Πολιτική|12.10.2024 06:46

ΣΥΡΙΖΑ: Η προσπάθεια Κασσελάκη να γλιτώσει τη διαγραφή του από τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή - Όλο το παρασκήνιο

Νίκος Σβέρκος

Η σημερινή σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί σε tabula rasa, όσον αφορά τις αποφάσεις της. Έτσι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιδιότυπη «κούρσα ελιγμών» από την πλευρά Κασσελάκη, μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Τα στελέχη του κόμματος βρίσκονταν μέχρι αργά το βράδυ σε συνεννοήσεις για τις τακτικές που θα ακολουθήσουν, ενώ δεν αποκλείεται η αποχή στελεχών της ομάδας Κασσελάκη να εμποδίσουν την ίδια την πραγματοποίηση της συνεδρίασης. 

Τζάκρη σε στυλ Κασσελάκη κατά πάντων 

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το κλίμα ήταν κακό, όπως ήταν αναμενόμενο. Λίγες ώρες μετά την συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη, που ξεκαθάριζε ότι δεν αποσύρει το επίμαχο εξώδικό του προς τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Τζάκρη επέλεξε να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και να επιτεθεί σε στελέχη που δεν συμμετέχουν στους «100». «Στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της ΠΓ προστέθηκαν κι άλλοι 5 εκ των ενδιαμέσων, ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Κουβέλη και η Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ αυτό» είπε η γραμματέας της Κ.Ο. τεντώνοντας την αντιπαράθεση στα άκρα. 

Στελέχη των «100», όπως η Όλγα Γεροβασίλη, έριξε ξανά στο τραπέζι την πιθανότητα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη. «Η δράση του Κασσελάκη είναι διασπαστική κίνηση. Όχι η αντίδραση του κόμματος απέναντι σ’ αυτή» είπε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο Γιάννης Ραγκούσης, δε, αναφέρθηκε στα SMS που αντάλλαξαν οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, σημειώνοντας πως «η τεχνητή προσπάθεια ακύρωσης της απαρτίας στην συνεδρίαση της ΚΕ αποτελεί μία αθέμιτη και πρωτοφανής υπονόμευση λειτουργίας των οργάνων, δηλαδή της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος». 

Ο Νίκος Σκορίνης πρότεινε την αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής με την αιτιολογία ότι αυτή μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους του ενωμένου ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση του στηρίχθηκε από τρία ακόμα στελέχη, που παλαιότερα (ή και σήμερα) υποστήριζαν τις κινήσεις Κασσελάκη. Πρόκειται για την Θεοδώρα Τζάκρη, την Ολυμπία Τελιγιορίδου και τον Πάνο Ρήγα. Η πρόταση τους μειοψήφησε. 

Η εντυπωσιακή κυβίστηση του Κασσελάκη

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε μια μεγάλη κυβίστηση. Παρά το γεγονός ότι μέχρι λίγες ώρες πριν διατράνωνε την απόφασή του να μην αποσύρει το εξώδικο, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί έρευνα από την Π.Γ. για τα περί «διαρροής» του πόθεν έσχες του, με ανάρτησή του σημείωσε πως αποσύρει το εξώδικό του! «Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024» έγραψε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι». 

Η κυβίστηση Κασσελάκη ήρθε προφανώς μπροστά στο ανοικτό ενδεχόμενο η Κεντρική Επιτροπή να λάβει απόφαση για τη διαγραφή του. Φαίνεται μάλιστα ότι οι απόπειρα να εμποδιστεί η απαρτία, που εφάρμοσαν πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, εξετάστηκε εκ νέου φάνηκε ως οριακή επιλογή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά απόφαση για το τι θα πράξουν οι υποστηρικτές Κασσελάκη δεν έχει ληφθεί. Έτσι παραμένει άγνωστο εάν τελικά θα επιχειρήσουν να βάλουν τεχνικό μπλόκο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 

Υπενθυμίζεται πως κατά πάσα πιθανότητα ο Παύλος Πολάκης δεν θα παρευρεθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς έχει προγραμματίσει επισκέψεις στην Κρήτη για την προεκλογική του εκστρατεία. Πληροφορίες, ωστόσο, ανέφεραν χτες το βράδυ, πως στελέχη που βρίσκονται κοντά του θα συμμετάσχουν κανονικά στις εργασίες του οργάνου, που θα ξεκινήσουν στις 12:30. 

Κεντρική ΕπιτροπήΣωκράτης ΦάμελλοςΣτέφανος ΚασσελάκηςΑπόστολος Γκλέτσοςειδήσεις τώραΘεοδώρα ΤζάκρηΣΥΡΙΖΑΌλγα ΓεροβασίληΠαύλος Πολάκης