Πολιτική|25.09.2024 22:18

Δημοσκόπηση Prorata: Στο 24% η ΝΔ - «Σκληρό Ντέρμπι» στο ΠΑΣΟΚ, «θρίλερ» και στον ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ που είναι δεύτερο κόμμα στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Prorata για το Attica TV.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα κινείται στο 24%, το ΠΑΣΟΚ στο 13,5%, η Ελληνική Λύση στην τρίτη θέση, ενώ μάχη για την πέμπτη θέση δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 24% ενώ, στο 17,5% αθροίζονται Ελληνική Λύση, Νίκη και Φωνή Λογικής. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 13,5% ενώ μάχη επικράτησης δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στη ζώνη μεταξύ 9 και 10%.

  • ΝΔ: 24%
  • ΠΑΣΟΚ: 13,5%
  • Λύση: 10%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 9,5%
  • ΚΚΕ: 9,5%
  • Πλεύση: 4,5%
  • Φωνή Λογικής: 4%
  • Νίκη 3,5%
  • Νέα Αριστερά: 3%
  • ΜέΡα25: 3%
  • Άλλο κόμμα: 3,5%
  • Αναποφάσιστοι: 12%

Ίσως, το εντυπωσιακότερο εύρημα της έρευνας να είναι ότι, οι πολίτες που δηλώνουν ότι δύσκολα βγάζουν τον μήνα (21% του συνόλου των ερωτηθέντων), εξακολουθούν να εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 14%. Δεύτερο κόμμα στην κατηγορία ερωτηθέντων έρχεται το ΚΚΕ με 13% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 12,5%.

ΠΑΣΟΚ: Το ντέρμπι Δούκα – Διαμαντοπούλου

Προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ φέρεται να διατηρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 26%. Στη δεύτερη θέση «κονταροχτυπιούνται» Χάρης Δούκας με 22% και Άννα Διαμαντοπούλου με 21%. Ο Παύλος Γερουλάνος καταγράφεται στο 15% ενώ Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου αποσπούν 4% και 3% αντίστοιχα. Και στον δεύτερο γύρο, όμως, ο νυν πρόεδρος του κόμματος φαίνεται να διατηρεί, σύμφωνα με την έρευνα, προβάδισμα, υπερέχοντας του Χάρη Δούκα (45% έναντι 38% του Δημάρχου Αθηναίων) και της Άννας Διαμαντοπούλου (44% έναντι 38%), όπως και του Παύλου Γερουλάνου (48% έναντι 37%). Οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ή δεν επιθυμούν να δηλώσουν την προτίμησή τους, εμφανίζονται στα επίπεδα του 10%. Η έρευνα της Prorata αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε πριν από την τηλεμαχία των έξι υποψήφιων προέδρων του κόμματος.

Με καλό μάτι βλέπουν οι πολίτες τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Σε σχέση με τα περιθώρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι απαντήσεις των ψηφοφόρων των δύο κεντροαριστερών κομμάτων έχουν ενδιαφέρον. Το 53% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές βλέπει κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 24% θεωρεί ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς πρέπει να συνεργαστούν μόνο εντός Βουλής. Υψηλό είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που τάσσεται υπέρ της συνεργασίας, με το 43% να συμφωνεί στην κοινή εκλογική κάθοδο και το 21% να θεωρεί ότι η συνεργασία θα πρέπει να περιοριστεί μόνο εντός Βουλής.

Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στις επικείμενες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, το 63% των ψηφοφόρων του κόμματος θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις της κεντροαριστεράς. Για τον Στέφανο Κασσελάκη, το 47% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων θεωρεί ότι η παρουσία του αποδυναμώνει την προοπτική ανασυγκρότησης του κόμματος. Όσον αφορά την εσωκομματική διαδικασία, ο έκπτωτος πρόεδρος εμφανίζεται να προηγείται με 27%, το σύνολο ωστόσο όσων υποστηρίζουν τις υποψηφιότητες Φάμελλου και Γεροβασίλη (η έρευνα ολοκληρώθηκε την ίδια μέρα που η πρώην υπουργός ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία) βρίσκεται στα ίδια επίπεδα.

Τι λένε οι ψηφοφόροι για τον Αλέξη Τσίπρα

Σχετικά με το εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί Τσίπρας να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, αρνητικά απαντά ο γενικός πληθυσμός σε ποσοστό 45%. «Ναι, σημαντικό ρόλο» απαντά το 26% και «ναι, σχετικά σημαντικό ρόλο» το 24%. Αντίστοιχα, για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» απαντά το 35%, το ίδιο ακριβώς ποσοστό πιστεύει ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο ενώ, «σχετικά σημαντικό ρόλο» απαντά το 28%.

ΠΑΣΟΚδημοσκόπησηΕλληνική ΛύσηΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΝίκος ΑνδρουλάκηςProrataΧάρης ΔούκαςΆννα Διαμαντοπούλουειδήσεις τώρα