Πολιτική|28.09.2024 10:33

Μητσοτάκης και Ερντογάν ανοίγουν τον φάκελο του Αιγαίου - Καμπή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας ανοίγουν πλέον τη βαριά ατζέντα.

Οι υπερπτήσεις, η παράτυπη μετανάστευση φαίνεται να μπήκαν σε σειρά, να επήλθε συνεννόηση εκεί, άρα τώρα, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της εξομάλυνσης (από τους σεισμούς και μετά), οι ηγέτες έκριναν μάλλον ότι ήρθε η ώρα να κολυμπήσουν και πιο βαθιά.

Υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία φέτος κι αυτό είναι το μεγάλο αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής στον ΟΗΕ. Τα ελληνο-τουρκικά βρίσκονται σε μία ιστορική καμπή εν έτει 2024. Οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας είπαν «Ναι, ας ανοίξουμε το πιο δύσκολο κεφάλαιο στις σχέσεις μας». Άσχετα αν και πόσο θα προχωρήσει αυτός ο στρωμένος με πολλά αγκάθια δρόμος...

Το βαρύ θέμα αποφασίστηκε να συζητηθεί τον επόμενο χρόνο, αρχές του 2025. Στην επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, γιατί σίγουρα θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι αμερικανικές εκλογές στο μεταξύ και ποιος πρόεδρος θα βγει... Μέχρι τότε θα γίνει μία προετοιμασία, ανακοίνωσαν οι ηγέτες.

Από την πλευρά του Ερντογάν αναλαμβάνει την έναρξη των προετοιμασιών του Συμβουλίου ο πρέσβης της Άγκυρας στην Αθήνα, κ. Τσαγατάι (Ερτζιγές), όπως διευκρινίζει η τουρκική προεδρία στην επίσημη ιστοσελίδα της (κι όχι ο σύμβουλός του για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Τσαγατάι (Κιλίτς), όπως εκ παραδρομής έγινε αντιληπτό χθες από την προφορική δήλωση του Ερντογάν), ενώ από την πλευρά της Ελλάδας ο ομόλογός του, όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, στην προκειμένη περίπτωση ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, κ. Θεόδωρος Μπιζάκης.

Θέλει τόλμη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έριξε το γάντι στην Άγκυρα, αλλά κι ο Ερντογάν φαίνεται να το σήκωσε. Προσχηματικά; Πραγματικά; Ίσως κανείς από τους δύο ηγέτες να μην ξέρει ακόμη πόσο βαθιά θα πάει...

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαελληνοτουρκικάΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσεις