Πολιτική|06.10.2024 20:15

Κικίλιας: Πάνω από 200 φωτιές ξέσπασαν φέτος με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5

Newsroom

Η φετινή και η επόμενη αντιπυρική περίοδος, η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική αλλά και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στην εφημερίδα «Η Βραδυνή της Κυριακής».

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι όπως διαπίστωσαν με την πυρκαγιά στην Κορινθία δεν υπάρχει πια "απόσταση" από την αντιπυρική περίοδο», η οποία, όπως είπε, πλέον βλέπουν «ότι επεκτείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης». «Ήδη έχουμε διανύσει 5 μήνες σκληρών μαχών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος τονίζοντας ότι «σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το 2024 είναι η χρονιά με τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών», ενώ τόνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχει αντιμετωπίσει πάνω από 4.500 φωτιές.

«Φέτος είχαμε πάνω από 200 φωτιές, οι οποίες ξέσπασαν με δείκτη επικινδυνότητας 4 ή 5, πολλές από αυτές ήταν δίπλα ή μέσα σε οικισμούς, και οι οποίες αν δεν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως θα είχαν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας περιουσίες και ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Αττική ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η φωτιά εκδηλώθηκε κάτω από «ακρότατες συνθήκες» εντός οικισμού μέσα στον Βαρνάβα.

ειδήσεις τώραφωτιά ΒαρνάβαφωτιάΒασίλης Κικίλιαςφωτιά τώρα