Πολιτική|12.10.2024 06:35

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Με το βλέμμα στην Αττική Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τα αδύνατα σημεία τους να γίνουν… δυνατά ψάχνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας λίγο πριν στηθούν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο υποψήφιοι ουσιαστικά κοιτούν περισσότερο την Αθήνα και δευτερευόντως τη Θεσσαλονίκη όπου και οι δύο… δεν τα πήγαν καλά και εκεί ουσιαστικά βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων. Στην Αττική για παράδειγμα το 50% των ψηφοφόρων προτίμησαν τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου ενώ αντίστοιχο ήταν το ποσοστό και στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Με άλλα λόγια, στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει μια σημαντική δεξαμενή, η οποία εν πολλοίς μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς. Την ίδια ώρα, στην περιφέρεια και οι δύο διατηρούν -όπως φάνηκε από την κάλπη- σημαντικά ερείσματα και επί της ουσίας λίγα πράγματα μπορούν να διαφοροποιηθούν από την πρώτη Κυριακή στη δεύτερη.

Στόχος να γίνουν τα αδύνατα δυνατά 

Στο μεταξύ, ο Χάρης Δούκας επιχειρεί να καταδείξει την μεγάλη -κατά τον ίδιο- διαφορά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιχειρώντας ουσιαστικά να συγκεντρώσει όσες δυνάμεις κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως έναν αρχηγό που λαμβάνει κατά μόνας αποφάσεις. «Φέρνω ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που θα είναι περισσότερο συμμετοχικό, ανοιχτό και συλλογικό, και ένα νέο πολιτικό κέντρο, όπου θα συμμετέχουν από την πρώτη στιγμή όλοι οι συνυποψήφιοί μου, και θα συναποφασίζουμε από κοινού για όλες τις πρώτες παρεμβάσεις και δράσεις. Το πιο βασικό είναι να δείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, είχε ως βασικό της χαρακτηριστικό ότι συνέθετε διαφορετικές τάσεις, απόψεις, ρεύματα, πολλές φορές συγκρούονταν και μεταξύ τους, αλλά πάντα καταλήγαμε σε μια κεντρική γραμμή. Και το δεύτερο σημείο που θα αλλάξω, είναι ότι θα έχουμε καθαρές θέσεις και καθαρές απόψεις. Δε θα έχουμε θολό στίγμα, δε θα είμαστε, όπως πάρα πολλές φορές τύχαινε, σαν εκκρεμές, αλλά θα λέμε τα πράγματα καθαρά και μπροστά».
Απαντώντας ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε μια επίθεση φιλίας προς τα στελέχη του κόμματος. Είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε εξαιρετικούς βουλευτές, εξαιρετικά στελέχη και, νομίζω, ότι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία το μόνο κόμμα που μπορεί να σταθεί προγραμματικά και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού για το θέμα της κυβερνησιμότητας είναι η παράταξή μας. Θα εντείνω κι άλλο την προσπάθεια να βρω και να έρθουν κοντά μας ακόμη περισσότερους ανθρώπους από την κοινωνία». Με άλλα λόγια, ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να αποσείσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες, δεσμευόμενος πλέον ότι θα αλλάξει στρατηγική, χρησιμοποιώντας και «ακούγοντας» όλα του τα στελέχη.
Νίκος ΑνδρουλάκηςΆννα ΔιαμαντοπούλουΝάντια ΓιαννακοπούλουΠαύλος ΓερουλάνοςΧάρης ΔούκαςΠΑΣΟΚΕκλογές ΠΑΣΟΚ 2024Μιχάλης Κατρίνης