ΣΥΡΙΖΑ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δύο νικητές - Πού υπερτερούν Φάμελλος και Κασσελάκης
Νίκος ΣβέρκοςΟι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χτες (Opinion Poll για το Action24 και Palmos Analysis για το tvxs.gr) και αφορούσαν μεταξύ άλλων την μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, συνέπεσαν εν πολλοίς στο εξής συμπέρασμα: Στο σύνολο των πολιτών ο Σωκράτης Φάμελλος συγκεντρώνει μακράν τις περισσότερες θετικές αποκρίσεις. Όσο όμως μικραίνει το κοινό και περιορίζεται στα όρια του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα αντιστρέφεται και επικρατεί ο Στέφανος Κασσελάκης.
Οι επικρατούσες τάσεις για Φάμελλο και Κασσελάκη
Οι δύο εταιρίες δημοσκοπήσεων χρησιμοποίησαν ελαφρώς παραλλαγμένες μεθόδους για να αποτυπώσουν τις ισχύουσες τάσεις. Εξέτασαν δηλαδή και οι δύο τις απόψεις του γενικού συνόλου των πολιτών, ωστόσο προσέγγισαν ελαφρώς διαφορετικά «συριζαϊκά» κοινά προκειμένου να ανιχνεύσουν τις προθέσεις όσων βρίσκονται πιο κοντά στην Κουμουνδούρου. Και στις δύο δημοσκοπήσεις πάντως τα ευρήματα δεν εμφάνισαν εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις, με αποτέλεσμα να παγιώνεται μια ενιαία εικόνα για τους διεκδικητές της αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο μεν Σωκράτης Φάμμελος φαίνεται να είναι πιο συμπαθής στο σύνολο των πολιτών, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίσει στο κοινό όσων ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές ή λένε ότι σκοπεύουν να τον ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές. Η διαφορά δυναμικής δεν είναι ανεξήγητη: Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον κυκεώνα εσωστρέφειας στον οποίο βρέθηκε τους τελευταίους μήνες έχει απολέσει μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του και είναι απολύτως λογικό να τον ακολουθούν σε μεγαλύτερο βαθμό όσοι διάκεινται θετικά στον μέχρι πρότινος πρόεδρό του, τον Στέφανο Κασσελάκη.
Έχει άλλωστε καταδειχθεί σε πλείστες έρευνες πως όσοι και όσες απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στην πλειοψηφία τους στην αδιευκρίνιστη ψήφο, την αποχή και λιγότεροι σε ένα άλλο κόμμα. Η εικόνα αυτή έχει παραμείνει και σήμερα, ωστόσο το ερώτημα είναι αν από τις δύο δημοσκοπήσεις προκύπτει μια δυναμική επιστροφής τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κακό το κλίμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ
Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis δίνει τη δική της δυσοίωνη για την Κουμουνδούρου εκδοχή. Ετέθη το ερώτημα σε όσους πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές αν θα συμμετάσχουν στην εκλογή νέου προέδρου. Θετικό εμφανίστηκε το 51% και αρνητικό το 46%, δείχνοντας ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για την επικείμενη εκλογή νέου προέδρου.
Τα μηνύματα των πολιτών γίνονται ακόμα πιο απαισιόδοξα στην ερώτηση της ίδιας έρευνας για το αν μετά την εκλογή νέου προέδρου μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ευρωεκλογών, το 42% απάντησε «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 41% «ναι» και «μάλλον ναι». Φαίνεται λοιπόν ότι η απογοήτευση έχει ριζώσει στο ακροατήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει ευάλωτη στο να απολέσει ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις το επόμενο διάστημα.
Η δημοσκοπική εικόνα πάντως του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποκαρδιωτική, βάσει της δημοσκόπησης της Opinion Poll. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται οριακά πέμπτο με 7,7%, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ενισχύεται κατά την εσωκομματική του διαδικασία και λαμβάνει 14%.
Οι μέθοδοι των δύο διαφαινόμενων «μονομάχων»
Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι έχουν παραληφθεί από τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων γι αυτό και ο καθένας έχει προσαρμόσει το λόγο του ανάλογα με τους στόχους του. Ο μεν Σωκράτης Φάμελλος μιλά για την ανάγκη «σοβαρότητας» του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει διαρκώς καλέσματα στους πολίτες που κάποτε ψήφισαν το κόμμα αλλά απογοητεύτηκαν, να επιστρέψουν «στο σπίτι τους».
Από την άλλη ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγει στις περισσότερες εμφανίσεις του να απευθυνθεί κυρίως στο εσωκομματικό ακροατήριο, είτε συναντώντας μεσαία στελέχη είτε γράφοντας άρθρα που αφορούν αποκλειστικά τον «μικρόκοσμο» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι θα επενδύσει στη βάση του κόμματος γι αυτό και το πρώτο του σύνθημα ήταν «ο δικός σου ΣΥΡΙΖΑ».
Για τις προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ απομένουν σχεδόν δύο μήνες, ενώ θα παρεμβληθεί το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, ενώ στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί και ο Παύλος Πολάκης. Πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ακόμα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή της η ευθεία ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους υποψηφίους. Τα προνομιακά κοινά του κάθε υποψηφίου είναι προφανή, ωστόσο η κούρσα έχει μόλις ξεκινήσει και οι κίνδυνοι για λάθη ελλοχεύουν.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή