Πολιτική|02.10.2024 17:24

ΚΥΣΕΑ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, με φόντο και την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με πυραύλους, το βράδυ της Τρίτης.

Έτοιμο σχέδιο εκκένωσης

Σε πρώτη φάση από την κυβέρνηση έχουν σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμο σχέδιο εκκένωσης και από το Λίβανο και από το Ισραήλ το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθεί. Να αναφερθεί εδώ πως ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνάς Νίκος Δένδιας με ανάρτηση του ανέφερε ότι μετά από αίτημα του υπουργού 'Άμυνάς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τηλεφωνική επικοινωνία, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία «θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο».

Παράλληλα στόχος είναι να γίνει μια προετοιμασία για τυχόν επιπτώσεις που θα προκύψουν σε δεύτερο χρόνο, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο μεταναστευτικό καθώς αναμένεται αύξηση των ροών. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται σχέδιο για τη διαχείριση μίας αύξησης των ροών λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στον Λίβανο. Να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία αυτή τη στιγμή η πληρότητα των δομών τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα  βρίσκεται κοντά στο  50%

Σε ετοιμότητα ελληνικά C-130 και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για απεγκλωβισμούς

Σημειώνεται πως, σε σύσκεψη που διεξήχθη στο υπουργείο Άμυνας, ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκε η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο. Ήδη, βρίσκεται σε ετοιμότητα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για τη διεξαγωγή επιχείρησης απεγκλωβισμού Κυπρίων πολιτών από τη συγκεκριμένη χώρα, σε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Δένδια με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα. Ο χρόνος της αποστολής θα καθορισθεί από την κυπριακή πλευρά.  

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, εφόσον χρειαστεί  και αποφασίσθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C- 130.   

Για τον ίδιο λόγο δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία να τεθούν σε  ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.

Εξετάσθηκε τέλος το ζήτημα της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό το Νίκο Δένδια, με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη και του Υπαρχηγού ΓΕΝ Υποναύαρχου Γεώργιου Φλώρου ΠΝ (ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Δημήτριου -  Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ λόγω απουσίας του για υπηρεσιακούς λόγους), εξετάσθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

ΚΥΣΕΑπύραυλοιΤεχεράνηΙράνΙσραήλεπίθεσηειδήσεις τώρα