Reuters: Ελλάδα και Τουρκία διερευνούν τη διεξαγωγή συνομιλιών για τις θαλάσσιες ζώνες – Ο Ερντογάν δεν αντέδρασε για «διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Μαρία ΖαχαράκηΓια ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, με φόντο τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η δέσμευση Ερντογάν-Μητσοτάκη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Ελλάδας είναι ένα αρκετά σημαντικό βήμα λαμβάνοντας υπόψη την ενότητα του ΝΑΤΟ. Ακόμη και αν είναι απίθανο να παραχθούν γρήγορα αποτελέσματα, δεδομένης της περίπλοκης φύσης του θαλάσσιου τοπίου του Αιγαίου (θα μπορούσατε να κολυμπήσετε από ορισμένα ελληνικά νησιά στην Τουρκία και αντίστροφα, κ.λπ.), οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να σταματήσουν οι παραβιάσεις σε θαλάσσιο και εναέριο χώρο», υποστηρίζει το Reuters, στον απόηχο της συνάντησης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, και της δήλωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με το θέμα.
Και συνεχίζει: «Μια συμφωνία σχετικά με το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες τους είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων σε πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και συστήματα υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας».
Σύμφωνα με το Reuters, «oι γείτονες Ελλάδα και Τουρκία, και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αλλά ιστορικοί εχθροί, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά ζητημάτων από τον εναέριο χώρο έως τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και την εθνικά διχασμένη Κύπρο. Οι εντάσεις έχουν εκτονωθεί τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, δεσμευόμενες να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να εργαστούν για τα ζητήματα που τις κράτησαν χώρια».
Ο τουρκικός τύπος χαιρετίζει τον δίαυλο επικοινωνίας
Ο τουρκικός τύπος παρουσιάζει, ακόμη και στα πρωτοσέλιδα του σήμερα, με θετικό πνεύμα την εξέλιξη, αν και μερικές φωνές παραμένουν συγκρατημένες. Παρά τις διαφοροποιήσεις ανάλογα με την πολιτική γραμμή του κάθε μέσου, ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας παρουσιάζεται ως μια θετική εξέλιξη, με τις εφημερίδες να προσπαθούν να προβάλουν την Τουρκία σε πλεονεκτική θέση.
Αϊντινλίκ και «η νέα ατζέντα»
Η εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ με τίτλο «Η νέα ατζέντα είναι οι θαλάσσιες ζώνες», παρουσιάζει τις εν δυνάμει συνομιλίες ως στρατηγική κίνηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Γενί Σαφάκ «μια νέα φάση»
Η ισλαμιστική φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ, με τίτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα θα συζητήσουν τα θαλάσσια σύνορα», βλέπει τον διάλογο ως μια νέα φάση στην εξομάλυνση των σχέσεων. Η εφημερίδα παρουσιάζει τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ως απόδειξη της διάθεσης για ουσιαστική πρόοδο.
Μιλιέτ: «συνεχίζεται ο διάλογος»
Η εφημερίδα Μιλιέτ, με χτύπημα στην πρώτη σελίδα και τίτλο «Στο Αιγαίο ο διάλογος συνεχίζεται», δίνει έμφαση στην κινητικότητα μεταξύ των δύο χωρών, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις ως ένα βήμα προς τη διαρκή συνεργασία.
Ακσάμ «κρίσιμη αποστολή μετά την εξομάλυνση»
Η ισλαμιστική φιλοκυβερνητική Ακσάμ με τίτλο «Κρίσιμη αποστολή μετά την εξομάλυνση! Θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Τουρκία», δίνει έμφαση στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα. Η Ακσάμ τονίζει ότι, παρά τις προκλήσεις, οι συνομιλίες προχωρούν και το ενδεχόμενο συμφωνίας είναι στο τραπέζι.
Χουριέτ και «θερμές συνομιλίες»
Με τίτλο «Ζεστή κουβέντα (μεταξύ των πρώτων κυριών), όπως και στο Αιγαίο», η Χουριέτ συνδέει συμβολικά τις επαφές Μαρέβας και Εμινέ με τη διπλωματική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Η Χουριέτ επίσης εστιάζει στην ικανοποίηση της Αθήνας από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Με τίτλο «Ο Μητσοτάκης ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Ερντογάν» δημοσιεύεται ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από Αθήνα, η οποία αναφέρει ότι: «Ο Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διοργανωθούν συναντήσεις ‘θετικής ατζέντας’ και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί την Αθήνα».
Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και ιστοσελίδες, αν και πιο ουδέτερες σε τίτλους, αναφέρονται επίσης στο θέμα:
- Η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία θα διερευνήσουν κλίμα στο Αιγαίο».
- Η φιλοευρωπαϊκή εφημερίδα NB Ekonomi γράφει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία εξετάζουν να κάτσουν στο τραπέζι για τα θαλάσσια σύνορα».
«Ο Ερντογάν δεν είχε αντίρρηση στο Κυπριακό»
Το Reuters υποστηρίζει επίσης ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και ότι «σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αντέδρασε στη δήλωση του Μητσοτάκη για το Κυπριακό». Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, με το Reuters να επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο ενδέχεται να ξαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
- Τέσσερα χρόνια μετά: Το μεγάλο comeback του παντοδύναμου Τραμπ - Προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία της εισβολής στο Καπιτώλιο
- Βάναυσος ξυλοδαρμός 17χρονου από 15 ανήλικους στην Κέρκυρα: Στη συνέχεια άγνωστοι απειλούσαν τη ζωή του
- Πειραιάς: Την έδεσαν...με την πυτζάμα και την έκλεψαν - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες θυμάτων των ανήλικων ληστών
- Η επική αντίδραση της Σοφία Βεργκάρα όταν η Τζόντι Φόστερ την νίκησε στις Χρυσές Σφαίρες