Πολιτική|04.10.2024 07:19

Τα… μηνύματα των βουλευτών και το ραντεβού απόψε στη Ρηγίλλης: Μπαράζ ερωτήσεων από γαλάζιους

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Επιχείρηση συσπείρωσης είναι σε εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία και απόψε το γαλάζιο «ραντεβού» είναι στην οδό Ρηγίλλης για τον εορτασμό των 50 χρόνων του κόμματος. Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, καθώς στη Ρηγίλλης ήταν τα ιστορικά γραφεία της Ν.Δ.

Επομένως πρόκειται για μία κίνηση με έντονο συμβολισμό, σε μια εποχή που βουλευτές ζητούν επιστροφή στις ρίζες και στενότερη προσέγγιση ενός παραδοσιακού ακροατηρίου.

Στο κυβερνών κόμμα δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι βουλευτές της Ν.Δ., που καταθέτουν ερωτήσεις σε υπουργούς. Και σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια θα υπάρχει και συνέχεια το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο περίπου εβδομάδες 11 βουλευτές (ανάμεσα τους ήταν ο Μάριος Σαλμάς που στην πορεία διεγράφη για όσα έλεγε περί φωτογραφικών διαγωνισμών) κατέθεσαν ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια. Τότε είχε υπάρξει απάντηση μέσα σε ένα 24ωρο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ωστόσο όπως φάνηκε υπάρχει και συνέχεια.

Χθες ο Γιώργος Βλάχος- που ήταν ένας εκ των έντεκα βουλευτών - επανήλθε με επίκαιρη ερώτηση στην οποία αναφέρει ότι «ερωτήματα που θέσαμε δεν έλαβαν απάντηση», ενώ δημιουργήθηκαν και νέα «αφού ταυτόχρονα γινόμαστε αποδέκτες νέων αιτημάτων των πολιτών». Την ίδια στιγμή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος - που επίσης ήταν στους έντεκα - κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος για τους «προκλητικούς λογαριασμούς ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών».

Παράλληλα 8 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος- να σημειωθεί πως δεν είναι οι ίδιοι με τους 11 - κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας για την «επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη» (θέμα που αφορά χαμηλοσυνταξιούχους). Σημασία έχει το timing της ερώτησης, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχε υπάρξει συνάντηση της Νίκης Κεραμέως με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και χθες υπήρξε ραντεβού του Αδ. Γεωργιάδη.

Πάντως όπως φαίνεται από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε «αλίμονο αν ήταν πρόβλημα μια ερώτηση βουλευτών και, πραγματικά, δεδομένων και των στατιστικών στοιχείων και του τρόπου που διαχρονικά λειτουργεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., είναι φοβερό πώς κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει, μάλιστα, και εσωκομματικό πρόβλημα, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές που ρωτάνε, στηρίζουν την Κυβέρνηση σε όλα τα νομοσχέδια και κάνουν πάρα πολύ καλά την δουλειά τους»

Τα … ραντεβού υπουργών με βουλευτές

Σε μια προσπάθεια να μπει τέλος σε φαινόμενα εσωστρέφειας έχουν ξεκινήσει συναντήσεις υπουργών με βουλευτές. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και χθες έγινε ανάλογη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με βουλευτές. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αυτή που θα έχει ραντεβού με τους γαλάζιους.

Τα τετ α τετ δεν είναι μόνο εντός Βουλής αλλά και εκτός, καθώς έχουν αυξηθεί τα τραπέζια που διοργανώνονται ώστε υπουργοί και βουλευτές να τα πουν πιο χαλαρά. Για παράδειγμα πρόσφατα υπήρξε έξοδος του Αδ. Γεωργιάδη με βουλευτές της Ν.Δ. από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και του Κυριάκου Πιερρακάκη με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Ερωτηματικό ποιοι θα ..πάνε Ρηγίλλης.

«Πάμε Ρηγίλλης» είναι το σύνθημα της αποψινής εκδήλωσης, ωστόσο ερωτηματικό παραμένει το αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς, ωστόσο δεν είχαν απαντήσει μέχρι χθες το βράδυ για το αν θα είναι στην εκδήλωση. Επίσης μένει να φανεί και αν βουλευτές θα απουσιάζουν από το αποψινό street party.

ΒουλήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚυριάκος ΠιερρακάκηςΝέα ΔημοκρατίαΜάριος ΣαλμάςΆδωνις Γεωργιάδηςειδήσεις τώρα