Πολιτική|12.10.2024 17:00

ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτικό το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή - Ώρα μηδέν για Κασσελάκη

Νίκος Σβέρκος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery
ΣΥΡΙΖΑ (EUROKINISSI) gallery

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε με το καλημέρα με εντάσεις και αψιμαχίες για το αν συμπληρώνεται απαρτία και αν υπάρχει λόγος συνεδρίασης αλλά και με επίδικο τον ενδεχόμενο αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα των προεδρικών εκλογών στον απόηχο του εξώδικου κατά της ΚΕ. Ήδη κατατέθηκε πρόταση στην ΚΕ για την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας και διαγραφή του παρόλο που ο ίδιος εχθές απέσυρε το εξώδικο με τους υποστηρικτές να υποστηρίζουν ότι «εκλείπει ο λόγος της συνεδρίασης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, 151 μέλη της κεντρικής επιτροπής έχουν προσέλθει στις εργασίες της.

 Ο Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη

Παράλληλα, πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσε ο Γιάννης Μουζάλας πριν από λίγο και ενώ η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την επίτευξη απαρτίας εν μέσω μεγάλων εντάσεων.

Πρόταση για διαγραφή Κασσελάκη

Πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή να παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, κατέθεσε το μέλος της ΚΕ, Θύμιος Γεωργόπουλος.

Προέβαλλε ως λόγους, πέραν όσων έχει αναφέρει στην επιστολή του ο θ. Μουμουλίδη, το εξώδικο του πρώην προέδρου, τα όσα είπε στη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και η υπονόμευση του οργάνου που επιχειρήθηκε σήμερα.

Κατά την ομιλία του ο Νικόλας Φαραντούρης τόνισε πως «τίποτα δεν γερνά νωρίτερα από ένα πομπώδη νεωτερισμό». Όπως σημείωσε, δεν νοείται σύγχρονο κόμμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, χωρίς ισόρροπη σχέση μεταξύ μελών - οργάνων – ηγεσίας. Κατήγγειλε τέλος τον ευνουχισμό των οργάνων.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την πλευρά του σημείωσε: 

«Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε!

Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος.

Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι.

Αυτό που συνέβη επίσης σήμερα με το να παλεύουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη τεχνητά να μην υπάρχει απαρτία και να μην γράφονται ενώ βρίσκονται στον χώρο λέγεται υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία προχώρησαν σε αυτές τις αδιανόητες ενέργειες. Δεν τους πέρασε, απέτυχαν και σε αυτό.

Τις προηγούμενες μέρες δε είδαμε sms για κινητοποιήσεις έξω από Κ.Ε. μέχρι και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί κόσμο να μαζευτεί έξω από την αίθουσα Συνεδρίου όταν αυτό θα διεξαχθεί. Λες και οι Κ.Ε. και τα συνέδρια είναι αρένες μάχης. Είμαι βέβαιος ότι σε όλους θυμίζουν κάτι αυτά.

Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο.

Για αυτό ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ».

Επεισόδιο μεταξύ Τζάκρη και Γεροβασίλη - Κατέθεσε ένσταση για μη απαρτία στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι προκλήθηκε ένταση στην ΚΕ, όταν η Θεοδώρα Τζάκρη θέλησε να λάβει τον λόγο επί του διαδικαστικού. Τότε παρενέβη η Όλγα Γεροβασίλη, ζητώντας από τη Θεοδώρα Τζάκρη να παραλάβει την κάρτα της, προκειμένου να προσμετρηθεί στα παρόντα μέλη του οργάνου. Η κυρία Τζάκρη δεν έλαβε τελικά τον λόγο.

Η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε στη συνέχεια ένσταση για μη απαρτία. Η ίδια ζήτησε λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο για δύο λόγους. Πρώτον για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθείσας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συν όλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. «Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητώ λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο!» , είπε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα απορρίφθηκε, καθώς εξαρχής η απαρτία επετεύχθη και ελήφθησαν οι κάρτες από τον αναγκαίο αριθμό μελών του οργάνου.

Πυρά Τζάκρη στους «87»

Νωρίτερα, η Θεοδώρα Τζάκρη εξαπέλυσε πυρά στη Ράνια Σβίγκου και τους «87» για την καθυστέρηση της έναρξης των διαδικασιών.

Όπως δήλωσε η κυρία Τζάκρη σε δημοσιογράφους: «Μιάμιση ώρα μετά την ώρα έναρξης οι εργασίες δεν έχουν αρχίσει επειδή δεν υπάρχει  απαρτία η Γραμματέας (της Κεντρικής Επιτροπής) και οι ‘’87’’ μεταθέτουν συνεχώς την ώρα έναρξης των διαδικασιών, καλώντας μέλη να προσέλθουν τα οποία όμως αρνούνται να νομιμοποίησουν την εκτροπή. Το μόνο που μένει να αποκλείσουν με διάταγμα την συμμέτοχη του Στεφάνου Κασσελάκη στις εκλογές». 

Εντάσεις με το «καλημέρα»

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι εντάσεις με το… καλημέρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, δείχνοντας το πώς θα κινηθεί η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή. Έξω από την αίθουσα υπήρξε αναταραχή, καθώς οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη διαπληκτίστηκαν με μέλος της ΚΕ. Οι φωνές ήταν δυνατές με αποτέλεσμα να παρέμβουν ψυχραιμότεροι και να λήξει το επεισόδιο.

Οικονόμου: «Γελοία μεθόδευση»

Παράλληλα και ο Θανάσης Οικονόμου, που πρόκειται στην πτέρυγα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε θέμα γιατί μπήκαν πριν την έναρξη, στην αίθουσα της συνεδρίασης, πρόσωπα που δεν είχαν προμηθευτεί το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για γελοία μεθόδευση. «Αναζητούν τεχνητή απαρτία προσμετρώντας και μέλη της ΚΕ που βρισκόμαστε στο χώρο αλλά δεν έχουμε πάρει καρτελάκια» κατήγγειλε σε δημοσιογράφους.

Η δήλωση του κ. Οικονόμου πυροδότησε διαπληκτισμούς μεταξύ των παρευρισκομένων που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και της λεγόμενης «πλειοψηφίας».

ειδήσεις τώραΘεοδώρα ΤζάκρηΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΚεντρική ΕπιτροπήΠαύλος ΠολάκηςΌλγα Γεροβασίλη