Πολιτική|25.09.2024 14:41

Θετικό πρόσημο δίνει ο τουρκικός τύπος στη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν απασχολεί και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως σήμερα στην Τουρκία, όπως επίσης και τα μηνύματα που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών προβάλλεται ευρέως σήμερα στον τουρκικό τύπο και τα πρωτοσέλιδά του με θετικό πρόσημο. Αν και υπάρχουν και ορισμένα υπονοούμενα ότι τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα και περισσότερο εστιασμένα σε συμβολικές χειρονομίες παρά σε ουσιαστική πρόοδο στα διμερή ζητήματα.

Φυσικά, σήμερα ο τύπος προσπαθεί να αναδείξει τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και αρκετές τουρκικές εφημερίδες τονίζουν τη σύντομη διάρκεια της συνάντησης, αλλά η φιλο-κυβερνητική Daily Sabah προβάλλει το momentum, που υπάρχει αυτήν τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Υπάρχει μία ισορροπημένη κάλυψη της συνάντησης και οι περισσότερες εφημερίδες χρησιμοποιούν ουδέτερους τίτλους, όπως «Ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη», χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό, παρουσιάζοντας τη συνάντηση ως ένα τακτικό ραντεβού των δύο ηγετών.

Υπογραμμίζεται επίσης η απόφαση για σύγκληση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στις αρχές του 2025 κι όχι τον Ιανουάριο, που αναφέρεται στην Ελλάδα.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Υόρκηελληνοτουρκικές σχέσειςελληνοτουρκικάειδήσεις τώραΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν