Πολιτική|09.10.2024 06:55

ΣΥΡΙΖΑ: Το εξώδικο Κασσελάκη αναθερμαίνει τα σενάρια για διαγραφή του ή ακύρωση της υποψηφιότητάς του

Νίκος Σβέρκος

Ακριβώς πριν έναν μήνα, στις 8 Σεπτεμβρίου, το πολιτικό σύστημα της χώρας βίωνε τη (πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) έκπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τα όργανά του. Σήμερα η Κουμουνδούρου και μαζί της η χώρα βιώνει μια ακόμα πρωτοφανή κατάσταση: ο πρώην πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποστολή εξωδίκου προς τα όργανα του κόμματος, απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη τα όργανά του. Και σαν μην έφτανε αυτό, ο Στέφανος Κασσελάκης, υπέγραψε το εξώδικό του ως «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», επαναφέροντας την «γραμμή» περί αμφισβήτησης της αποπομπής του από την προεδρία.

Το ξεκίνημα της έντασης

Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης ξεκίνησε μετά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο οποίο περιέχονταν πληροφορίες για το πόθεν έσχες που κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο. Στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά σε «θολά σημεία» της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης και ιδιαίτερα σε αναντιστοιχία που εμφανίζονταν σε σχέση με το φύλλο excel, που είχε ο ίδιος παρουσιάσει τον περασμένο Ιούνιο σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Το περιβάλλον Κασσελάκη αντέδρασε μέσω του στενού του συνεργάτη Μανώλη Καπνισάκη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση της γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, καθώς «φέρει την κύρια ευθύνη για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο και καταδικαστέο το γεγονός ότι το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη» και γνωστοποίησε πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αναγκάζεται πλέον να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη».

Η επίθεση του στρατοπέδου Κασσελάκη κλιμακώθηκε, καθώς λίγη ώρα μετά παραδόθηκε στην Κουμουνδούρου εξώδικο από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μάλιστα υπέγραφε με την ιδιότητα «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». «Αν και δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρότατη διαρροή και μάλιστα επιλεκτική, σε μη νόμιμη χρονική στιγμή, αφού δεν φαίνεται να διέρρευσε η δήλωση Πόθεν Έσχες κανενός άλλου συνυποψήφιου πριν καν ελεγχθεί και εγκριθεί και επειδή η διαρροή προφανώς και έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σας δηλώνω ότι θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητα μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Διαγραφή Κασσελάκη ζητούν στελέχη των «100»

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επρόκειτο να αναλωθεί σε διαδικαστικά ζητήματα στην πορεία προς το συνέδριο και την εκλογή του νέου προέδρου. Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, ήταν η πρόθεση του οργάνου να δημοσιοποιήσει χτες τα Πόθεν Έσχες των επίδοξων υποψηφίων, όπως αυτά κατατέθηκαν από τους ίδιους στα αρμόδια όργανα. Ωστόσο η ένταση που δημιουργήθηκε μεταφέρθηκε και εντός οργάνου.

Η Θεοδώρα Τζάκρη που ουσιαστικά εκπροσωπεί τον Στέφανο Κασσελάκη στα όργανα ζήτησε και πάλι την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι κομματάρχης. Είναι θεσμός». Επεκτάθηκε, δε, και στα του συνεδρίου αναφέροντας πως «η οποιαδήποτε ύπαρξη zoom [δηλαδή συμμετοχής συνέδρων με τηλεδιάσκεψη] δεν επιτρέπεται αν δεν έχει διασφαλιστεί πρώτα η καρέκλα και για τον τελευταίο σύνεδρο εντός της αίθουσας».

Η Όλγα Γεροβασίλη έλαβε το λόγο και επισήμανε πως το εξώδικο Κασσελάκη «απευθύνεται στα μέλη της Π.Γ. και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία οφείλουν να το παραλάβουν. Άρα πρέπει να υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής». Κατέθεσε δε την άποψη πως στο εξώδικο του πρώην προέδρου «απαντάμε με διαγραφή» του από το κόμμα. Σημείωσε μάλιστα πως είναι απορίας άξιον γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απέστειλε εξώδικο και στην εφημερίδα π[ου δημοσίευσε στοιχεία του Πόθεν Έσχες και εκτίμησε πως «ο ίδιος θέλει να τορπιλίσει το κλίμα λόγω του φόβου του να προσφύγει στη βάση».

Και άλλα στελέχη που δραστηριοποιούνται εντός των «100» εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη. Για «πρωτοφανή φαινόμενα τραμπισμού και ποινικοποίησης της κομματικής ζωής» μίλησε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος» είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Έχουμε εξώδικο προς τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ» ανέφερε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Την παραπομπή Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αίτημα διαγραφής πρότεινε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η ΠΓ επέστρεψε το εξώδικο ως «απαράδεκτο»

Ο Παύλος Πολάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση εξαπέλυσε επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη, διαφωνώντας όμως με τη διαγραφή του. «Όσο απαράδεκτη είναι η διαρροή ενός μόνο πόθεν έσχες, τόσο 100 φορές πιο απαράδεκτο είναι το να στέλνει εξώδικο ο πρώην πρόεδρος προς τα όργανα του κόμματος του οποίου θέλει να ηγηθεί» είπε ο βουλευτής Χανίων και υποψήφιος για την προεδρία. Κάλεσε δε τον Στέφανο Κασσελάκη μέσα σε μια-δυο ώρες να αποσύρει το «απαράδεκτο εξώδικο».

Ο Νίκος Παππάς στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για ανήκουστες πρακτικές και συναίνεσε στο να διεξαχθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σάββατο. Εν τέλει η Π.Γ. με απόφασή της επέστρεψε ως «απαράδεκτο» το εξώδικο Κασσελάκη, ενώ γνωστοποίησε πως στη χθεσινή συνεδρίαση επρόκειτο να αποφασίσει την ανάρτηση του πόθεν έσχες των υποψηφίων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κ.Ε.. «Συνεπώς, διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος» ανέφερε το όργανο, συμπληρώνοντας πως «οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Τα σενάρια για διαγραφή ή ακύρωση υποψηφιότητας Κασσελάκη

Το σκηνικό έντασης που λαμβάνει πλέον και δικαστικές προεκτάσεις, θα μεταφερθεί στην Κεντρικής Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σάββατο. Με δεδομένες τις επιθέσεις του στρατοπέδου Κασσελάκη, αλλά και την διάθεση στελεχών των «100» να διαγραφεί ο πρώην πρόεδρος, το ενδεχόμενο μεγάλων πολιτικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον απολύτως πιθανό.

Διάθεση από την πλευρά Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο δεν υπάρχει. Επίσης το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει την Επιτροπή Δεοντολογίας ως το μόνο όργανο αρμόδιο να διαγράφει κάποιο μέλος από τις τάξεις του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή, λοιπόν, πιθανότατα θα υιοθετήσει μια πολιτική απόφαση που θα επιστρέφει και αυτή ως απαράδεκτο το εξώδικο στον αποστολέα του.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ορισμένα στελέχη να ζητήσουν και να θέσουν σε ψηφοφορία είτε την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με την «υπογραφή» του κορυφαίου πολιτικού οργάνου του κόμματος. Δεν αποκλείεται επίσης να τεθεί σε ψηφοφορία ένα ψήφισμα που ουσιαστικά θα φράσσει τον δρόμο στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Στελέχη προτάσσουν το επιχείρημα πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο με το εξώδικο όσο και με την υπογραφή «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» δεν πληροί την υποχρέωση για σεβασμό στις θέσεις και τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, οπότε η υποψηφιότητά του δεν θα μπορεί προχωρήσει. Οι επόμενες ημέρες προδιαγράφονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς το βράδυ του Σαββάτου μπορεί να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση εμφυλίου, γιατί όχι και με μια ακόμα διάσπαση στις τάξεις του.

ΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαππάςεξώδικοΌλγα ΓεροβασίληΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΡάνια Σβίγκουπόθεν έσχες