Πολιτική | 26.09.2024 16:12

Παππάς: Περιμένουμε από τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο από την Αριστερά

Αλέξανδρος Διαμάντης

Κάλεσμα προς τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στέλεχος που προέρχεται από την Αριστερά και τον Προοδευτικό χώρο απηύθυνε ο επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς μιλώντας στη Βουλή.

«Επειδή κοντοζυγώνει η συζήτηση και επειδή στους θεσμούς δεν υπάρχουν άβατα, καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να εξετάσουμε τη στήριξη ενός προσώπου από την αριστερά - προοδευτικό χώρο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι «όπως εμείς κάναμε την υπέρβαση και προτείναμε ένα δικό σας στέλεχος, της δικής σας παράταξη -κι αν ω μη γένετο ακόμα κυβερνάτε εσείς - περιμένουμε να ακούσουμε τη δική σας πρόταση γιατί δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν άβατα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι παρών. Για να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός. Για να ηγηθούμε ως κόμμα, όπως οι συλλογικές μας αποφάσεις προστάζουν, μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς μιλώντας στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «την προοδευτική πορεία δεν πρόκειται να την ανακόψει καμία προσπάθεια της Ν.Δ. Κανένα σενάριο ρευστοποίησης, καμία επιχείρηση κατατεμαχισμού της προοδευτικής παράταξης δεν πρόκειται να επικρατήσει. Κανένα σενάριο ρευστοποίησης της ιστορικής μνήμης δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει».

Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση λέγοντας ότι «με τη δική σας πολιτική, η Ελλάδα ήταν 21η στην Ευρώπη στην ανάπτυξη κατά την τετραετία 2019-2023, σύμφωνα με τη Eurostat. Με σωρευτική ανάπτυξη 5,8% ή 1,4% κατ’ έτος. Παρόλο που είχατε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τη δυνατότητα δημοσίων δαπανών. Παρόλο που άνοιξαν οι γραμμές χρηματοδότησης και δημόσιο χρήμα ήταν διαθέσιμο. Με τη δική σας πολιτική είμαστε 23οι στην Ε.Ε. στον μέσο μισθό».

«Καλλιεργήσατε υπερκέρδη και θερίζετε υπερπλεονάσματα»

«Καλλιεργήσατε υπερκέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και υπερέσοδα για το δημόσιο και θερίζετε υπερπλεονάσματα -στα 4,2 δις ευρώ το πρώτο οκτάμηνο- χρήματα που λείπουν από την κοινωνία και την αγορά. Εργαλειοποιείτε την ακρίβεια, συμπιέζετε τη μεσαία τάξη και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω στα απόνερα της οικονομικής κρίσης, που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, η πολιτική σας δεν ακυρώνει, αλλά μάλλον ενισχύει τις πιθανότητες μιας νέας κρίσης», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τη ΝΔ να ψηφίσει την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευση, ώστε «να  ψηφίσουμε μαζί την τροπολογία μας ώστε: 1. Να κάνουμε υποχρεωτικό και για τον δανειστή το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού, που αφορά τους ευάλωτους. 2. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να έχει γνώση των προτάσεων ρύθμισης. 3. Να δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας από την οριστική υποβολή της αίτηση. Και από αύριο να συζητήσουμε τη διεύρυνση του ορισμού του ευάλωτου».

Καλωσόρισε, τέλος,  τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη σε τηλεοπτικό σταθμό, που δήλωσε ότι είναι υπέρ κάθε συνεργασίας που πλήττει τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση εναντίον του λαού μας. «Και καλώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές των προοδευτικών κομμάτων να στηρίξουν την πρότασή μας. Όπως και τους διαμαρτυρόμενους συντηρητικούς».

Νίκος ΠαππάςΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα