Πολιτική|14.10.2024 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Τα λάθη Κασσελάκη που οδήγησαν στον αποκλεισμό του από τις εκλογές – Ποια σενάρια εξετάζει για το μέλλον του

Νίκος Σβέρκος

«Πραξικόπημα», «σταλινισμός», «νομενκλατούρα», «αντιδημοκρατικές πρακτικές». Με αυτό το λεξιλόγιο εκφράζονται οι υποστηρικτές Κασσελάκη σε δηλώσεις τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποκλείσει τον πρώην πρόεδρο από την κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα το επιτελείο γύρω του εξετάζει τις επόμενες κινήσεις με πολλά σενάρια να έχουν πέσει στο τραπέζι, που εκτείνονται από το κομματικό «αντάρτικο» μέχρι την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα λάθη του Κασσελάκη

Πρώτα πρώτα, οι χειρισμοί του ιδίου του Στέφανου Κασσελάκη και του επιτελείου του πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αποδείχθηκαν εντελώς λανθασμένοι. Τα SMS που κυκλοφόρησαν με ευθύνη των στενότερων συνεργατών του και εστάλησαν στους υποστηρικτές του, αποδείχθηκαν απολύτως αληθή. Ο Στέφανος Κασσελάκης, δε, συνελήφθη ψευδόμενος σε δημόσια θέα, καθώς μιλούσε για «προβοκάτσιες» τις οποίες τελικά ο ίδιος εφάρμοσε μέχρι κεραίας. Προκάλεσε με την γενικότερα εμπρηστική του στάση μια ακόμα εστία έντασης, όσο και αν προσπάθησε τελευταία στιγμή να λειάνει τις γραμμές του αποσύροντας τυπικά το εξώδικό του.

Παράλληλα ο μηχανισμός του, του οποίου ηγούνται κυρίως ΠΑΣΟΚογενείς (Τζάκρη, Μωραΐτης, Θ. Οικονόμου, παλαιά στελέχη της ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ), αποδείχτηκε τελικά κατώτερος των προσδοκιών. Στην προσπάθειά του να ακυρώσει με τεχνικά μέσα την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κατάφερε να κινητοποιήσει τελικά μόνο λίγες δεκάδες μέλη. Αυτά, όταν εμφανίστηκαν στο ξενοδοχείο προς υπεράσπιση του Στέφανου Κασσελάκη, δεν επηρέασαν τις εργασίες, καθώς φώναζαν λίγα συνθήματα και υβρίζοντας στελέχη και δημοσιογράφους.

Τι του εισηγούνται για την επόμενη μέρα

Ο Στέφανος Κασσελάκης χτες στην πρώτη του αντίδραση μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής έδωσε ραντεβού στο συνέδριο, ωστόσο ο δρόμος μέχρι τη διεξαγωγή του είναι μακρύς, περίπου 25 μέρες. Το επιτελείο Κασσελάκη, λοιπόν, αναζητά τρόπους δράσης και αντίδρασης, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Τα περιθώρια κινήσεων της ομάδας Κασσελάκη είναι συγκεκριμένα. Αφενός αναμένεται να κινητοποιηθούν πιστά μεσαία στελέχη που συμμετέχουν σε Νομαρχιακές Οργανώσεις, ώστε να εκδώσουν αποφάσεις ανάλογες με εκείνες όταν αποπέμφθηκε από πρόεδρος. Ο αριθμός των νομαρχιακών οργανώσεων που ελέγχει η ομάδα Κασσελάκη δεν είναι μικρός, αλλά δεν είναι και καθοριστικός, καθώς υπολογίζονται σε 14 σε σύνολο 71.

Αφετέρου, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται δύο ειδών κινήσεις για την προσωπική του πορεία. Κάποιοι του προτείνουν να συνεχίσει τις περιοδείες του ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να προετοιμάσει την επόμενη σύγκρουσή του για τις εκλογές αντιπροσώπων για το έκτακτο συνέδριο, που θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου. Άλλοι του προτείνουν να κινηθεί από τώρα προς τη δημιουργία δικού του φορέα, διασπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, καθώς συνεργάτες του ελπίζουν πως έως και 10 βουλευτές μπορεί να αποσπαστούν υπό την ηγεσία του. Ωστόσο ο ίδιος έχει δηλώσει παλιότερα πως θα παραμείνει στο κόμμα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ωστόσο η κατάσταση πλέον είναι πρωτόγνωρη.

Η στάση των υπολοίπων στο δρόμο προς το συνέδριο

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, απορρίπτει ομόθυμα τις πρακτικές Στέφανου Κασσελάκη. Εμφανίζονται, όμως, διαφορές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής του πρώην προέδρου. Κορυφαία στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως ο αποκλεισμός της υποψηφιότητάς του είναι τελεσίδικος, πως η ΚΟΕΣ δεν θα συζητήσει καν επί της εγκυρότητάς της και πως το προσεχές συνέδριο δεν θα απασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.

Λίγα μέλη του οργάνου, περίπου 12, θεώρησαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ μόλις επτά μέλη του οργάνου, που πρόσκεινται στον Παύλο Πολάκη, δήλωσαν πως θα απέχουν από τις ψηφοφορίες, μιλώντας για «ακραίες» τροπολογίες.

Ο Παύλος Πολάκης, που περιόδευσε το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, δείχνει να μην θέλει να σπάσει τις γέφυρες που τον ενώνουν με το κοινό του Στέφανου Κασσελάκη, γι αυτό και κρατά ήπια στάση ως προς τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του τελευταίου. Χαρακτηριστική των αποστάσεων, που θέλει να κρατήσει από τούδε και στο εξής, ήταν η χθεσινή ανάρτησή του, στην οποία ανέφερε: «Κι όσο εσείς μαλώνετε εμείς κάνουμε περιοδεία στο Τζερμιάδο του οροπεδίου Λασιθίου σε υψόμετρο 840 μέτρων!».

ΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα