Πολιτική|27.09.2024 06:57

Εκλογικός νόμος: Τι απαντά η κυβέρνησης στα σενάρια περί αλλαγής – Ξεκίνησαν τα ραντεβού με βουλευτες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν «γαλάζιοι» που θα έβλεπαν θετικά μια αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ανοιχτά έθεσε το θέμα ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, με την κυβέρνηση να μην θέλει  πάντως να ανοίξει τη σχετική συζήτηση. 

Με δεδομένο πως έχουν κλείσει τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες  στο Μαξίμου δεν θα ήθελαν να σέρνεται για μήνες  μια σεναριολογία για τον εκλογικό νόμο. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα έδειχνε πως υπάρχει ανησυχία για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν  στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. 

Όπως ήδη αναφέρθηκε  συζητήσεις πυροδότησε  μια αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επεσήμανε «είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά». Σε συνέντευξη του στο Dnews τόνισε   «είμαι  υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας» 

«Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου, το ξεκαθαρίζω» σημείωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Προσέθεσε  ακόμα πως «ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια, την διαχρονική του θέση και δεν προέβη ούτε σε κάποια ανακοίνωση, ούτε σε κάποια πρόταση». 

Πάντως φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι… γαλάζιοι που θα ήταν θετικοί στο να ανοίξει η σχετική συζήτηση αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις.  Οι σχετικές αλλαγές θα μπορούσαν να κινούνται προς δύο κατευθύνσεις : Πρώτον να δίνεται ένα … ευκολότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα,  ώστε να είναι εφικτή η αυτοδυναμία με χαμηλότερο ποσοστό απο αυτό που χρειάζεται σήμερα. Δεύτερον να αυξηθεί το ποσοστό που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή από το 3% στο 5%. 

Να επισημανθεί βέβαια εδώ πως για να εφαρμοστεί από τις επόμενες κάλπες ένας νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να συγκεντρωθούν 200 «ναι» από βουλευτές. Σε διαφορετική περίπτωση η όποια αλλαγή θα ισχύει από την μεθεπόμενη αναμέτρηση. 

Οι «γαλάζιες» συναντήσεις

Αντίδοτο σε φαινόμενα εσωστρέφειας αναζητά η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό ξεδιπλώνονται πρωτοβουλίες για να αποφορτιστεί το κλίμα. Μετά τις ευρωεκλογές αυξήθηκαν τα παράπονα από ένα κομμάτι  βουλευτών της Ν.Δ για μία σειρά θεμάτων και αυτό φαίνεται και από συγκεκριμένες κινήσεις. 

Το πιο πρόσφατο «μήνυμα» ήταν η ερώτηση που κατέθεσαν έντεκα βουλευτές  (ανάμεσα στους ήταν και ο διαγράφεις πλέον Μάριος Σαλμάς) στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα φαίνεται πως έγιναν   ζυμώσεις μεταξύ βουλευτών για να υπάρξουν και άλλες τέτοιου τύπου κινήσεις, ωστόσο μένει να φανεί αν αυτό θα γίνει σε άμεσο χρόνο ή θα δοθεί μια πίστωση χρόνου.

Από την κυβέρνηση σε εξέλιξη είναι μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, μέσα από συναντήσεις υπουργών και βουλευτών. Υπενθυμίζεται  εδώ πως το καλοκαίρι στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχαν υπάρξει παράπονα βουλευτών πως βρίσκουν κλειστές πόρτες και τώρα επιδιώκεται μια σύσφιξη σχέσεων.  Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται και «ραντεβού» του πρωθυπουργού με βουλευτές. 

Στο μεταξύ πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συναντήθηκε  με βουλευτές του κόμματος και έγινε μια εκτενής συζήτηση για θέματα του υπουργείου. Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι πιο χαλαρές συζητήσεις, που μεταξύ τυρού  και αχλαδιού υπουργοί ανταλλάξουν απόψεις με βουλευτές 

Ο Αδ. Γεωργιάδης  είχε την ευκαιρία να τα πει σε τραπέζι με βουλευτές της Ν.Δ. από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με «γαλάζιους» βουλευτές από την  επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σε ταβέρνα του Παγκρατίου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν ανάλογα τετ α τετ  και μένει να φανεί αν θα περιοριστούν τα γαλάζια … παράπονα

εκλογικός νόμοςΝέα Δημοκρατίαεκλογέςκυβέρνησηνέος εκλογικός νόμοςειδήσεις τώρα