Μητσοτάκης: Το 2025 θα διαθέτουμε κτηματολόγιο με ακριβή χάρτη δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΓια μια πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία θα προστατεύει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, θα τονώσει επενδύσεις απελευθερώνοντας και την αγορά ακινήτων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο για το νέο Κτηματολόγιο.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βαθιά του οδύνη για την τραγική απώλεια δυο συμπολιτών μας στην Κορινθία. «Μια φωτιά που επιβεβαιώνει ότι όσα γνωρίζαμε για την αντιπυρική περίοδο μάλλον πρέπει να αναθεωρηθούν», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου με το σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας. «Από την δεκαετία του 90 ξαναπιάνουμε το νήμα. Αδράνειες νόμοι μπαλώματα και ατελείς ρυθμίσεις μας έκαναν ουσιαστικά το ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει το 2025», είπε και συνέχισε:
«Η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι πλέον θα είναι οριοθετημένα τα δάση και ο αιγιαλός και ξεκάθαρα αποτυπωμένο τι ανήκει στο κράτος και τι ανήκει στον πολίτη και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν τη συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές. « Και όλα αυτά χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας. Πρόκειται για ένα προφανώς εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο, για όποιον θέλει να αγοράσει ή να πουλήσει ή να μεταβιβάσει ένα σπίτι για ένα οικόπεδο. Θα επιτρέπει στον επενδυτή να γνωρίζει με ασφάλεια τον χώρο της δράσης του και θα προσφέρει στην πολιτεία καλύτερους τρόπους, ώστε να αξιοποιεί τα ακίνητα που διαθέτει αλλά και να βελτιώνει τις υποδομές της. Τα οφέλη αυτής της μεγάλης θεσμικής τομής θα ξεδιπλωθούν σταδιακά και σε πολλά επίπεδα: στην οικονομία διευκολύνοντας νέες επενδύσεις νέα επιχειρηματικά σχέδια, στην αγορά της κατοικίας και απεγκλωβίζοντας χιλιάδες ακίνητα. Πόσο μάλλον σε μια εποχή όπου η χώρα αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση».
Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού:
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πλέον ρυθμίζεται με διαφάνεια ένας κρίσιμος τομέας, ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής.
«Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του κτηματολογίου μαζί με αυτά της πολεοδομίας, οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την επικράτεια. Έτσι με βάση αυτήν την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής οπότε ο καθένας θα γνωρίζει πού και τι μπορεί να χτίσει, μια εταιρια να εντοπίζει το κατάλληλο σημείο για να εγκαταστήσει ένα εργοστάσιο, ένα ερευνητικό κέντρο, ένα ξενοδοχείο ενώ η δημόσια διοίκηση θα αποκτήσει πια μια πολύ καλή εικόνα της πραγματικότητας, γιατί σταδιακά όλα αυτά τα στοιχεία θα ενοποιηθούν και με τα δεδομένα του Ε9. Αλλά και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό και συμπληρωματικό προς αυτή τη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση : στο κτηματολόγιο προφανώς θα στηριχθεί και το μεγάλο χωροταξικό πρόγραμμα Κ. Δοξιάδης», είπε.
Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «όσα συζητούμε σαφώς σήμερα δεν λύνουν μόνο προβλήματα του χθες αλλά κυριολεκτικά οικοδομούν το αύριο και είναι σημαντικές οι νέες προβλέψεις που εισάγονται σήμερα προς ψήφιση»:
πρώτον η χρήση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών, για να φτάσουμε εγκαίρως στο επιθυμητό αποτέλεσμα
και δεύτερον η κοινωνική ευαισθησία αλλά κυρίως η εμπιστοσύνη την οποία δείχνουμε στους ίδιους τους πολίτες παρέχοντας έχουν οι ίδιοι τελικά στην διαμόρφωση του κτηματολογίου και αίροντας αχρείαστα νομικά εμπόδια.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες