Πολιτική|10.10.2024 06:50

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο του ναυαγίου της συνάντησης των 5 υποψηφίων – Το blame game Κασσελάκη και ο στόχος Πολάκη

Νίκος Σβέρκος

Δεν λένε να τελειώσουν οι «πρωτοφανείς κρίσεις» που διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Παύλος Πολάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ως πρεσβευτής της ηρεμίας. Οι υποψήφιοι πρόεδροι εμφανίστηκαν χτες θετικοί στο να συναντηθούν εκ του σύνεγγυς ώστε να τεθούν κανόνες στην προεκλογική κούρσα, ωστόσο έθεσαν διαφορετικά προαπαιτούμενα προτού καθίσουν στο τραπέζι. Το αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση των «πέντε» να ναυαγήσει και να εκτυλίσσεται ένα ακόμα «blame game» ανάμεσα στους υποψηφίους.

Η «ηγεμονική» πρωτοβουλία Πολάκη

Χτες το πρωί ο Παύλος Πολάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από τους συνυποψηφίους του να καθίσουν πριν την σαββατιάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε ένα τραπέζι, ώστε να καταλήξουν σε κοινούς κανόνες για την προεκλογική εκστρατεία, να συμφωνήσουν στους όρους του μεταξύ τους debate και να επιλυθούν τα τελευταία προβλήματα.

Ο βουλευτής Χανίων έθεσε όμως και ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να έχει κατά την άποψή του επιτυχία η απόπειρα συνεννόησης. Αφενός ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο που απέστειλες ως «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» στην Π.Γ. και την Κ.Ε., αλλά και η σύσκεψη των πέντε υποψηφίων να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία και παρουσία της γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου. Παράλληλα κάλεσε «όλους και όλες να σταματήσουν να απεργάζονται σενάρια διαγραφής υποψηφίου προέδρου».

Ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε με την κίνησή του να σταθεί ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές του στρατοπέδου Κασσελάκη και των «100» ομνύοντας στην ανάγκη να ανακοπεί η ρευστοποίησης και η εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο απευθύνεται στο ακροατήριο που προβληματίζεται παρακολουθώντας τον (χωρίς υπερβολές) σπαραγμό στο πεδίο της Κουμουνδούρου.

Οι προϋποθέσεις που έβαλαν οι υποψήφιοι για τη συνάντηση

Ακολούθησε γύρος συνεννοήσεων μεταξύ των πέντε υποψηφίων και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα παρίσταντο όλοι οι υποψήφιοι, παρουσία της Ράνιας Σβίγκου και του προέδρου της Κ.Ο., Νίκου Παππά.

Το στρατόπεδο Κασσελάκη εμφανιζόταν θετικό στο να συμμετάσχει στη συνάντηση, ωστόσο έθετε ζήτημα για την ώρα πραγματοποίησης της συνάντησης των πέντε υποψηφίων. Συνεργάτες του μετέφεραν μάλιστα την ενόχλησή του για τα σενάρια περί διαγραφής του, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί πως οποιαδήποτε συνάντηση δεν θα έχει ευτυχές τέλος αν δεν πάψουν τα σχετικά σενάρια.

Η πλευρά Φάμελλου έθετε ως προϋπόθεσή η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συνεννόηση των κομματικών οργάνων, ενώ επέμεινε ότι  το εξώδικο Κασσελάκη είναι «αδιανόητη και απαράδεκτη ενέργεια». Παράλληλα ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης σημείωνε πως τον καλύπτει η τελευταία απόφαση της Π.Γ., συμφωνώντας ουσιαστικά με τον Παύλο Πολάκη πως ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να αποσύρει το εξώδικό του.

Ο Νικόλας Φαραντούρης επισήμανε πως η συνάντηση δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί υπό το καθεστώς των απειλών που περιλαμβάνει το εξώδικο Κασσελάκη, καλώντας τον ουσιαστικά και αυτός να το αποσύρει. Ο Απόστολος Γκλέτσος δήλωσε διαθέσιμος να συμμετάσχει σε συνάντηση.

Το «ναυάγιο» και το blame game

Διάθεση να αποσύρει το εξώδικό του δεν έδειξε ο Στέφανος Κασσελάκης, με αποτέλεσμα η συνάντηση να οδεύσει προς το ναυάγιο. Προς επιβεβαίωση αυτού, ο ίδιος με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτέθηκε σφόδρα στους αντιπάλους του στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην επιχειρηματολογία που τον οδήγησε να αποστείλει εξώδικο προς τα κομματικά όργανα.

«Δε θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο. Δε διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου. Δεν ανέβαλα το συνέδριο. Δεν ανέβαλα τις εκλογές για ΚΕ. Τήρησα και τηρώ την ομαλότητα από την πρώτη στιγμή» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης. Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση είχε ήδη ναυαγήσει, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «γι’ αυτό θα είμαι παρών στην αυριανή συνάντηση».

Το blame game από την πλευρά Κασσελάκη προς τους αντιπάλους του είχε στόχο να τους αποδώσει την ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση της μεταξύ τους συνάντησης. Λίγο πριν προχωρήσει άλλωστε στην συγκεκριμένη ανάρτηση, συγκεκριμένες ιστοσελίδες ανέφεραν πως η συνάντηση θα πραγματοποιείτο μόνο με τη συμμετοχή των Κασσελάκη, Πολάκη και Γκλέτσο, επιβεβαιώνοντας πως το στρατόπεδο του πρώην προέδρου έχει θέσει στο στόχαστρο του τους Φάμελλο και Φαραντούρη.

Η τελευταία ντρίμπλα του Πολάκη

Είκοσι λεπτά μετά την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη ο Παύλος Πολάκη προχώρησε σε ανάρτηση στην οποία ισχυριζόταν πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στις 12:30. Υποστήριζε μάλιστα ότι θα παρίστανται ο Νίκος Παππάς, η Ράνια Σβίγκου και ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ οι Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος θα συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ωστόσο, από τα περιβάλλοντα όλων των υπόλοιπων υποψηφίων, αλλά και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε κάθετη διάψευση πως θα συμμετάσχουν στη συνάντηση, διατηρώντας τις προϋποθέσεις που έθεσαν όλη την προηγούμενη ημέρα. Επιπρόσθετα, συνεργάτες του προέδρου της Κ.Ο. ανέφεραν πως δεν υπάρχει συναίνεση από όλους τους υποψηφίους και πως το εξώδικο Κασσελάκη αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Η κίνηση Πολάκη αποσκοπεί προφανώς σε μια προσπάθεια να εκτεθούν οι αντίπαλοί του ως υπαίτιοι της αντιπαράθεσης, ώστε ο ίδιος να εμφανιστεί ως νηφάλιος υποψήφιος που επιθυμεί την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

ειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΠαύλος ΠολάκηςΑπόστολος ΓκλέτσοςΝίκος ΦαραντούρηςΣΥΡΙΖΑΣωκράτης ΦάμελλοςΝικόλαος Φαραντούρης