Πολιτική|12.10.2024 23:14

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο του αποκλεισμού Κασσελάκη και το χρονικό μιας εκρηκτικής συνεδρίασης - Όλα όσα έγιναν

Newsroom

Νέος εμφύλιος έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο εν μέσω έντασης, φωνών και καβγάδων, μετά την απόφαση που πάρθηκε, με βάση την οποία ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για πρόεδρος στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές.

Η απόφαση πάρθηκε με 138 ψήφους σε σύνολο 151 της ΚΕ. Σημειώνεται ότι η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά τη σημερινή απόφαση αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα.

«Είμαι εδώ»

Κατόπιν αυτών, ένταση σημειώθηκε από πλευράς των υποστηρικτών του Κασσελάκη μετά την γνωστοποίηση του αποκλεισμού του κ. Κασσελάκη από την εκλογική κούρσα, με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος να δίνει ραντεβού στο Συνέδριο με τα κομματικά στελέχη. «Η φωνή μας είναι το συνέδριο. Είμαι Εδώ» σχολίασε ο κ. Κασσελάκης, καταλήγοντας με το κεντρικό του σύνθημα: «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ».

Φάμελλος: «Δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ για λανθασμένες αποφάσεις προσώπων»

Ο Σωκράτης Φάμελλος από τη μεριά του δήλωσε μετά την απόφαση της ΚΕ πως «δεν μπορεί να είναι αποδεκτές που αμφισβητούν αποφάσεις των οργάνων αλλά και αμφισβητούν το ίδιο το κόμμα και κατηγορίες περί διαπλοκής και κατηγορίες με εξώδικα δεν αντιστοιχούν σε αυτό που θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να έχει για να είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και αυτό πρέπει να το περιφρουρήσουμε με πολιτικούς όρους. Η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση που εξασφαλίζει και τη λειτουργία μας και την επόμενη ημέρα αλλά και μια προσυνεδριακή και εκλογική διαδικασία που θα δίνει προοπτική στην κοινωνία. 

Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση και προσπάθεια αποκλεισμού. Η πρόταση ήταν να πάμε σε εκλογή από τη βάση χωρίς κανέναν αποκλεισμό αλλά δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να απολογείται για λανθασμένες αποφάσεις προσώπων».

Δείτε όλη τη δήλωση σε βίντεο του ethnos.gr

Φραστική επίθεση από υποστηρικτές του Κασσελάκη σε μέλη της ΚΕ

Τρομερή ένταση υπήρξε μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής. Υποστηρικτές του πρώην προέδρου επιτέθηκαν φραστικά σε μέλη της ΚΕ έξω από το ξενοδοχείο όπου γίνεται η συνεδρίαση

«Ντροπή να έχει δικαιώμα ο Γκλέτσος και να μην έχει δικαιώμα ο πρόεδρος, είστε η ντροπή της Αριστεράς» φώναζαν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη, «συνεδρίασε ανώτατο όργανο» απαντούσαν μέλη της ΚΕ.

Δείτε το βίντεο του ethnos.gr

Το παρασκήνιο

Οι εντάσεις στην Κεντρική Επιτροπή ξεκίνησαν με το… καλημέρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, δείχνοντας το πώς θα κινηθεί η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή. Έξω από την αίθουσα υπήρξε αναταραχή, καθώς οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη διαπληκτίστηκαν με μέλος της ΚΕ. Οι φωνές ήταν δυνατές με αποτέλεσμα να παρέμβουν ψυχραιμότεροι και να λήξει το επεισόδιο. Οι οπαδοί Κασσελάκη οποίοι απείχαν από τη διαδικασία, επιχείρησαν να την αποτρέψουν μη συμμετέχοντας ώστε να μην υπάρξει απαρτία. Η απαρτία ωστόσο επετεύχθη και έτσι ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Έπειτα, κατά την συνεδρίαση υπήρξε πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη που κατέθεσε ο Γιάννης Μουζάλας ενώ το μέλος της ΚΕ Θύμιος Γεωργόπουλος είχε καταθέσει πρόταση να παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Προέβαλλε ως λόγους, πέραν όσων έχει αναφέρει στην επιστολή του ο θ. Μουμουλίδη, το εξώδικο του πρώην προέδρου, τα όσα είπε στη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και η υπονόμευση του οργάνου που επιχειρήθηκε σήμερα.

Εντωμεταξύ λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι προκλήθηκε ένταση στην ΚΕ, όταν η Θεοδώρα Τζάκρη θέλησε να λάβει τον λόγο επί του διαδικαστικού. Τότε παρενέβη η Όλγα Γεροβασίλη, ζητώντας από τη Θεοδώρα Τζάκρη να παραλάβει την κάρτα της, προκειμένου να προσμετρηθεί στα παρόντα μέλη του οργάνου. Η κυρία Τζάκρη δεν έλαβε τελικά τον λόγο.

Η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε στη συνέχεια ένσταση για μη απαρτία. Η ίδια ζήτησε λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο για δύο λόγους. Πρώτον για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθείσας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συν όλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. «Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητώ λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο!» , είπε.

Το αίτημα απορρίφθηκε, καθώς εξαρχής η απαρτία επετεύχθη και ελήφθησαν οι κάρτες από τον αναγκαίο αριθμό μελών του οργάνου.

ειδήσεις τώραΣωκράτης ΦάμελλοςΚεντρική ΕπιτροπήΘεοδώρα ΤζάκρηΣτέφανος ΚασσελάκηςΌλγα ΓεροβασίληΣΥΡΙΖΑσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ