Πολιτική|07.10.2024 13:10

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ντιμπέιτ Ανδρουλάκη-Δούκα πριν τον β' γύρο; Σε θέσεις μάχης τα επιτελεία των δύο υποψήφιων

Newsroom

Σε νέο αγώνα δρόμου επιδίδονται τα επιτελεία Νίκου Ανδρουλάκη – Χάρη Δούκα, για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή (13/10).

Πλέον, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν, οι δύο «μονομάχοι» θα συμμετέχουν σε ντιμπέιτ. Ήδη με ανάρτησή του στο Χ ο Χάρης Δούκας ενημέρωσε τους ακόλουθούς του ότι έχει επικοινωνήσει με την ΕΡΤ για να ζητήσει την διεξαγωγή τηλεμαχίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη, πριν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. «Είναι σημαντικό να κάνουμε έναν ζωντανό και παραγωγικό διάλογο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και της χώρας», τόνισε στην ανάρτησή του ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Για την ώρα δεν έχουν συζητηθεί οι όροι διεξαγωγής του ντιμπέιτ. Οι ίδιες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι, σε μεγάλο βαθμό, δε θα διαφέρει από το προηγούμενο ντιμπέιτ που διεξήχθη μεταξύ των έξι υποψήφιων για την προεδρία του κόμματος. Αυτό στο οποίο συμφωνούν Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, είναι, εφόσον πραγματοποιηθεί, το ντιμπέιτ να διεξαχθεί προς το τέλος της εβδομάδας.

Ήδη, από τη νύχτα της Δευτέρας (07/10), όταν και οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα, στα επιτελεία των δύο υποψήφιων, τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά». Ο Χάρης Δούκας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιδιώκει εντός της ημέρας να συναντηθεί με άλλους υποψήφιους του Α’ γύρου, με σκοπό το κατά πόσο μπορεί να αναζητήσει συμμαχίες, εξασφαλίζοντας τη στήριξή τους στον Β’ γύρο των εκλογών. Τηλεφωνική επικοινωνία με τους συνυποψήφιούς του, του Α’ γύρου, αναμένεται να έχει, ίσως και σήμερα, και ο Νίκος Ανδρουλάκης.  

Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του, έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του Α’ γύρου, καθώς τερμάτισε με μεγάλη διαφορά από τον Χάρη Δούκα. Το ποσοστό που κατάφερε να «πιάσει» ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο, δεν ήταν τέτοιο που να του εξασφαλίζει «αυτονόητα» την επικράτηση στον Β’ γύρω των εκλογών. Η διαφορά Ανδρουλάκη – Δούκα δεν είναι διψήφια, όπως θα ήθελε το επιτελείο Ανδρουλάκη ενώ, το τελικό αποτέλεσμα, φέρνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, είδε πολύ καλά ποσοστά στην περιφέρεια ενώ, στη γενέτειρά του, την Κρήτη, τα ποσοστά του ήταν θεαματικά. Ωστόσο στα αστικά κέντρα εμφανίστηκε αισθητά πιο αδύναμος- φαινόμενο που παρατηρήθηκε και στις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.

Από πλευράς του, ο Χάρης Δούκας, έζησε ένα «θρίλερ» για την επικράτησή του στον Β’ γύρο, το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο η επικράτησή του (με ελάχιστη διαφορά) από τον Παύλο Γερουλάνο, του επιτρέπει να ελπίζει βάσιμα ότι έχει πιθανότητες να κερδίσει την προεδρία του κόμματος. Ο δήμαρχος Αθηναίων, μπορεί να μην μετρά μεγάλο χρονικό διάστημα στην ενεργό πολιτική, ωστόσο στο βιογραφικό του έχει ιστορικό ανατροπών – με τη μεγαλύτερη αυτή στις περσινές δημοτικές εκλογές, όταν εκτοξεύτηκε στο 56%, από το 14% που απέσπασε στον Α’ γύρο, κερδίζοντας κατά κράτος τον Κώστα Μπακογιάννη. Την ερχόμενη Κυριακή, λοιπόν, κοινός στόχος των δύο υποψηφίων θα είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και εμφάνισαν τα χαμηλότερα ποσοστά τους.

«Κλειδί» η στάση Γερουλάνου - Διαμαντοπούλου

Τα δεδομένα καθιστούν «ρυθμιστές» του Β’ γύρου τους Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου. Ο τρίτος και η τέταρτη του Α’ γύρου, συγκεντρώνουν ένα 40% των ψήφων, οπότε το τι στάση θα επιλέξουν να κρατήσουν τη δεύτερη Κυριακή, θα είναι κομβικής σημασίας.

Τα δύο στελέχη, στα αστικά κέντρα, έδειξαν ότι διαθέτουν αξιοπρόσεκτη δυναμική, με τον Παύλο Γερουλάνο να επικρατεί στην Αττική και την Άννα Διαμαντοπούλου να «τερματίζει» δεύτερη. Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου έδειξαν, επίσης, αξιοπρόσεκτη δυναμική και στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Ήδη, από πλευράς Γερουλάνου, που έφτασε μία ανάσα πριν τον Β’ γύρο, έχει γίνει γνωστό ότι δε θα πει στους ψηφοφόρους που τον προτίμησαν τι να πράξουν τη δεύτερη Κυριακή. Αυτό άφησε να εννοηθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Νίκος ΑνδρουλάκηςΆννα ΔιαμαντοπούλουΕκλογές ΠΑΣΟΚ 2024Παύλος Γερουλάνοςειδήσεις τώραΝάντια ΓιαννακοπούλουΜιχάλης ΚατρίνηςΧάρης ΔούκαςΠΑΣΟΚ