Πολιτική|07.10.2024 07:18

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα τελικά αποτελέσματα - Μάχη μέχρι τέλους για Δούκα-Γερουλάνο

Newsroom

Πρώτος και με διαφορά οκτώ μονάδων από τον δεύτερο αναδείχθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ηγεσία της παράταξης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Χάρη Δούκα.

Με μόλις 858 ψήφους διαφορά ο Χάρης Δούκας κέρδισε τον Παύλο Γερουλάνο και μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την επόμενη Κυριακή (13/10).

Η μάχη των «δύο» για τη δεύτερη θέση κρίθηκε στην Αττική, εκεί όπου ο κ. Γερουλάνος ήρθε πρώτος, η Άννα Διαμαντοπούλου δεύτερη, ο Νίκος Ανδρουλάκης τρίτος και ο Χάρης Δούκας τέταρτος.

Ο Παύλος Γερουλάνος εμφάνιζε μεγάλη δυναμική κατά την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων της Αττικής και μείωνε τη διαφορά, αλλά δεν ήταν αρκετό μιας και ο δήμαρχος Αθηναίων διατήρησε το προβάδισμα.

Τα τελικά αποτελέσματα σε ενσωμάτωση 100% έχουν ως εξής:

  • Νίκος Ανδρουλάκης 29,64% (89.288 ψήφοι)
  • Χάρης Δούκας 21,41% (64.490 ψήφοι)
  • Παύλος Γερουλάνος 21,12% (63.632 ψήφοι)
  • Άννα Διαμαντοπούλου 19,52% (58.809)
  • Μιχάλης Κατρίνης 6,03% (18.163)
  • Νάντια Γιαννακοπούλου 2,29% (6.890 ψήφοι)

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου

Καίρια για την έκβαση του δεύτερου γύρου και συνεπακόλουθα για το ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η στάση που θα κρατήσουν ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου που κατέγραψαν υψηλότατα ποσοστά (στο 21,15% ο Γερουλάνος, στο 19,55% η Διαμαντοπούλου στο 99,46% της ενσωμάτωσης).

Προς ώρας, κανένας εκ των υποψήφιων που έμειναν εκτός δευτέρου γύρου έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το ποιον θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο και σίγουρα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα κορυφωθούν όσο πλησιάζουμε στη δεύτερη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να επικράτησε με άνεση την πρώτη Κυριακή, ωστόσο είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% (29,71% στο 99,46 της ενσωμάτωσης), ενώ κατέγραψε απώλεια περίπου 11.000 ψήφων σε σχέση με το 2021.

Ο Χάρης Δούκας από την πλευρά του, παρότι φαβορί για το δεύτερο γύρο, πέρασε πολύ πιο δύσκολα απ ότι αναμενόταν, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι κακές επιδόσεις στην Αττική και στην Αθήνα, όπου ο Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε στην πρώτη θέση.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων μετά τα αποτελέσματα

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο και δυνατό»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του, ανέφερε: «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την δημοκρατική παράταξη. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες πολίτες που μας τιμήσαν. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας γέμισαν ελπίδα και δύναμη. Θέλω να χαιρετίσω τους συνυποψηφίους μου, που είχαμε μια προεκλογική εκστρατεία με ήθος και σοβαρότητα.  Επτά ημέρες έμειναν μέχρι την επόμενη Κυριακή και είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο και πιο ισχυρό».

Χάρης Δούκας: Το 70% ζητεί αλλαγή ηγεσίας

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας δήλωσε πως «το μήνυμα της κάλπης ήταν καθαρό. Το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας. Σας καλώ να κάνουμε την υπέρβαση», ενώ υποστήριξε πως η Κυριακή ήταν μία μεγάλη ημέρα για το ΠΑΟΣΚ.

Γερουλάνος: «Όποιος πιστεύει στη Δημοκρατία, πιστεύει και στο αποτέλεσμα»

Ο Παύλος Γερουλάνος, σε δηλώσεις του πριν από τον κ. Δούκα, αποδέχθηκε το αποτέλεσμα και δεν έδωσε κατεύθυνση για το δεύτερο γύρο: «Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σήμερα μίλησαν και η απόφασή τους είναι απολύτως σεβαστή. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Δούκα που περνούν στον β' γύρο και όλους τους συνυποψηφίους μου για τον εξαιρετικό αγώνα».

«Όποιος πιστεύει στη δημοκρατία πιστεύει και στο αποτέλεσμα. Χαίρομαι που αυτή η διαδικασία έκανε καλό στο ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω την επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ να πάρει την ανοδική πορεία που χρειάζεται η χώρα και να αναμετρηθεί στις επόμενες εκλογές για να τις κερδίσει», είπε επίσης.

«Δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν αύριο χρειάζεται να κατευθυνθούν στην κάλπη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θεωρώ ότι ο καθένας που ήρθε να ψηφίσει την υποψηφιότητά μου ήρθε με τη δική του άποψη. Δεν ήταν άνθρωποι που σπρώχτηκαν από τον έναν ή από τον άλλο. Δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμένα να πω ποιος θα κερδίσει τον επόμενο γύρο. Η μάχη είναι ακομη ανοιχτή και το αποτέλεσμα του β' γύρου θα είναι σεβαστό», υποστήριξε.

Διαμαντοπούλου: Θα είμαστε ενωμένοι την επόμενη ημερα

Μήνυμα ενότητας έστειλε από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σημείωσε πως «είμαστε εδώ και πιστεύω πως θα είμαστε ενωμένοι και θα παλέψουμε για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ». «Ευχαριστώ τους πολίτες που μας δυνάμωσαν. Φίλοι και εθελοντές πίστεψαν στην υποψηφιότητά μου. Είμαι εδώ και πιστεύω βαθιά ότι στην επόμενη μέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουνε όλοι μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Κατρίνης: «Το ποιος θα ηγηθεί θα το κρίνουν ανεπηρέαστα οι πολίτες»

«Το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα» δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, που βγήκε 5ος: «Θέλω να ευχαριστήσω τους 300.000 πολίτες που με τη συμμετοχή τους σήμερα δυναμώνουν το κίνημά μας. Να ευχαριστήσω όλους όσοι με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Συγχαίρω τους δύο συνυποψηφίους μου για την είσοδο στο δεύτερο γύρο, το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα».

Γιαννακοπούλου: Ημέρα νίκης για το ΠΑΣΟΚ

«Σήμερα είναι μια ημέρα νίκης για το ΠΑΣΟΚ. Οι 300.00 που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, έδωσαν μήνυμα επαναφοράς του κινήματος στην κοινωνία. Να γίνουμε ισχυρή αντιπολίτευση και ισχυρή κυβέρνηση της χώρας όποτε γίνουν εκλογές» είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου

«Τη μεγαλύτερη σημασία έχει η ενότητά μας. Άνοιξα έναν δρόμο που σήμερα αποδίδει καρπούς» τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Άννα ΔιαμαντοπούλουΝίκος ΑνδρουλάκηςΕκλογές ΠΑΣΟΚ 2024Παύλος ΓερουλάνοςΧάρης ΔούκαςΜιχάλης ΚατρίνηςΠΑΣΟΚειδήσεις τώραειδήσειςΝάντια Γιαννακοπούλου