Πολιτική|08.10.2024 13:37

Κασσελάκης: Εξώδικο σε ΠΓ και ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσίευση του πόθεν έσχες του

Newsroom

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση από την Εφημερίδα των Συντακτών του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αντέδρασε οργισμένα. Αφού με ανακοίνωση στενού του συνεργάτη ζήτησε την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου από τη θέση της γραμματέα του κόμματος, λίγη ώρα μετά, σύμφωνα με πληροφορίες απέστειλε εξώδικο στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράφει ως «πρόεδρος»

Στο εξώδικο, το οποίο μάλιστα υπογράφει ως «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Κασσελάκης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν και δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρότατη διαρροή και μάλιστα επιλεκτική, σε μη νόμιμη χρονική στιγμή, αφού δεν φαίνεται να διέρρευσε η δήλωση πόθεν έσχες κανενός άλλου συνυποψήφιου πριν καν ελεγχθεί και εγκριθεί και επειδή η διαρροή προφανώς και έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σας δηλώνω ότι θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητα μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ»

Η δήλωση του Μανώλη Καπνισάκη

Είχε προηγηθεί δήλωση του στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη που ανέφερε: «Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο το γεγονός ότι το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη, δημοσιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με το πόθεν έσχες του. Αυτού του είδους η διαρροή, πέρα από την ηθική διάσταση, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διαφάνεια, αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύει το κόμμα.

Απαιτούμε την άμεση παραίτηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, η οποία φέρει την κύρια ευθύνη για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάζεται πλέον να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Εξάλλου, το ότι η διαρροή έγινε την ίδια ημέρα με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν συνιστά τυχαίο γεγονός ή απλή σύμπτωση…

Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε τη δήλωση πόθεν έσχες για τη χρήση μέχρι τις 24/9/2023 (ημερομηνία κτήσης της ιδιότητας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι  κατέθεσαν ή θα καταθέσουν δηλώσεις για τη χρήση του έτους 2021, με δεδομένο ότι η σχετική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες των επόμενων ετών,  παραμένει ακόμη κλειστή για όλα τα υπόχρεα πρόσωπα.

Πρέπει, επίσης, να διευκρινισθεί ότι ο Τάιλερ Μακμπέθ, παρότι νομικά δεν ήταν υπόχρεος, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 δεν είχε ακόμη τελεσθεί ο γάμος του με τον Στέφανο Κασσελάκη, εντούτοις υπέβαλε και ο ίδιος αρχική δήλωση πόθεν έσχες. Εφόσον ζητηθεί από οποιονδήποτε έχοντα έννομο συμφέρον, θα προσκομισθεί με τον κίνδυνο βέβαια να διαρρεύσει κι αυτή παρανόμως. 

Εν κατακλείδι και με δεδομένο ότι όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δήλωση πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη είναι ακριβή, αληθή και πλήρως τεκμηριωμένα από πλήθος εγγράφων, θα συνιστούσαμε σε όσους “επένδυσαν” στο προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ περί πόθεν έσχες, να αλλάξουν γραμμή πλεύσης γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα…».

Το δημοσίευμα για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το 15σελιδο έγγραφο με τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί κατ’ ουσίαν συνέχεια – και φωτοτυπία- του αντίστοιχου εγγράφου που κατέθεσε στη Βουλή στις 30 Ιουνίου.

Τι αναφέρει μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ:

«Εδώ ανακύπτον τα πρώτα δύο ερωτήματα: Πρώτον, γιατί ενώ κατέθεσε τα πλήρη στοιχεία στις 30/06 γιατί δεν πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση, δίνοντας ο ίδιος στη δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία του; Πολλώ δε μάλλον που ο Στέφανος Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στην πολιτική ζωή της χώρας μας δηλώνει θιασώτης, μπροστάρης πιο σωστά, της απόλυτης διαφάνειας. Δεύτερο ερώτημα: Οι φωτοτυπίες που απέστειλε στην Κουμουνδούρου είναι το σύνολο των σελίδων της αντίστοιχης δήλωσης στη Βουλή;

Από τις πληροφορίες που συλλέξαμε σε σχέση με το 15σέλιδο φωτοτυπημένο έγγραφο που κατέθεσε, προκύπτει, όμως, και ένα τρίτο ερώτημα: Η περιουσιακή κατάσταση του συζύγου του παρατίθεται ή όχι στο έγγραφο προς την Κουμουνδούρου; Ακούγεται πώς τα στοιχεία για εκείνον δεν υπάρχουν, μολονότι στο excel της Θεσσαλονίκης υπήρχε ενημέρωση για την περιουσία του Τάιλερ Μακμπέθ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσλάκης ενημερώνει το κόμμα του ότι κατά το οικονομικό έτος 2023, την 31η Δεκεμβρίου, το εισόδημά του από μισθωτές υπηρεσίες κ.α. ανήρχετο στο 1,7 εκατ. δολάρια. Εδώ, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στη δήλωση που κατέθεσε προσδιορίζονται οι πηγές εισοδήματος ή γίνεται απλώς παράθεση πινάκων (όπως είχε γίνει στο excel της Θεσσαλονίκης).

Αν δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία, τότε οι ορκωτοί –όποτε ασχοληθούν με το θέμα – βέβαιον είναι ότι θα ζητήσουν στοιχεία, ειδικότερα βεβαιώσεις από τις φορολογικές αρχές της χώρας στην οποία είχε αναπτύξει τις εν λόγω επιχειρηματικές δραστηριότητες κατά το επίμαχο έτος. Εν προκειμένω, δηλαδή, από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές. Κοντά στο παραπάνω ποσό, πρέπει να προστεθεί εισόδημα 70.000 δολαρίων από ενοίκια, ενώ καταγράφει και αξιόλογη συμμετοχή σε funds.

Η αποτίμηση σε τρεις τέτοιες συμμετοχές, κατά πληροφορίες, ανέρχεται σε 330.000, 1,050 εκατ. και 2,4 εκατ. αντιστοίχως. Η πραγματική αξία είναι άγνωστη εν τούτοις βέβαια.

Παραλλήλως έχει συμμετοχή στη μονοπρόσωπη εταιρεία Osios, με 500.000 δολάρια κεφάλαιο. Κύκλοι της ναυτιλιακής αγοράς με τους οποίους επικοινωνήσαμε μας έλεγαν ότι το κεφάλαιο αυτό θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, διαθέτουν καράβια κ.ο.κ. Ενώ υπάρχει ταυτοχρόνως, η συμμετοχή στην ετερόρρυθμη εταιρεία «Pura Vita», με κεφάλαιο 15.000 ευρώ.

Στο κεφάλαιο των καταθέσεων, ο τ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει δύο λογαριασμούς: ο πρώτος, δικός του, ύψους 25.000 ευρώ στην JPMorgan και ο δεύτερος, μαζί με την μητέρα του, στην Εθνική Τράπεζα ύψους 27.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα ακίνητα ιδιοκτησίας Κασσελάκη, ασφαλώς και δεν υπάρχει αναφορά στην οικία στο Κολωνάκι, αφού η αγορά έγινε μέσα στο 2024. Από εκεί και πέρα, στις Σπέτσες το οικόπεδο είναι 470 τ.μ. και το σπίτι είναι 290 τ.μ. Στον Νέο Κόσμο υπάρχει ένα οροφοδιαμέρισμα 106 τ.μ.

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει, όμως, έρχεται από τις ΗΠΑ: εδώ ο τ. πρόεδρος είναι ιδιοκτήτης 55 στρεμμάτων στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εντός αυτού υπάρχει και κτίσμα 360 τ.μ. Πρόκειται για μυθώδη περιουσία, η οποία πάντως, σε συνδυασμό με τα χρέη και άλλα ανοίγματα προκαλεί απορίες.

Σύγκριση με το excel

Η περιουσιακή… ακτινογραφία του Στ. Κασσελάκη περιλαμβάνει, ακόμη, υποθήκη σε αγορά ακινήτου στις ΗΠΑ, στις 9/3/2022. Η υποθήκη ανέρχεται σε ύψος 1,6 εκατ. δολαρίων. Κοντά σε όλα αυτά, υπάρχουν και χρέη σε κάρτες ύψους 5.600 δολαρίων. Κλείνουμε με δύο οχήματα: το ένα αποκτηθέν στις ΗΠΑ με δάνεια 80.000 δολαρίων και το άλλο στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο Ι.Χ. πενταετίες, κόστισε 110.000 ευρώ, από αυτά, πάντως, τα 100.000 τα πήρε από δάνειο.

Η ιστορία του excel της Θεσσαλονίκης είναι γνωστή: στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα και ενώ το «Πόθεν Έσχες» του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε γίνει το κεντρικό αντικείμενο της προεκλογικής σύγκρουσης, σφοδρής αντιπαράθεσης με το κυβερνών κόμμα, σε μια εντυπωσιακή κίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο Στ. Κασσελάκης παρουσιάζει μία σελίδα με περιουσιακά στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2023, σε μορφή excel.

Συγκρίνοντας το excel με τα στοιχεία που ακούγεται πώς κατάθεσε το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή, φαίνεται πώς υπάρχουν κάποιες διαφορές. Στο excel γράφει πώς τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και ακίνητα ανήλθαν σε 2,067 εκατ. δολάρια, όταν το αντίστοιχο ποσό στο «Πόθεν Έσχες», που απευθύνεται στο ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 1,8 εκατ. Αλλά ούτε και στις καταθέσεις υπάρχει πλήρης ταύτιση: φερ’ ειπείν στο excel δεν γίνεται αναφορά στον κοινό λογαριασμό με τη μητέρα του. Αντιθέτως, στην παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αναφορά σε δύο λογαριασμούς του συζύγου του, μηδαμινής αξίας πάντως. Αντιθέτως, οι συμμετοχές του στις δύο εταιρείες αλλά και τα ακίνητα συμπίπτουν και στα δύο έγγραφα».


ειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑπόθεν έσχεςεξώδικο