Μητσοτάκης - Ερντογάν: Η συμφωνία για το μεταναστευτικό και το «αγκάθι» του Κυπριακού - Πώς αποτιμούν Αθήνα και Άγκυρα τη συνάντηση
NewsroomΤο μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση στον απόηχο της χτεσινής μισάωρης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη είναι ένα: ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί παρά τις διαφωνίες. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των συνομιλιών.
«Αγκάθι» το Κυπριακό – συμφωνία για τo μεταναστευτικό
Στη συνάντηση φάνηκε ότι οι «κόκκινες» γραμμές και των δυο πλευρών παραμένουν, αλλά έγινε ένα σημαντικό βήμα στο Μεταναστευτικό όπου συμφώνησαν εντατικοποίηση της συνεργασίας, για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών. Μάλιστα θεωρείται πιθανόν να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης των δύο χωρών το επόμενο διάστημα για να εξειδικεύσουν το πως αυτό θα συμβεί.
Ωστόσο, όσο αφορά τις διαφορές, δηλαδή στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αυτό που κρατά η Αθήνα είναι η αναφορά του Ερντογάν στο κομμάτι του Διεθνές Δικαίου, δηλαδή ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη βάσει του Διεθνές Δικαίου, όπως ανέφερε η Έφη Κουτσοκώστα στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN.Υπάρχει εντολή στους δυο ΥΠΕΞ των χωρών είναι να δουν αν υπάρχει κοινό έδαφος προκειμένου να αγγίξουν αυτά τα θέματα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ωστόσο Αγκάθι παραμένει το Κυπριακό, εκεί υπήρξαν αναφορές του Τούρκου Προέδρου στον ΟΗΕ να καλεί τη Διεθνή Κοινότητα για αναγνώριση του ψευδοκράτους, να μιλά κανονικά και ευθέως για κυριαρχική ισότητα των δυο κρατών, κάτι που σύμφωνα με την Αθήνα αποτελούν πάγιες θέσεις της Τουρκίας αλλά δεν μπορούν να γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτή από την Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης έθεσε την ανάγκη να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό εκεί που σταμάτησαν στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η Αθήνα δηλώνει αισιόδοξη ότι θα υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη με αιχμή με την πρωτοβουλία που θα πάρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που θα έρθει σε επαφή και με τις δυο πλευρές.
Πώς «είδε» η Τουρκία και ο τουρκικός τύπος τη συνάντηση
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν απασχολεί και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως σήμερα στην Τουρκία, όπως επίσης και τα μηνύματα που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ.
Η συνάντηση των δύο ανδρών προβάλλεται ευρέως σήμερα στον τουρκικό τύπο και τα πρωτοσέλιδα του με θετικό πρόσημο. Αν και υπάρχουν και ορισμένα υπονοούμενα ότι τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα και περισσότερο εστιασμένα σε συμβολικές χειρονομίες παρά σε ουσιαστική πρόοδο στα διμερή ζητήματα.
Φυσικά, σήμερα ο τύπος προσπαθεί να αναδείξει τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας.
Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και αρκετές τουρκικές εφημερίδες τονίζουν τη σύντομη διάρκεια της συνάντησης, αλλά η φιλο-κυβερνητική Daily Sabah προβάλλει το momentum, που υπάρχει αυτήν τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Υπάρχει μία ισορροπημένη κάλυψη της συνάντησης και οι περισσότερες εφημερίδες χρησιμοποιούν ουδέτερους τίτλους, όπως «Ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη», χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό, παρουσιάζοντας τη συνάντηση ως ένα τακτικό ραντεβού των δύο ηγετών.
Υπογραμμίζεται επίσης η απόφαση για σύγκληση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στις αρχές του 2025 κι όχι τον Ιανουάριο, που αναφέρεται στην Ελλάδα.
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της