Πολιτική|30.09.2024 07:16

Με ατζέντα καθημερινότητας συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο: Σε ποια θέματα δίνεται βαρύτητα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε μια κοινωνική ατζέντα θέλει να δώσει το επόμενο διάστημα έμφαση η κυβέρνηση και μια σειρά νομοσχεδίων θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Βαρύτητα δίνεται σε θέματα όπως το δημογραφικό αλλά και η αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας σε ανηλίκους και στόχος είναι να μπουν σε εφαρμογή στοχευμένες ρυθμίσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει μηνύματα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και αυτό που τονίζεται είναι πως δεν υπάρχει κόπωση. Πάντως τα βλέμματα στρέφονται και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και τις επόμενες μέρες θα ξεδιπλωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να μην συνεχιστούν τα… παράπονα από βουλευτές.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η παρουσίαση από την Σοφία Ζαχαράκη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό αλλά και η παρουσίαση από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Γιώργο Φλωρίδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας. Από την κυβέρνηση σκοπεύουν να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας των ανήλικων και σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται αυστηροποίηση των ποινών.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο για την ανήλικη παραβατικότητα, σημειώνοντας: «έχω την εντύπωση ότι πρέπει να δούμε ξανά τις ποινές στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα... για τους γονείς πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές... Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο την επιμέλεια ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες».

Να σημειωθεί εδώ πως μπαίνει σε εφαρμογή το safeYOUth (το οποίο είναι ουσιαστικά ένα panic button) και το παιδί θα μπαίνει στο κινητό του και εκείνη την ώρα η εφαρμογή θα δίνει σήμα στο 100. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ένα ευρύτερο πλέγμα παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει την αύξηση των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών καθώς και δράσεις συμβουλευτικής γονέων που θα γίνονται στους δήμους.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα από το Μαξίμου θέλουν να δώσουν έμφαση σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με τους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας και σχετικές αναφορές έκανε στην εβδομαδιαία του ανάρτηση ο πρωθυπουργός. Να σημειωθεί εδώ πως στο σημερινό υπουργικό θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Εσωτερικών και ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων για το 2025.

Επίσης θα συζητηθούν και ρυθμίσεις με … άρωμα οικονομίας. Ειδικότερα θα γίνει παρουσίαση από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου. Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε θα γίνει παρουσίαση των φορολογικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα αγροτικά δάνεια.

Επιχείρηση γαλάζιας συσπείρωσης

Μία σειρά κινήσεων δρομολογούνται με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει …παράπονα από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για μια σειρά θεμάτων . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να έχει συνάντηση με βουλευτές, στέλνοντας μήνυμα πως οι πόρτες είναι ανοιχτές.

Την Παρασκευή θα γίνει και ο εορτασμός των γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας (για τα 50 χρόνια) και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ρηγίλλης (όπου ήταν για χρόνια τα γραφεία του κόμματος). Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και συναντήσεις υπουργών με βουλευτές για την καλύτερη ενημέρωση και τον συντονισμό.

Ειδικότερα πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συναντήθηκε με βουλευτές του κόμματος και έγινε μια εκτενής συζήτηση για θέματα τόσο εργασιακά όσο και ασφαλιστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες στα σκαριά είναι ανάλογα «ραντεβού» και μεταξύ άλλων αναμένεται να συναντηθούν με τους βουλευτές οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας καθώς και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

κυβέρνησηΥπουργικό Συμβούλιοειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης