Πολιτική|26.09.2024 10:00

Ανδρουλάκης στο OPEN: «Δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να πάθει ΣΥΡΙΖΑ»

Newsroom

«Επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ θα είναι η ενότητα και ο πολιτικός πολιτισμός», τόνισε μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος  και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης. Για το ντιμπέιτ ανέφερε πως θεωρεί πως αναδείχτηκε νικητής, ενώ επισήμανε πως δεν είχε «ούριο άνεμο» εδώ και 2,5 χρόνια.

Για το debate αρχικά ανέφερε πως «από την πρώτη μέρα που προκήρυξα τις εκλογές είπα για ελεύθερο ντιμπέιτ. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μπήκε η συζήτηση και ο διάλογος. Μακάρι να είναι και πιο ελεύθερο στον δεύτερο γύρο με τους δύο υποψηφίους διότι πρέπει ο ποιοτικός δημόσιος διάλογος να επανέλθει. Ένας λόγος που δεν φτάνουμε σε σωστές λύσεις είναι πως δεν υπάρχει ποιοτικός δημόσιος διάλογος. Όλοι δουλεύουν για την ατάκα, το τουίτερ. Νομίζω πως όσο συζητάμε, τόσο κάπου καταλήγουμε».

Στη συνέχεια τονίζει πως θεωρεί πως κέρδισε το debate καθώς έδειξε πως υπάρχουν «πολιτικός πολιτισμός, πλουραλισμός, θέσεις». «Επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ θα είναι η ενότητα και ο πολιτικός πολιτισμός, εγώ δεν βάζω πήχη συμμετοχής, μακάρι να έρθουν πολλοί να ψηφίσουν και είμαι αισιόδοξος πως θα έρθουν, ίσως περισσότεροι από την προηγούμενη φορά».

«Δεν μπορεί να φιλοδοξείς να γίνεις πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά να μην θέλεις να γίνεις βουλευτής»

«Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποιος και αν εκλεγεί, να είναι υποψήφιοι και στα εθνικά μας ψηφοδέλτια. Δεν μπορεί να φιλοδοξείς να γίνεις πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά να μην θέλεις να γίνεις βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Η ενότητα για μένα είναι το πιο σημαντικό και πιστεύω πως θα υπάρχει. Για τη χώρα, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Η χώρα θέλει μια εναλλακτική πρόταση που να μπορεί να αντιμετωπίσει ισάξια την ΝΔ και πιστεύω ότι θα είμαστε εμείς».

Ερωτώμενος για τον Χάρη Δούκα και το ότι δεν είναι βουλευτής είπε πως «όταν γίνουν εκλογές, εφόσον φιλοδοξεί να μπει στην κεντρική σκηνή ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνω γιατί να μην είναι και βουλευτής. Όπως και οι υπόλοιποι».

Για το γεγονός πως τον κατηγόρησε για απρέπεια επειδή τον αποκάλεσε Ερντογάν απάντησε: «είναι φοβερό αυτό που προσπαθεί να κάνει ο κ. Δούκας, να μου βάλει στο στόμα λόγια που είπε ο ίδιος. Εγώ σχολίασα αυτά που είπε στον ΣΚΑΪ πριν λίγες ημέρες, ‘’αυτό που κάνω να είμαι και πρόεδρος και δήμαρχος είναι και αλλού’’. Αυτός είπε για Μιταράν και Ερντογάν και απλά κάνοντας χιούμορ είπα πως δεν είσαι Μιταράν και ευτυχώς για όλους μας, δεν είσαι Ερντογάν. Σχολίασα αυτά που ο ίδιος χρησιμοποίησε για να δείξει πως μπορεί να έχει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Νομίζω πως αυτό που είπε χτες είναι άδικο».

«Εγώ δεν πάλεψα με ούριο άνεμο»

Στη συνέχεια, ανέφερε πως μας «αντιμετωπίζατε όλοι σαν κόμμα συμπλήρωμα. Το ΠΑΣΟΚ ποια είναι αυτόνομος πολιτικός πόλος στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων. Αυτά έχουν γίνει με αγώνα. Σε 2,5 χρόνια το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε τα ποσοστά του, ρύθμισε τα χρέη του, επανάφερε τα σύμβολά του, νίκησε σε 108 δήμους, σε δύο περιφέρειες… Δεν μπορεί να υποτιμάται ο αγώνας, ο κόπος και η στρατηγική. Δεν μπορεί να δει ξεκάθαρα κάποιος πως δεν πάλεψα με ούριο άνεμο; Είχα την ίδια αντιμετώπιση από τα κανάλια από αυτή που είχε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κασσελάκης. Ο κ. Μητσοτάκης ελέγχει το μιντιακό τοπίο. Αυτό που προσπάθησε να κάνει ο Τσίπρας και απέτυχε, το έκανε αναίμακτα. Ο κ. Κασσελάκης πήγαινε να πιει ένα εσπρέσσο και είχε 40 κάμερες πάνω του. Είχε το ΠΑΣΟΚ τέτοια δημοσιότητα; Και μόλις εμφανίστηκε ένα παρακράτος μπροστά μου υποκλοπών. Πετύχαμε πολλά και τα πετύχαμε με αντιξοότητες και ελάχιστους πόρους».

«Δεν είμαι αλαζόνας – Δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να πάθει ΣΥΡΙΖΑ»

«Μπορεί να έχω κάνει και εγώ λάθη, να θέλουμε μια καλύτερη επικοινωνιακή στρατηγική, να δούμε πως θα περάσει το πρόγραμμά μας», ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων. «Δεν έχω το αλάθητο του πάπα και δεν είμαι κανένας αλαζόνας. Είπα ‘αμφισβητείτε την πορεία αυτή; Εδώ και τώρα εκλογές’. Θα μπορούσα να πω πως αποφασίζει η κεντρική επιτροπή. Το έκανα γιατί δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να πάθει ΣΥΡΙΖΑ».

«Η ΝΔ εξυπηρετεί τα συμφέροντα και ο Μητσοτάκης κάνει τον τροχονόμο»

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως «η Νέα Δημοκρατία εξυπηρετεί τα συμφέρονται και ο κ. Μητσοτάκης κάνει τον τροχονόμο, χωρίς να επιβάλλει ελέγχους και πρόστιμα», ενώ για το ΕΣΥ είπε πως «καταρρέει». «Δέσμευσή μας είναι εμείς που φτιάξαμε το ΕΣΥ, εμείς να το αναγεννήσουμε». «Εγώ οραματίζομαι μια άλλη Ελλάδα, κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας», επεσήμανε.

«Έχω ζήσει 2,5 χρόνια μια προσπάθεια προσωπικής απαξίωσης, από δύο παρακρατικές οργανώσεις στο διαδίκτυο. Της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για τις υποκλοπές, αντί να λένε πως ο μόνος πολιτικός που πήγε στη δικαιοσύνη και αποκάλυψε το σκάνδαλο είμαι εγώ, βρέθηκα και απολογούμενος. Τώρα έχω μια κριτική που λέει το ‘κόμμα της παρέας’. Ποιο είναι το κόμμα της παρέας; Εγώ προσπάθησα να ενώσω και να ανανεώσω το ΠΑΣΟΚ», συνέχισε.

«Θα παραμείνω ενωτικός - Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει κυβέρνηση» 

Αναφορικά με το εάν θα αξιοποιηθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι στο κόμμα, εάν επανεκλεγεί, απάντησε πως «από όταν ανέλαβα πρόεδρος τους αξιοποίησα όλους. Δεν είχα και δεν έχω προσωπικές στρατηγικές. Αν είχα, δεν θα έκανα εκλογές», ενώ σημείωσε πως θα παραμείνει «ενωτικός». 

«Είμαι υπέρ κάθε συνεργασίας που πλήττει τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση εναντίον του λαού μας. Το απέδειξα έναν χρόνο στη Βουλή. Με αυτή τη στρατηγική θα μπορεί να γίνει κυβέρνηση. Εμείς ερχόμαστε και κάποιοι άλλοι φεύγουν», ανέφερε καταλυτικά.

debateΆννα ΔιαμαντοπούλουΠαύλος ΓερουλάνοςΜιχάλης ΚατρίνηςΠΑΣΟΚΧάρης ΔούκαςΝάντια ΓιαννακοπούλουεκλογέςΝίκος Ανδρουλάκηςειδήσεις τώρα