Πολιτική|01.10.2024 13:30

Athens Democracy Forum: Αντιδράσεις για την συμμετοχή του Ζορντάν Μπαρντελά, «εκλεκτού» της Λεπέν

Newsroom

Από σήμερα (01/10) έως και την Πέμπτη (03/10) διεξάγεται, στην Αθήνα, το Athens Democracy Forum, με πολλούς καλεσμένους ομιλητές -μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμμετοχή, στην εκδήλωση, του Τζορντάν Μπαρντελά – επικεφαλής του γαλλικού, ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Forum με θέμα τη Δημοκρατία, ο Μπαρντελά, θα είναι ένας από τους ομιλητές, που θα «πειραματιστούν με νέες μορφές έκφρασης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της δημοκρατίας εκ των έσω».

Το θέμα ανέδειξε μέσω ανάρτησής του, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για «προσβολή για κάνε δημοκρατικό πολίτη».

Η ανάρτηση Ηλιόπουλου

«Ανεπιθύμητο το πρωτοπαλίκαρο της Λεπέν στην Αθήνα

Ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι το πρωτοπαλίκαρο της Λεπέν και αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στην Γαλλία. Η πρόσκληση του να μιλήσει στο Athens Democracy Forum αποτελεί προσβολή για κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Γαλλία με την συμφωνία ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν, ώστε να κρατηθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μακριά από την πρωθυπουργία, δείχνει τις πραγματικές προτεραιότητες του "φιλελεύθερου κέντρου".

Για άλλη μια φορά αναδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις αποτελούν ένα πολύτιμο στήριγμα για τις κυρίαρχες πολιτικές στο ζήτημα της λιτότητας αλλά και στους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Η συζήτηση με το πρωτοπαλίκαρο της Λεπέν για ζητήματα δημοκρατίας μοιάζει με την ανταλλαγή συνταγών μαγειρικής με ανθρωποφάγους. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας τροφοδοτούν την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Η καλύτερη απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς είναι η ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες, αυταρχικές και φιλοπολεμικές πολιτικές».

 

Ποιος είναι ο Τζορντάν Μπαρντελά

Είναι νέος, ευρωβουλευτής, εκ των στενότερων συνεργατών της Μαρίν Λε Πεν τα τελευταία χρόνια και ο πρώτος που δεν ανήκει στην ακροδεξιά οικογένεια που γίνεται Πρόεδρος της Γαλλικής ακροδεξιάς.

Ο Τζορντάν Μπαρντελά έλαβε το 85% των ψήφων στις εσωκομματικές εκλογές και αναλαμβάνει άμεσα τα καθήκοντά του έχοντας κερδίσει με μεγάλη διαφορά την στήριξη των μελών του κόμματος που έσπευσαν μαζικά να ψηφίσουν στο συνέδριο του κόμματος.

Ο 27χρονος ευρωβουλευτής της Γαλλικής ακροδεξιάς μέσα σε μία δεκαετία έχει καταγράψει μία φρενήρη πορεία μέχρι την Προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Γεννημένος στο Drancy, προάστιο του Παρισιού στα βορειοναταολικά ο Τζορντάν Μπαρντελά όπως μαρτυρά το επώνυμό του έχει ιταλικές ρίζες. Από τα 17 του έγινε μέλος της Γαλλικής ακροδεξιάς. Σε λιγότερο από μια δεκαετία, ο νεαρός Μπαρντελά από γραμματέας του κόμματος στο Σεν-Σαιν-Ντενί (2014) έγινε περιφερειακός σύμβουλος (2015). Από εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου (2017) έφτασε να γίνει διευθυντής της νεολαίας του κόμματος (2018). Το 2019 εξελέγη επικεφαλής της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο και πριν από έναν χρόνο η Μαρίν Λε Πεν τον επέλεξε ως προσωρινό πρόεδρο της Εθνικής Συσπείρωσης.

Ο Μπαρντελά σπούδασε γεωγραφία στη Σορβόννη και από το 2016 αποτελεί προσωπική επιλογή της Μαρίν Λε Πεν. Όπως έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας της ακροδεξιάς στη Γαλλική Βουλή πρόσφατα «ο Μπραντελά δεν είναι μόνο προσωπικό στοίχημα της Λε Πεν αλλά εύρημα δικό της το 2016. Τον πήρε ένα ακατέργαστο διαμάντι και τώρα λάμπει μόνος του».

ακροδεξιάΓαλλίαΝέα αριστεράΖορντάν Μπαρντελάειδήσεις τώραΜαρίν ΛεπένΝάσος Ηλιόπουλος