριο Σαλμά είχε βαρύνει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενώ πηγές της ΝΔ μιλούσαν χθες για διαγραφή του και από το κόμμα. Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία.

Το ποτήρι είχε αρχίσει να γεμίζει τον Ιούνιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο Μάριος Σαλμάς είχε κάνει μια αιχμηρή ομιλία ζητώντας πρωτοβουλίες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Μάλιστα η τοποθέτηση αυτή είχε προκαλέσει την άμεση απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πήρε τον λόγο επισημαίνοντας «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι είμαστε με τους λίγους, δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους»

Η σταγόνα πάντως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όσα είπε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας για φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε αρχαιολογικούς χώρους και σε κυλικεία, θέμα για το οποίο του είχε απαντήσει στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες είχε επανέλθει με νέες αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

«Γενικά η κριτική είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη στη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας» σημείωναν γαλάζιες πηγές. Προσέθεταν «επιπλέον, όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».

Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜάριος Σαλμάς