Πολιτική|11.10.2024 06:40

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι συμμαχίες, οι δηλώσεις στήριξης και ο στόχος της συμμετοχής

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στη μάχη των… στηρίξεων έχουν μπει οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ. Από την μια πλευρά ο Γιάννης Μανιάτης από την άλλη ο Νίκος Παπανδρέου επέλεξαν τον εκλεκτό τους και το ανακοίνωσαν. Όμως, το βασικό ερώτημα για τους δύο παραμένει: Ποιον θα στηρίξουν οι ψηφοφόροι τόσο του Παύλου Γερουλάνου όσο και της Άννας Διαμαντοπούλου και, κυρίως, πόσοι εξ αυτών θα βρεθούν στην κάλπη της προσεχούς Κυριακής.

Ο στόχος της συμμετοχής

Βασικός στόχος είναι να προσέλθουν περισσότεροι από 200.000 ψηφοφόροι, που αποτελεί και το ψυχολογικό όριο με δεδομένο ότι το 2021 είχαν ψηφίσει  207.658 με τη συμμετοχή στο πρώτο γύρο να είναι μικρότερη σε σχέση με το 2024. Και τότε, πάντως, το αποτέλεσμα δεν είχε αλλάξει καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε νικήσει -όπως και στον πρώτο γύρο- τον Γιώργο Παπανδρέου. Θυμίζουμε ότι η διαφορά των δύο ανδρών ήταν περίπου 9 μονάδες, όπως και την περασμένη Κυριακή (με υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τώρα) και τελικά ο κ. Ανδρουλάκης επικράτησε με 67,17% έναντι 32,19%. Πολλοί εκτιμούν ότι η σημερινή εικόνα δεν απέχει πολύ από αυτή του 2021…

Οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να αποκρούσουν τις κατηγορίες

Την ίδια ώρα, ο Χάρης Δούκας που προφανώς βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, επανέφερε ένα σλόγκαν, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει αρκετά η… ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, με αφορμή τα σενάρια για κυβέρνηση ηττημένων. Τότε στο γαλάζιο στρατόπεδο είχε «εφεύρει» το μόνο ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ ή… Βαρουφάκης, με τον Χάρη Δούκα να το.. θυμάται.«Σε ότι αφορά τα σενάρια για συγκολλήσεις και συνεργασίες με άλλα κόμματα, απλά δεν με αφορούν. Όπως έχω πει, όταν ψηφίζεις Δούκα, βγαίνει Δούκας και ΠΑΣΟΚ», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά στην κατηγορία περί ενός μικρού «κλειστού» κόμματος.

«Οποιοσδήποτε πάρει το ευρωψηφοδέλτιο μας και το βάλει δίπλα σε εκείνα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, θα αξιολογήσει ποιο ήταν το πιο ανοικτό με αμφίπλευρη διεύρυνση και το πιο ανταγωνιστικό. Εδώ μιλάμε για μία μέγιστη προσπάθεια από την πλευρά μου το κόμμα συνεχώς να διευρύνεται, να είναι ανταγωνιστικό, να είναι ανοικτό. Αυτή είναι η πραγματικότητα.. Ποιο άλλο κόμμα κατέθεσε το πρόγραμμά του δέκα μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές δημοσίως για διαβούλευση; Από τον Οκτώβριο του 2022 για τις εκλογές του 2023. Τα λέω αυτά για να απαντήσω σε κάποιους που λένε λόγια του αέρα χωρίς παραδείγματα» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην κομματική λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες οι υποψήφιοι ρίχνουν όλα τους τα χαρτιά, ο κ. Δούκας μήπως πετύχει μια (ιστορική) ανατροπή και ο κ. Ανδρουλάκης για να διατηρήσει τα κεκτημένα.  

ΠΑΣΟΚΒασίλης ΔιαμαντόπουλοςΕκλογές ΠΑΣΟΚ 2024Παύλος ΓερουλάνοςΧάρης Δούκαςειδήσεις τώραΝάντια ΓιαννακοπούλουΝίκος ΑνδρουλάκηςΜιχάλης Κατρίνης