Πολιτική|28.09.2024 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Το ντιμπέιτ, οι περιοδείες και τα σενάρια για το συνέδριο

Νίκος Σβέρκος

Η προεδρική κούρσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει άτυπα ξεκινήσει, με τους επισήμως ή ατύπως υποψηφίους να κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει πυκνώσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και καταστρώνει πλάνο περιοδειών, ο Παύλος Πολάκης θα ξεκινήσει την πορεία του από τα Χανιά, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, κινούμενος «εντός, εκτός και επί τ’αυτά» πραγματοποιεί επισκέψεις συνοδεία βουλευτών που τον στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα.

Αναθερμαίνεται η συζήτηση για ντιμπέιτ

Η κούρσα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όμως, φαίνεται να καθορίζει τα δεδομένα της κούρσας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η τηλεμαχία των έξι υποψηφίων προέδρων της Χαριλάου Τρικούπη είχε μεν αντιπαραθέσεις, αλλά έδωσε και δείγματα ενός πολιτικού διαλόγου πολύ πιο πολιτισμένου από όσα έχουμε παρακολουθήσει στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο. Γι αυτό και αυξάνονται τα στελέχη στην Κουμουνδούρου που θεωρούν επιβεβλημένη την διεξαγωγή ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους που θα λάβουν την έγκριση του συνεδρίου για να κατέλθουν στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια τέτοια τηλεμαχία θα μπορέσει να πολιτικοποιήσει έτι περαιτέρω την εσωκομματική συζήτηση, λένε έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί η κάλπη για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο ελκυστική και να πιο ενδιαφέρουσα η όλη διαδικασία.

Η στάση των υποψηφίων για την τηλεμαχία

Η προοπτική διεξαγωγής ντιμπέιτ, ωστόσο, δεν ενθουσιάζει το ίδιο τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι εκείνος που σε κάθε συνέντευξή του τοποθετείται ανοικτά υπέρ μιας τηλεμαχίας με τους συνυποψηφίους του, θεωρώντας μάλιστα ότι ο μεταξύ τους διάλογος μπορεί να γίνει και ακόμα πιο ελεύθερα σε σχέση με εκείνον του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Πολάκης δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, ωστόσο δεν εμφανίζεται αρνητικός στην όλη συζήτηση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την άλλη τηρεί -όπως σε όλα τα εσωκομματικά ζητήματα- σιγήν ιχθύος. Συνεργάτες του φαίνονται προβληματισμένοι στην προοπτική να διεξαχθεί μια απευθείας αντιπαράθεση με τους συνυποψηφίους του, καθώς εκτιμάται αρνητικά η ροπή του προς την άνευ ορίων λεκτική αντιπαράθεση, ενώ θεωρείται πως η επικοινωνιακή του ευχέρεια δεν αφορά τον λόγο του, αλλά την εμφάνισή του. Παράλληλα συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως οι Φάμελλος και Πολάκης κάνουν πιο πολιτικές τοποθετήσεις και μπορεί να «παρασύρουν» τον Στέφανο Κασσελάκη σε μια αντιπαράθεση στην οποία θα αποδειχθεί απροετοίμαστος ή εκτός γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σενάρια επιστροφής του Κασσελάκη μέσω συνεδρίου

Η καθυστέρηση ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη δεν περνά απαρατήρητη στο κομματικό σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος μπορεί να πραγματοποιεί επισκέψεις συνοδευόμενος από βουλευτές του κόμματος ωσάν να είναι ακόμα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η διαρκής μετάθεση των σχετικών ανακοινώσεων έχει προκαλέσει σενάρια στην Κουμουνδούρου.

Ένα από αυτά -το πιο ακραίο- αφορά την επιδίωξη του Στέφανου Κασσελάκη και του μηχανισμού του να εμφανιστεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει την ανατροπή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την καθαίρεσή του. Το σενάριο αυτό, το οποίο είχαν επεξεργαστεί πράγματι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, έχει βασικά μειονεκτήματα. Αφενός το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου, ήτοι σε σχεδόν ενάμισι μήνα από σήμερα. Αφετέρου, μέχρι τότε οι επισήμως υποψήφιοι για την προεδρία θα έχουν αναπτύξει μομέντουμ που θα είναι δύσκολο να ανατραπεί από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο «αδυνάτισε» όταν ηττήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή η πρόταση της Θεοδώρας Τζάκρη να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο άμεσα. Έτσι ο χρόνος θα ήταν πολύ λιγότερος και οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος πολύ περισσότερες για τον Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο, τίποτε δεν αποκλείουν ολοκληρωτικά στελέχη της Κουμουνδούρου. «Έχει κάνει πιο αυτοκτονικές κινήσεις στο παρελθόν, οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα» έλεγε πολύπειρο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

debateειδήσεις τώραΠαύλος ΠολάκηςΣωκράτης ΦάμελλοςΣΥΡΙΖΑΚεντρική ΕπιτροπήΣτέφανος Κασσελάκης