Μέση Ανατολή: «Συναγερμός» στην Αθήνα για τις ραγδαίες εξελίξεις – Οι κινήσεις της κυβέρνησης
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜε ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, μετά την σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την αύξηση των απειλών για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Άγνωστο παραμένει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό.
«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για αποκλιμάκωση» επεσήμανε ο πρωθυπουργός χθες στην εβδομαδιαία του ανάρτηση και σημείωσε πως «παραμένουμε σε αυξημένη εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα και φροντίζουμε για τον ασφαλή απεγκλωβισμό από τον Λίβανο όσων ομογενών το επιθυμούν». Υπενθυμίζεται εδώ πως ήδη απομακρύνθηκαν 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι από τη Βηρυτό με C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Αποτίμηση των εξελίξεων είχε γίνει την Τετάρτη σε συνεδρίαση -υπό τον πρωθυπουργό - του ΚΥΣΕΑ, όπου αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας και συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο. Μάλιστα όπως έχει τονιστεί οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών.
Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών, με τις εξελίξεις στην περιοχή να βρίσκονται στο επίκεντρο. Υπενθυμίζεται πως σε 10 μέρες θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κύπρο για το EU MED9, δηλαδή την Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την κυβέρνηση τονίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου και ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό το μήνυμα εξέπεμψε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές. Στη συνάντηση που έγινε στα Χανιά - και στη οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας - έγινε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε από κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι επόμενες κινήσεις στα ελληνοτουρκικά.
Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, με βάση τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρίσιμος μήνας αναδεικνύεται ο Νοέμβριος οπότε αναμένεται να συναντηθούν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα για την πιθανή προώθηση των συζητήσεων.
Σκοπός είναι μέχρι τον Ιανουάριο να έχει υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο της οριοθέτησης, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να μπορέσουν στη συνέχεια να συζητήσουν και την ουσία για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Η συζήτηση, όπως τονίζει, δεν καταλαμβάνει το θέμα των εθνικών χωρικών υδάτων, το οποίο ως ζήτημα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο και η επέκτασή τους αποτελεί «κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας με τον τρόπο και κατά τον χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος».
Στην Αθήνα δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη η τουρκική στάση και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας. Θετικά βέβαια αποτιμάται πως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις και ενδεικτικά αναφέρεται η συνεργασία που υπάρχει σε τομείς, όπως το μεταναστευτικό, η πολιτική προστασία κ.α . Τώρα στόχος είναι η συζήτηση να περάσει σταδιακά και σε πιο δύσκολα θέματα για να διερευνηθεί αν υπάρχουν περιθώρια να καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις.
Τέλος αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές όπως επεσήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης «δεν σκοπεύουμε να πάμε στον 65ο γύρο. Επί 21 χρόνια και έπειτα από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία». Σημείωσε ακόμα πως «το τέλος κάθε γύρου μάς έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του. Έχει αποδειχθεί πλέον ιστορικά ότι στα σύνθετα θέματα εξωτερικής πολιτικής η αδράνεια είναι συνήθως επιζήμια. Μόνον η κίνηση παράγει ωφέλιμη ενέργεια».
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών