Πολιτική|24.09.2024 18:46

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Σε εξέλιξη η συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Newsroom

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στα περιθώρια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πραγματοποιούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται πως το ραντεβού – για το οποίο η Αθήνα δεν είχε καλλιεργήσει ιδιαίτερες προσδοκίες- πραγματοποιείται ενώ ο Ερντογάν ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης την αναγνώριση του Ψευδοκράτους στην Κύπρο, τορπιλίζοντας ενδεχομένως πιθανές θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Πάντως, στην έδρα του ΟΗΕ δεν προβλέπεται τριμερής καθώς ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες θα δει ξεχωριστά τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο Ερσίν Τατάρ, με στόχο ενδεχομένως και ελπίδα να υπάρξει ένας τρόπος να γίνει αυτή η συνάντηση τον Οκτώβριο, ώστε να δουν αν υπάρχει το έδαφος για επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Ανανέωση της ελληνουτουρκικής προσέγγισης

Η Αθήνα επί της ουσίας επιδιώκει να  ανανεωθεί ο οδικός χάρτης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, οι δύο άντρες να επιβεβαιώσουν ότι, τα ήρεμα νερά που διατηρούνται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο θα διατηρηθούν και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εστιάζοντας κυρίως στη θετική ατζέντα δηλαδή στα σημεία στα οποία οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν κοινό έδαφος συνεργασίας όπως π.χ. το μεταναστευτικό, όπου η ελληνική πλευρά λέει ότι θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει αυτή τη συνεργασία που μέχρι σήμερα έχει αποδώσει καρπούς.

Στα «δύσκολα» σημεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ανώτατη κυβερνητική πηγή μετέφερε στην απεσταλμένη του OPEN, Έφη Κουτσοκώστα, ότι θα διερευνηθεί προφανώς το εάν υπάρχει το έδαφος σε μεταγενέστερο στάδιο να μπουν στα «βαθιά», στη συζήτηση δηλαδή για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο ο πήχης παραμένει πάρα πολύ χαμηλά και λόγω χρόνου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το κλίμα, όπως είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, παρά τα καλά λόγια, δεν ήταν ακριβώς πολύ θετικό, ειδικά μετά το επεισόδιο στην Κάσο ή τις εξαγγελίες και τη «Γαλάζια Πατρίδα» που εμφανίστηκε και στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας

ελληνοτουρκικάειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςελληνοτουρκικές σχέσειςΚυπριακόΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν