Πολιτική|12.10.2024 14:26

ΣΥΡΙΖΑ: «Πολεμικό κλίμα» στην Κεντρική Επιτροπή - Αλλεπάλληλες εντάσεις στη συνεδρίαση

Νίκος Σβέρκος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery

Σε φορτισμένο κλίμα συνεδριάζει αυτή την ώρα (12/10) η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο των χθεσινών γεγονότων και της δήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη ότι αποσύρει το εξώδικο κατά της Κεντρικής Επιτροπής. Κατόπιν τούτου οι υποστηρικτές του λένε ότι «εκλείπει ο λόγος της συνεδρίασης».

Για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής απαιτείται η παρουσία 148 μελών της ΚΕ και μέχρι τις 2.30 μ.μ. δεν είχε προσέλθει ο απαιτούμενος αριθμός μελών. 

Λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι προκλήθηκε ένταση στην ΚΕ, όταν η Θεοδώρα Τζάκρη θέλησε να λάβει τον λόγο επί του διαδικαστικού. Τότε παρενέβη η Όλγα Γεροβασίλη, ζητώντας από τη Θεοδώρα Τζάκρη να παραλάβει την κάρτα της, προκειμένου να προσμετρηθεί στα παρόντα μέλη του οργάνου. Η κυρία Τζάκρη δεν έλαβε τελικά τον λόγο.

Η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε στη συνέχεια ένσταση για μη απαρτία. Η ίδια ζήτησε λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο για δύο λόγους. Πρώτον για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθείσας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συν όλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. «Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητω λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο!» , είπε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα απορρίφθηκε, καθώς εξαρχής η απαρτία επετεύχθη και ελήφθησαν οι κάρτες από τον αναγκαίο αριθμό μελών του οργάνου.

Επεισόδιο με οπαδούς του Κασσελάκη

Στο μεταξύ έξω από την αίθουσα υπάρχει αναταραχή, καθώς οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη διαπληκτίστηκαν με μέλος της ΚΕ. Οι φωνές ήταν δυνατές με αποτέλεσμα να παρέμβουν ψυχραιμότεροι και να λήξει το επεισόδιο.

Εντάσεις με το «καλημέρα»

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι εντάσεις με το… καλημέρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, δείχνοντας το πώς θα κινηθεί η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή.

Τα στελέχη που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη κινούνται με στόχο να μην επιτευχθεί η απαρτία, που είναι απαραίτητη για την έναρξη των εργασιών της κεντρικής επιτροπής.

Μαζί με άλλους υποστηρικτές του πρώην προέδρου παραμένουν έξω από την αίθουσα, ενώ ισχυρίζονταν πως υπάρχουν παρατυπίες στην χορήγηση των καρτών προς τα μέλη της ΚΕ. Γι'αυτό και έλεγαν πως δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τις διαδικασίες.

Πυρά Τζάκρη στους «87»

Θεοδώρα Τζάκρη εξαπέλυσε πυρά στη Ράνια Σβίγκου και τους «87» για την καθυστέρηση της έναρξης των διαδικασιών.

Οι δηλώσεις της Τζάκρη

Όπως δήλωσε η κυρία Τζάκρη σε δημοσιογράφους: «Μιάμιση ώρα μετά την ώρα έναρξης οι εργασίες δεν έχουν αρχίσει επειδή δεν υπάρχει  απαρτία η Γραμματέας (της Κεντρικής Επιτροπής) και οι ‘’87’’ μεταθέτουν συνεχώς την ώρα έναρξης των διαδικασιών, καλώντας μέλη να προσέλθουν τα οποία όμως αρνούνται να νομιμοποίησουν την εκτροπή. Το μόνο που μένει να αποκλείσουν με διάταγμα την συμμέτοχη του Στεφάνου Κασσελάκη στις εκλογές». 

Οικονόμου: «Γελοία μεθόδευση»

Παράλληλα και ο Θανάσης Οικονόμου, που πρόκειται στη πτέρυγα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε θέμα γιατί μπήκαν πριν την έναρξη, στην αίθουσα της συνεδρίασης, πρόσωπα που δεν είχαν προμηθευτεί το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για γελοία μεθόδευση. «Αναζητούν τεχνητή απαρτία προσμετρώντας και μέλη της ΚΕ που βρισκόμαστε στο χώρο αλλά δεν έχουμε πάρει καρτελάκια» κατήγγειλε σε δημοσιογράφους.

Η δήλωση του κ. Οικονόμου πυροδότησε διαπληκτισμούς μεταξύ των παρευρισκομένων που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και της λεγόμενης «πλειοψηφίας».

Κεντρική ΕπιτροπήΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραειδήσειςΣτέφανος Κασσελάκης