Πολιτική|06.10.2024 06:45

ΝΔ: Απουσίες με μήνυμα από τα… γενέθλια και «βροχή» ερωτήσεων στη Βουλή

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Έχουν συμπληρωθεί 15 μήνες από τότε που η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40.56% κέρδισε τις εθνικές εκλογές και οι «γαλάζιοι» περίμεναν πως θα ακολουθούσε μία ήρεμη εσωκομματικά τετραετία. Ωστόσο, ήρθε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η δημοσκοπική στασιμότητα του κυβερνώντος κόμματος για να δείξει πως το διάστημα μέχρι το 2027 θα είναι πιο δύσκολο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Και μπορεί η μεγάλη απόσταση να διατηρείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό τους) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως επικρατεί εφησυχασμός στο κυβερνών κόμμα.

Είναι πλέον εμφανές πως διαμορφώνεται ένα σύνθετο σκηνικό στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και αναζητείται αντίδοτο στην εσωστρέφεια. Η απουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμάρα από τα γενέθλια του κόμματος στη Ρηγίλλης είναι σαφές πως στέλνει νέα …μηνύματα. Είχαν άλλωστε προηγηθεί τους προηγούμενες μήνες ηχηρές τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών. Ο Κώστας Καραμανλής σε δημόσιες παρεμβάσεις του είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα εθνικά θέματα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει τοποθετηθεί με σκληρή γλώσσα για μία σειρά κυβερνητικών επιλογών.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς έχει εκφράσει τις διαφωνίες του με κυβερνητικές επιλογές και σε ψηφοφορίες στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε καταψηφίσει τροπολογία για τους μετανάστες, ενώ ακολούθησε τον Φεβρουάριο το «όχι» στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Τώρα αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Κ. Καραμανλής και ο Αν. Σαμάρας θα προχωρήσουν σε νέες αιχμηρές τοποθετήσεις για θέματα της επικαιρότητας το αμέσως προσεχές διάστημα. Επίσης ερωτηματικό παραμένει και πως θα κινηθούν βουλευτές που είναι κοντά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από την γιορτή στη Ρηγίλλης σημείωσε «έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά». Δεν πέρασε απαρατήρητη και μια αναφορά που έκανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος, καθώς απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους σημείωσε «σας ζητώ να τιμήσουμε όλους τους αρχηγούς μας. Όλους, παρόντες και απόντες».

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του να διευρύνει το κόμμα. Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει μια συζήτηση από «γαλάζιους» για επιστροφή στις ρίζες και για σύνδεση με ένα πιο παραδοσιακό ακροατήριο

Ωστόσο σαφή ήταν τα μηνύματα του πρωθυπουργού, που αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας πως «συνεργάστηκε με τους ικανότερους, δίχως κομματικές ταμπέλες» και επισημαίνοντας πως ήταν «ένας πολιτικός ουσιαστικά προοδευτικός». Σημείωσε δε με νόημα «και αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι, πιστεύω, η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μία περιχαρακωμένη παράταξη, μια παράταξη κλειστή, μια παράταξη συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή. Οι παρωπίδες μπορεί να μετατρέπονται και σε αλυσίδες». Συνέχισε τα … μηνύματα, λέγοντας πως «η ζωή αποδεικνύει ότι όταν ανοίγουν τα «παράθυρα» της σκέψης, τότε μπορούμε να ανοίξουμε και τις πόρτες σε νέους συμμάχους. Και όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της Νέας Δημοκρατίας, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες τους».

Τα «βλέμματα» στη Βουλή

Η προσοχή πλέον στρέφεται στη Βουλή, καθώς μένει να φανεί αν θα συνεχιστεί η βροχή ερωτήσεων από «γαλάζιους» προς υπουργούς. Πάντως από την κυβερνητική πλευρά κρατάνε χαμηλά τους τόνους και δεν θέλουν να φανεί πως ανησυχούν για τις κινήσεις αυτές. Είναι χαρακτηριστική και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σημείωσε πως όσοι φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει θέματα συνοχής ή ενότητας είναι βαθιά γελασμένοι.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο περίπου εβδομάδες 11 βουλευτές (ανάμεσα τους ήταν ο Μάριος Σαλμάς που στην πορεία διεγράφη για όσα έλεγε περί φωτογραφικών διαγωνισμών) κατέθεσαν ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια. Στην πορεία ο Γιώργος Βλάχος- που ήταν ένας εκ των έντεκα βουλευτών- επανήλθε με επίκαιρη ερώτηση στην οποία αναφέρει ότι «ερωτήματα που θέσαμε δεν έλαβαν απάντηση», ενώ δημιουργήθηκαν και νέα «αφού ταυτόχρονα γινόμαστε αποδέκτες νέων αιτημάτων των πολιτών». Την ίδια στιγμή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος - που επίσης ήταν στους έντεκα - κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος για τους «προκλητικούς λογαριασμούς ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών».

Στο μεταξύ 8 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος- να σημειωθεί πως δεν είναι οι ίδιοι με τους 11 - κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας για την «επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη» (θέμα που αφορά χαμηλοσυνταξιούχους). Μάλιστα ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο Mega, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας πως «είναι ένα εύλογο ζήτημα. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω αν θα κάνουμε δεκτή την πρόταση τους. Θα σας πω, όμως, ότι το μελετάμε».

Τώρα μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια από βουλευτές, καθώς στα πηγαδάκια της Βουλής ακούγεται πως « ψήνονται» και νέες ερωτήσεις για θέματα που άπτονται της οικονομίας. Τέλος, να σημειωθεί πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο είναι η σειρά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης που είναι σε εξέλιξη για τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις.

Κώστας ΚαραμανλήςΜάριος ΣαλμάςΚωνσταντίνος ΚαραμανλήςΝέα ΔημοκρατίαΑντώνης ΣαμαράςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα