Πολιτική|30.09.2024 06:20

Κασσελάκης: Οπισθοχώρηση από την τοξική ατζέντα - Επιχειρεί να προσεγγίσει ξανά τον Τσίπρα

Νίκος Σβέρκος

Οι άνευ προηγουμένου αντιπαραθέσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το στρατόπεδο του πρώην προέδρου του, έχουν βαρύνει το κλίμα στις τάξεις του κόμματος. Οι επιπτώσεις του νέου γύρου τοξικότητας κόστισαν κυρίως στον έκπτωτο Στέφανο Κασσελάκη.

Οι μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας του δίνουν βραχύ προβάδισμα, με τον Σωκράτη Φάμελλο να ακολουθεί κατά πόδας και τον Παύλο Πολάκη να αποσπά ικανές δυνάμεις στην κούρσα για την διαδοχή.

Η μειούμενη δυναμική Κασσελάκη και το άρθρο του

Η δυσαρέσκεια μάλιστα μεγάλωσε από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ανατροπή της απόφασης έκπτωσής του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είτε δικαστικά είτε στο προσεχές συνέδριο. Παράλληλα προκάλεσε πλείστα αρνητικά σχόλια για την (εμφανώς απροετοίμαστη) επίσκεψή του στην Άρτα την ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, με πολλούς στην Κουμουνδούρου να μιλούν για «ευτελείς συμπεριφορές».

Το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε θέλησε να ανατρέψει ο Στέφανος Κασσελάκης με το άρθρο του που δημοσιεύθηκε χτες στην εφημερίδα Documento. Απουσίαζαν αφενός οι γνωστές εμπρηστικές φράσεις για «πραξικόπημα», «κουκούλες», «διαπλεκόμενους» και «υπονομευτές» που χρησιμοποιούν κατά κόρον ο ίδιος και οι οπαδοί του. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει δικαστικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν θέλει να πληγώσει «τον λαβωμένο κόσμο του». Και απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργήσει δικό του φορέα, αποσπώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση μερικούς βουλευτές που στέκονται πιστοί σε αυτόν.

Άμοιρος ευθυνών, επιχειρεί να πλησιάσει τον Τσίπρα

Το κείμενό του, όμως, είχε και δυο ακόμα ενδιαφέρουσες πτυχές. Αφενός επιχείρησε να μεταφέρει την πολιτική του οπτική για την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μάλιστα πως το κόμμα βρίσκεται σε «παρακμή» αλλά δεν έχει επέλθει το τέλος του. Ο ίδιος, βέβαια, δεν θεωρεί πως έχει μερίδιο ευθύνης στην κατάπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό και το κείμενο μοιάζει να έχει γραφτεί έναν χρόνο πριν, προτού ακόμα εκλεγεί στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Αφετέρου ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα, όχι όμως για να τον κατονομάσει ως «υπονομευτή», όπως έκανε αρκετές φορές στο παρελθόν. Αυτή τη φορά μοιάζει να προσπαθεί να τον επαναπροσεγγίσει, συνδέοντας μάλιστα τα εμπόδια που βρήκε τον τελευταίο χρόνο με τις δυσκολίες που είχε ο προκάτοχός του. «Είμαι βέβαιος πια για τις ενδογενείς αντιστάσεις που αντιμετώπισε ο Αλέξης Τσίπρας την περίοδο 2019-23. Γιατί παρόμοιες αντιστάσεις αντιμετώπισα κι εγώ επί 11 μήνες στη δική μου προσπάθεια αλλαγών» ανέφερε.

Νεφελώδες το τοπίο για την υποψηφιότητά του

Ολόκληρο το κείμενό του διαπνέεται από την αίσθηση πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς προεδρικές του εκλογές, ωστόσο δεν έκανε κάποια σχετική ανακοίνωση σε αυτό. Οι πληροφορίες, πάντως, για το πότε θα προχωρήσει στις σχετικές κινήσεις είναι αντικρουόμενες. Κάποιοι αναφέρουν πως θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την Τετάρτη. Άλλοι υποστηρίζουν πως θα αναμένει να «διαβάσει» όλα τα δεδομένα μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, όταν και θα εκλεγούν οι σύνεδροι για το συνέδριο, καθώς στο κείμενό του δεν απέκλεισε την προοπτική να επιχειρήσει επαναφορά του μέσω του συνεδρίου, όπως εισηγούνται ορισμένοι συνεργάτες του.

Ο ίδιος πάντως τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί εμφανίσεις προεκλογικού τύπου. Βρέθηκε το Σάββατο στην Αρτέμιδα, όπου συνάντησε μέλη και στελέχη των οργανώσεων στην περιοχή. Στην ίδια περιοχή δραστηριοποιούνται και πολλά από τα 70 μέλη που προσέφυγαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητώντας να διαγραφεί ο Χρήστος Σπίρτζης. Την Παρασκευή επισκέφθηκε το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση του μετανάστη που βρέθηκε νεκρός μετά από πολυήμερη κράτηση εντός του.

Ανεξάρτητα από τις κινήσεις Κασσελάκη, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά κανονικά με την επίλυση των διαδικαστικών λεπτομερειών για το συνέδριο. Σήμερα συνεδριάζει η ΚΟΕΣ, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του κόμματος. Από τον χρόνο συνεδρίασης της τελευταίας, θα εξαρτηθεί και το εάν θα συνεδριάσει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα