Πολιτική|10.10.2024 06:45

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν έγινε το debate για το δεύτερο γύρο – To ζήτημα της συμμετοχής

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο κενό έπεσαν, τελικά, οι προσπάθειες διεξαγωγής ενός δεύτερου debate ανάμεσα – αυτή τη φορά- στον Χάρη Δούκα και τον Νίκο Ανδρουλάκη πριν τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν εκείνος που ξεκίνησε την κουβέντα, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός που… καιγόταν ήταν ο κ. Δούκας, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης δεν είχε καμία ιδιαίτερη πρεμούρα να βρεθεί απέναντι στον κ. Δούκα, ειδικά όταν η προηγούμενη τηλεμαχία έγινε πριν από λίγες ημέρες.

Το ναυάγιο του ντιμπέιτ και η συμμετοχή

Από την πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμιζαν ότι υπήρχε μια διαθέσιμη ημερομηνία και συγκεκριμένη η Τετάρτη αν δεν πραγματοποιούταν την Τετάρτη η εξ αναβολής συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Βέβαια, θα ήταν λίγο δύσκολο να οργανωθεί από την ΕΡΤ, αλλά θεωρούν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Την Πέμπτη ο ποδοσφαιρικός αγώνας της Εθνικής δεν θα επέτρεπε υψηλή τηλεθέαση και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συγκέντρωση του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη δεν κατέστη δυνατό να επαναπρογραμματιστεί. Την πρόταση για το Σάββατο την θεωρούν προσχηματική γιατί δεν θα συνέβαλε στο κύρος της διαδικασίας, με δεδομένη την επιτυχία της διαδικασίας της προηγούμενης εβδομάδας. 

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Χάρη Δούκα υπογραμμίζουν ότι ο ίδιος ήταν διαθέσιμος οποιαδήποτε ώρα και μέρα. «Όσο για τις δικαιολογίες περί Δημοτικού Συμβουλίου στην Αθήνα υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε ανακοινώσει, ήδη από τη Δευτέρα, προεκλογική ομιλία σήμερα στον Πύργο.  Ο κ. Ανδρουλάκης απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν επιθυμεί τον δημοκρατικό διάλογο στο ΠΑΣΟΚ. Απέδειξε ότι δεν τιμά τις δημόσιες δεσμεύσεις του», σημείωναν χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, επινόησε το διαδικαστικό κώλυμα προκειμένου να μην έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον δήμαρχο Αθηναίων.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την… ουσία ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη οι εκλογολόγοι έχουν πάρει μολύβι και σημειώνουν τα κουκιά. Ο βασικός προβληματισμός όλων και προφανώς των δύο υποψήφιων είναι η συμμετοχή. Την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί ο αριθμός όσων ψήφισαν να ξεπέρασε τις 300.000, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόση θα ξαναπάνε στην κάλπη. Και κυρίως ποιος θα καταφέρει να ενεργοποίηση μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων, ώστε να κερδίσει τον αντίπαλό του. «Η κάλπη είναι κενή», έλεγαν στο ethnos.gr έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν η διαφορά ανάμεσα στους δύο στον πρώτο γύρο ήταν μεγάλη, αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα. Συμφωνούσαν πάντως ότι το μεγάλο φαβορί είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Νίκος ΑνδρουλάκηςΝάντια ΓιαννακοπούλουΠΑΣΟΚΠαύλος ΓερουλάνοςΕκλογές ΠΑΣΟΚ 2024Μιχάλης ΚατρίνηςΆννα ΔιαμαντοπούλουΧάρης Δούκας