Πολιτική|03.10.2024 10:33

Πολάκης: «Δεν κατεβαίνω για πρόεδρος για να χάσω» - Γιατί στήριξε Κασσελάκη και όχι Αχτσιόγλου

Newsroom

Για τον Στέφανο Κασσελάκη, -που παραδέχτηκε πως ήταν λάθος του που τον στήριξε-, τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, την υποψηφιότητά του αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο βουλευτής Χανίων και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παύλος Πολάκης

«Είναι και δικό μου πρόβλημα, ο άνθρωπος πρέπει να αναγνωρίζει και τα λάθη του», σχολίασε ο κ. Πολάκης σε σχόλιο πως του «χρεώνουν την εκλογή Κασσελάκη». Όπως είπε στο ONE και τον Τάκη Χατζή: «τον Κασσελάκη τον είχα γνωρίσει τον Οκτώβριο του 2022 ως ομογενή και νέο επιχειρηματία που ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά. Τον γνώρισε ο Αλέξης Τσίπρας και τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο ως ομογενή».

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ»

Σε ερώτηση για το εάν θα παραμείνει στο κόμμα σε περίπτωση που εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, σχολίασε: «Έχω ήδη δηλώσει ότι εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλω μια κυβερνώσα αριστερά», ενώ τόνισε πως «δεν κατεβαίνω, για να χάσω».

Ακόμη, ανέφερε πως από το 2021 είχε εκφράσει διαφωνίες για την πορεία του κόμματος και έστειλε το μήνυμα πως: «Εγώ θέλω την μαζική συμμετοχή. Aν ο κόσμος έρθει μαζικά, εγώ δεν φοβάμαι».

Γιατί δεν στήριξε άλλο υποψήφιο 

Στη συνέχεια ερωτώμενος με ποιο κριτήριο στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη και όχι για παράδειγμα την Έφη Αχτσιόγλου και τους «53» απάντησε:

«Τους θεωρούσα υπεύθυνους για την όχι σκληρή γραμμή αντιπολίτευσης στην ΝΔ. Και γι’ αυτό τον στήριξα στις εκλογές μετά. Είχε πει ότι θα υπάρχει πολιτικό επιτελείο συγκεκριμένη γραμμή κλπ. Ούτε επιτελείο υπήρξε ούτε πολιτική γραμμή. Τα σκέπασε όλα η εικόνα της προσωπικής του υπερπροβολής, της ιδιοσυγκρασίας του, του πλούτου», όπως είπε.

«Θεωρούσε ότι έτσι θα προχωρούν τα πράγματα» υποστήριξε για τον Στέφανο Κασσελάκη, για να συμπληρώσει για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πως «δεν μπορεί να χάνει η ΝΔ 1,1 εκατ. ψήφους και εμείς 300.000».

«Έβαλα πλάτη όσο ελάχιστοι για τον Τσίπρα - Διαφώνησα σε πολλά το 2021»

Παράλληλα, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως: «Εγώ τον Αλέξη τον πίστεψα, ήταν από τους λόγους που πήγα στον ΣΥΡΙΖΑ, έβαλα πλάτη όσο ελάχιστοι στη σύγκρουση με τη διαπλοκή και στο να στήσουμε ένα σύστημα Υγείας στα πόδια του που το πήραμε από μία μνημονιακή κακομοιριά, καταστροφή. Είμαι περήφανος γι αυτό».

Και συνέχισε: «Εγώ με τον Αλέξη Τσίπρα διαφώνησα σε πάρα πολλά πράγματα από το 2021 και μετά και φάνηκε το 2023. Δεν θα στήσω στον τοίχο να πυροβολήσω τον πρώτο άνθρωπο της Αριστεράς μετά τον πόλεμο που είπε ”πάμε να κυβερνήσουμε”, σε αντίθεση με το ΚΚΕ».

Όπως τόνισε επίσης: «Τις ανέλαβε τις ευθύνες του και παραιτήθηκε ο Αλέξης. Άλλοι δεν παραιτήθηκαν».

«Λανθασμένη η πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ»

Για τα αίτια της συντριπτικής ήττας του 2023, ο κ. Πολάκης περιέγραψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ακολουθήσει λανθασμένη πολιτική στρατηγική, με στόχο «να μην φοβίσουμε τους κεντρώους».

Όπως είπε, «ένα τεράστιο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ» στα ηγετικά του κλιμάκια εκτιμούσε πως «ο Μητσοτάκης θα πέσει σαν ώριμο φρούτο», χαρακτηρίζοντας ως «άτονη» την αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος.

Επικαλούμενος υποθέσεις που είχε αναδείξει στον Τομέα Διαφάνειας της Κουμουνδούρου, είπε: «είδατε εσείς να αποτελούν αυτά κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ; Πολλοί σύντροφοί μας το θεωρούσαν σκανδαλολογία», σχολίασε, αθροίζοντας, επιπλέον, στα αίτια της ήττας και το γεγονός ότι «βγαίναμε εμείς με τη γραμμή της απλής αναλογικής».

«Αντί να ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας βγάλει πρώτη δύναμη, εμείς λέγαμε ότι θα κάνουμε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις και αυτοί μας φτύνανε», σημείωσε επίσης. 

Παράλληλα, ανέλυσε και στο πρόγραμμα που θέλει να εκφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και εν δυνάμει κυβερνώσα δύναμη:

 

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςεκλογέςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας