Μέση Ανατολή: Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜε προσοχή και ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τα όσα λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή, καθώς διαμορφώνεται πλέον ένα εξαιρετικά περίπλοκο σκηνικό. Ο πρωθυπουργός χθες στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στη διάχυση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μιλώντας για «εξελίξεις που προφανώς μας ανησυχούν όλους πάρα πολύ».
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή υπογράμμισε πως «σε συνεννόηση με τα συναρμόδια Υπουργεία είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, έχουμε ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο εκκένωσης, αν αυτό απαιτηθεί». Προσέθεσε δε πως «είμαστε και σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας για την πιθανή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο». Αυτό που τονίζεται από την κυβέρνηση είναι πως «η Ελλάδα έχει μια εξωτερική πολιτική η οποία βασίζεται σε αρχές, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, συνομιλεί με όλες τις πλευρές και παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Ένα θέμα πάντως που σε αυτή την συγκυρία προβληματίζει εντόνως την κυβέρνηση είναι πως θα επηρεάσει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή το μεταναστευτικό. Πρόσφατα μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική πολιτική στο μεταναστευτικό κινείται στα σωστά επίπεδα ωστόσο «καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εάν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο».
Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του, καθώς από την Αθήνα θέλουν να διατηρηθεί η συνεργασία των δύο χωρών. Άλλωστε η συζήτηση για το μεταναστευτικό έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο μετά και την απόφαση της Γερμανίας να υιοθετήσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο και ανησυχία υπάρχει για το ενδεχόμενο αυτό να πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στόχος τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Μέσα σε αυτό το σύνθετο γεωπολιτικό σκηνικό στην Αθήνα θέλουν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, ωστόσο ταυτόχρονα έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας. «Το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει και ότι συμφωνούμε σε όλα» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη ανάρτησή του και υπογράμμισε «η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους ούτε προφανώς βάζουμε «στο ζύγι» ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Υπενθυμίζεται εδώ πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν (σημείωση : για έκτη φορά μέσα σε 14 μήνες), όπου συζητήθηκε ο οδικός χάρτης των προσεχών μηνών. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει τον Νοέμβριο εκτός απροόπτου θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ τον Ιανουάριο θα γίνει μια ακόμα συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
Στην κυβέρνηση βλέπουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Επεσήμανε δε πως «δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη»
Κινητικότητα στο Κυπριακό
Κρίσιμος μήνας αποδεικνύεται ο Οκτώβριος για το Κυπριακό. Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τριμερή άτυπη συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς παρουσία του Γενικού Γραμματέα, εντός του Οκτωβρίου στη Ν. Υόρκη.
«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διμερών συναντήσεών του στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας προσκάλεσε τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, κ. Ερσίν Τατάρ, σε μια άτυπη τριμερή συζήτηση τον Οκτώβριο, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία του Κυπριακού. Και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση αυτή» ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μάλιστα σημείωσε πως άμεσα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό