Πολιτική|27.09.2024 06:35

Ελληνοτουρκικά: «Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μπαίνουν σε τροχιά συζήτησης» - Τι λέει διεθνολόγος στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε τροχιά συζήτησης φαίνεται ότι έχει μπει το θέμα της διευθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή αυτό του Αμβούργου για το δίκαιο της θάλασσας για πρώτη φορά να συγκεντρώνει πιθανότητες επαλήθευσης, έστω και μετά από μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων, η οποία δε θα είναι μικρότερη από τριετία.

Αυτό εκτιμάει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο διεθνολόγος και αναλυτής του Strategy International, Θράσος Ευτυχίδης, με βάση τα όσα είπε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ φαίνεται ότι έγινε ένα βήμα μπροστά, χωρίς, βέβαια, να γνωρίζουμε, αν έχει γίνει η οποιαδήποτε παραχώρηση από κάποια ή και από τις δύο πλευρές. Φαίνεται ότι το θέμα μπήκε σε τροχιά συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις και στις δύο χώρες. Αυτήν τη φορά φαίνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε αυτό του Αμβούργου για το δίκαιο της θάλασσας αλλά αυτό προϋποθέτει να προχωρήσει ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και να υπάρξει υποσχετήριο προσφυγής. Η διαδικασία γι’ αυτό το ενδεχόμενο θα είναι μακρά και δεν πρόκειται να διαρκέσει λιγότερο από τρία χρόνια», τονίζει ο κ. Ευτυχίδης.

Ο κίνδυνος προσφυγής στη Χάγη

Κατά τον ίδιο, ωστόσο, η προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας. Όπως λέει χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε, αν οι δικαστές θα αποφανθούν, για παράδειγμα, ότι το Καστελόριζο διαθέτει υφαλοκρηπίδα και άρα επηρεάζει την ΑΟΖ.

«Από τη στιγμή που δύο μικρά νησιά μας βρίσκονται μπροστά στη μεγάλη ακτογραμμή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον έχουν υφαλοκρηπίδα, εμποδίζουν την έξοδό της γειτονικής χώρας σε αυτήν. Με βάση αυτό το δεδομένο αλλά και τον τρόπο σκέψης των Ευρωπαίων, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, για παράδειγμα, ότι οι δικαστές θα δεχθούν ότι το Καστελόριζο διαθέτει υφαλοκρηπίδα. Για το λόγο αυτό τόσα χρόνια η χώρα μας δεν προσφεύγει στα διεθνή δικαστήρια», αναφέρει ο διεθνολόγος – αναλυτής.

«Η Τουρκία δεν αναμένεται να μετακινηθεί από τις θέσεις της στο Κυπριακό»

Ο κ. Ευτυχίδης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα, με αφορμή το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ έκανε λόγο για λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προχωπικότητα.

«Στη Βόρεια Κύπρο η Τουρκία έχει επιβάλλει καθεστώς κατοχής. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία θα μπορούσε να αποτελέσει μία λύση, μόνο στην περίπτωση που θα ισχύσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί, να επιστρέψουν στις κατεχόμενες σήμερα εστίες τους οι πρόσφυγες Ελληνοκύπριοι και να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα σήμαινε απώλεια της Βόρειας Κύπρου. Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι στο Κυπριακό θα κάνει βήματα πίσω η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι δέχεται πίεση και από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ», σημειώνει ο κ. Ευτυχίδης.

«Προϋπόθεση για Ειρήνη στην Ουκρανία η συμμετοχή όλων των πλευρών»

Σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού στο Ουκρανικό και την τοποθέτησή του για σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας, ο κ. Ευτυχίδης σημειώνει ότι για να έχει αίσιο τέλος οποιαδήποτε προσπάθεια ειρήνευσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις όλων των πλευρών. Όπως λέει, αυτές μπορούν να γίνουν με τη μεσολάβηση τρίτων χωρών, όπως η Ινδία.

«Είναι ανησυχητικό το ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της Ρωσίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίδρασή της και άρα να ανοίξει ‘’η πόρτα του φρενοκομείου’’», υπογραμμίζει ο κ. Ευτυχίδης.

Τέλος, αναφορικά με την εμπόλεμη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, ο διεθνολόγος – αναλυτής σημειώνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλλει την εκεχειρία στην περιοχή και τονίζει ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την ομιλία του ότι μόνη λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών, ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια.

ΑΟΖΟΗΕυφαλοκρηπίδαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΟυκρανίαΚύπροςΜέση Ανατολή