Πολιτική|04.10.2024 17:35

Μητσοτάκης για απουσία Σαμαρά, Καραμανλή στη γιορτή της ΝΔ: «Εγώ το καθήκον μου το έκανα, τους κάλεσα»

Newsroom

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από την αποψινή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη του στο Mega, όπου πραγματοποιήθηκε στα ιστορικά γραφεία του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Εγώ έκανα το καθήκον μου. Τους κάλεσα προσωπικά. Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω ότι η ημέρα σήμερα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς, αλλά στον απλό νεοδημοκράτη. Είναι μία ημέρα χαράς και ενότητας για την παράταξη και έτσι θα το θυμόμαστε».

Στο ερώτημα εάν θα έπρεπε επομένως όλοι να είναι παρόντες στην αποψινή εκδήλωση ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι ψηφοφόροι θα κρίνουν τη στάση όλων και είπε: “Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει. Εγώ το καθήκον μου το έκανα”.

«Η πιο σταθερή παράταξη στη χώρα»

Αναφερόμενος στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν κάνουμε αυτήν την συνέντευξη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στα γραφεία της ΝΔ σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο αυτήν την ιδιαίτερη επέτειο. 50 χρόνια από την ημέρα που ιδρύθηκε η ΝΔ παραμένει η μεγαλύτερη πιο σταθερή παράταξη στη χώρα και νομίζω ότι αξίζει να αναρωτηθεί κανείς γιατί ενώ άλλα κόμματα πέρασαν από μεγαλύτερες διακυμάνσεις και είδαν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται το μόνο κόμμα το οποίο κράτησε άντεξε και ενισχύθηκε είναι η ΝΔ».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ίσως είναι η καλύτερη απάντηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι μείναμε πιστοί στις αξίες του ιδρυτή μας αλλά ταυτόχρονα προσαρμοστήκαμε σε καιρούς οι οποίοι αλλάζουν.

Αν κάτι μας δίδαξε ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του πραγματισμού και του ρεαλισμού που βρίσκεται διαχρονικά απέναντι στον λαϊκισμό ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίδαξε την υπευθυνότητα και τον ρεαλισμό. Ήταν ταυτόχρονα ένας πολιτικός ο οποίος δεν δίσταζε να φύγει από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον σε μία συνέντευξη είχε πει κάτι εντυπωσιακό: «εγώ, δεν είμαι ούτε δεξιός ούτε κεντρώος ούτε αριστερός.  Είμαι προοδευτικός». Αυτή είναι προσαρμοστικότητα της νέας δημοκρατίας είμαστε μία μεγάλη ευρύχωρη παράταξη».

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές»

Για την πορεία της ΝΔ από εδώ και μπρος είπε ότι στόχος είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι πολιτικές που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των μισθών, η νομιμότητα παντού. «Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, όχι για να κάνουμε μικρές διευθετήσεις. Αυτή την πολιτική υπηρετώ και αυτή θα υπηρετήσει η ΝΔ», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τα λάθη που έχει κάνει η ΝΔ, είπε πως σήμερα δεν είναι μέρα για αυτοκριτική αλλά ημέρα χαράς και γιορτής. Προσέθεσε πως η ΝΔ έχει κριθεί από τους πολίτες και έχει αποδείξει ότι μπορεί να δέχεται νίκες και ήττες με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Έχει μάθει, είπε, να παίρνει δύναμη από τις ήττες και ορμή από τις νίκες της.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και σε ερώτηση αν η ΝΔ θα κινηθεί προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, είπε ότι αυτή η συζήτηση είναι ξεπερασμένη.

«Ταμπέλες οι οποίες κινούνται στο χώρο των ιδεολογικών αναφορών του παρελθόντος δεν έχουν θέση στη σημερινή ΝΔ. Οι πολιτικές μας υπηρετούν τους πολλούς. Μπορέσαμε να συνενώσουμε συμπολίτες μας που δεν μας είχαν ψηφίσει στο παρελθόν και συντάχθηκα με τρόπο που μας επέτρεψαν να φτάσουμε σε πρωτοφανή ποσοστά. Αυτή η ερώτηση ενδεχομένως να είχε νόημα πριν από δύο δεκαετίες. Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα. Δεν πρέπει να συμφωνούμε όλοι σε όλα αλλά οι πολλοί να συμφωνούν σε πολλά», ανέφερε.

Για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά μια πραγματικότητα που υπάρχει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σήμερα η Ελλάδα σε σχέση με πριν από 5 χρόνια είναι πιο ισχυρή, έχει πολύ πιο θωρακισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, προστατεύει τα σύνορά της αποτελεσματικά. «Θεωρούμε ότι υπηρετούμε την πολιτική του υπεύθυνου πατριωτισμού», επισήμανε.

«Όσοι φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα ενότητας είναι βαθιά γελασμένοι»

Ερωτηθείς αν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση βουλευτών καθώς η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, ο πρωθυπουργός είπε αρχικά ότι αυτή η μεγάλη απόσταση πρώτου και δεύτερου κόμματος ενδεχομένως να οφείλεται και στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

«Ενδεχομένως να στερήσαμε ζωτικό χώρο από άλλα κόμματα», ανέφερε και σημείωσε πως όταν κυβερνάς για 2η τετραετία και είσαι στον 6ο χρόνο πρωθυπουργικών καθηκόντων, είναι λογικό να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες. «Και βέβαια σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, η κυβέρνηση απορροφά όλους τους κραδασμούς. Όσοι φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα συνοχής ή ενότητας είναι βαθιά γελασμένοι. Από τότε που γίναμε κυβέρνηση, οι βουλευτές έχουν καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις. Δεν είδα να γίνονται θέμα. Κρίμα γιατί κάποιες πράγματι αναδεικνύουν ζητήματα που πρέπει να υποπέσουν στην προσοχή των υπουργών οι οποίοι απαντούν. Αυτή είναι η δουλειά των βουλευτών. Μη φαντάζεστε περισσότερα από αυτά που κάποιοι ενδεχομένως θέλουν να βλέπουμε σε μια διαδικασία που είναι η τρέχουσα κοινοβουλευτική διαδικασία», ανέφερε.

Τα θέματα καθημερινότητας

Είπε επίσης πως όλα είναι θέματα καθημερινότητας. Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι υπάρχει πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που προστατεύει τους συμπολίτες μας και δίνει δυνατότητα ρύθμισης ενώ σημείωσε ότι έγιναν πάνω από 20.000 ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια των αγροτικών συνεταιρισμών που έρχεται η κυβέρνηση να λύσει ενώ για την ερώτηση που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη είπε πως είναι εύλογο ζήτημα που το μελετά η κυβέρνηση και έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να την κοστολογήσουν.

Δήλωσε δε ότι συνέχεια βλέπει βουλευτές καθώς είναι ευκαιρία να αναδειχθούν και τοπικά ζητήματα και αναφέρθηκε στην χθεσινή του επίσκεψη στον Έβρο όπου είπε ότι μίλησε τελευταίος αφού άκουσε τους πάντες.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανέφερε πως η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαιτέρως ασταθής. Είπε πως είμαστε μια χώρα που συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με συνθήκες αξιοπιστίας και τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει», συνέχισε ενώ αναφέρθηκε τόσο στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 200 βαλιστικούς πυραύλους όσο και στην εν ψυχρώ δολοφονία ενός Έλληνας 26 ετών σε τρομοκρατική επίθεση. «Το Ισραήλ έχει προφανώς δικαίωμα να αμυνθεί. Κάνω έκκληση, αυτή η αντίδραση, η οποία είναι αναμενόμενη και σε ένα βαθμό δικαιολογημένη, να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση», σημείωσε ενώ επανέλαβε ότι βιώσιμη και μόνιμη λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχουμε λύση στη λογική των δύο κρατών.

Τα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε ότι η Χάγη δεν είναι κοντά και πως ποτέ δεν ήταν κοντά. Είπε ότι θέλουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους εκείνες ώστε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για τη μία διαφορά μας, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης, ανέφερε και είπε ότι πρόκειται για πρόβλημα που δεν κατάφερε καμία κυβέρνηση να λύσει για 40 χρόνια και αν το λύναμε θα επέφερε μεγάλο στρατηγικό όφελος. «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση χάριν της λύσης», τόνισε ενώ είπε ότι η διακήρυξη των Αθηνών λέει «έλα να λύσουμε τα προβλήματά μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο». Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος στον ΟΗΕ, για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι θέλει οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο με γνώμονα το διεθνές δίκαιο ενώ για το Κυπριακό «επανέλαβε πάγιες θέσεις, παντελώς απαράδεκτες που όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος και ο ΟΗΕ δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτές».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού και πως η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τριμερή συνάντηση τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη με τους κ.κ Χριστοδουλίδη και Τατάρ.

Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες

Αναφερόμενος στις πολιτικές που υπογραμμίζουν το στόχο της νομιμότητας παντού, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εικόνα σήμερα στα γήπεδα, το panic button που έχει σώσει ζωές γυναικών, τη φορολογική συμμόρφωση και ζητήματα Τροχαίας όπου είπε ότι η επόμενη μεγάλη μάχη είναι του κράνους καθώς δεν γίνεται η χώρα να είναι πρωταθλήτρια στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τροχαία με δίκυκλα.

Για τη βία των ανηλίκων είπε ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν είναι άσχετο με τα προβλήματα της ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Επισήμανε ότι αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον ΟΗΕ για το θέμα ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας τη συνεργασία και των γονέων και των εκπαιδευτικών και των παιδιών. «Οι γονείς έχουν ευθύνες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το γονιό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για την ακρίβεια είπε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αποκλιμακώνεται, εκτίμησε ότι η τιμή στο λάδι θα πέσει και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μόνιμη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και γι'αυτό εξακολουθεί να μειώνει φόρους.

Το θέμα του ΠτΔ

Σχετικά με το πρόσωπο που θα στηρίξει για την προεδρική εκλογή είπε ότι θα το ανακοινώσει στις αρχές του 2025 όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, στο τέλος της θητείας της Πρόεδρου. «Όλη αυτή συζήτηση είναι οριακά προσβλητική για τον πρώτο πολίτη της χώρας», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν το πρόσωπο θα είναι από τη Δεξιά ή το Κέντρο απάντησε πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος πάντα να μπορεί να έχει υπερκομμματικά χαρακτηριστικά». Και προσέθεσε: «Η νυν Πρόεδρος ψηφίστηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά».

Νέα ΔημοκρατίαΚώστας ΚαραμανλήςειδήσειςΑντώνης ΣαμαράςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα