Πολιτική|26.09.2024 12:00

Χρυσοχοΐδης: Αυξήθηκαν κατά 50% οι συλλήψεις ανήλικων – Χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών για γονείς

Newsroom

Για τα τελευταία σοκαριστικά περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων μίλησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδής. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει έξαρση των περιστατικών αλλά αύξηση των συλλήψεων ενώ έκανε λόγο για αλλαγή του πλαισίου και αυστηροποίηση των ποινών προς τους γονείς των παραβατικών ανηλίκων. 

«Αυξήθηκαν κατά 50% οι συλλήψεις»

Ειδικότερα, ερωτώμενος για τη βία μεταξύ των ανηλίκων είπε: «Η παραβατικότητα είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Δεν έχουμε έξαρση αλλά έχουμε αύξηση των συλλήψεων. Το 2023 η αστυνομία συνέλαβε 6150 ανήλικους δράστες, το 2024 αυτές οι συλλήψεις έγιναν περίπου 9.000 δηλαδή έχουμε 50% αυξήσεις στις συλλήψεις. Τα περιστατικά είναι 20% λιγότερα».

«Έχουμε αγριότητα αλλά πρέπει να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη. Αυτά δεν γίνονται έτσι ξαφνικά. Τι παιδί το παραβατικό έχει ιστορία από πίσω του, έχουν γίνει καταγγελίες στο σχολείο, στη γειτονιά αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διαχείριση. Και είνια στατικό ότι κάποια στιγμή θα εκραγεί. Τα παιδιά που συμμετείχαν στη διαδικασία (για το περιστατικό στη Γλυφάδα) είχαν παραβατικό ιστορικό και υπήρχαν καταγγελίες» πρόσθεσε.

Και πρόσθεσε ότι «όλα συνδέονται με ένα ιστορικό με την οικογένεια τους γονείς, την ανοχή που δείχνουν στην παραβατικότητα».

Ερωτώμενος για το πια είναι η λύση αντιμετώπισης του φαινομένου είπε: «Η γνώμη μου είναι ότι για τους γονείς θα πρέπει να υπάρχει μια αυστηροποίηση των ποινών και για τα παιδιά θα πρέπει να υπάρξει μια διαχείριση ποινική που αρμόζει στα παιδιά. Είναι δύσκολο αυτό, γιατί είναι δύσκολο να κλείσεις σε ένα κατάστημα σωφρονιστικό» είπε.


Έρχεται το Save Youth

Επιπλέον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαμήνυσε ότι σε λίγες ημέρες θα βγει μια εφαρμογή το Save Youth, το οποίο θα λειτουργεί σαν ένα panic button για τους ανηλίκους. Η εφαρμογή θα μπαίνει στο κινητό και θα συνδέεται με την αστυνομία εξήγησε. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει γραμμή πανελλαδικής εμβέλειας το 10201 για καταγγελίες παραβατικότητας ανηλίκων, όπου κάποιος θα μπορεί να καταγγείλει περιστατικά παραβατικότητας ή παραβατικά παιδιά σε εξειδικευμένους αστυνομικούς.

ειδήσεις τώραανήλικοιπαραβατικότηταΜιχάλης Χρυσοχοΐδηςσχολική βία