Πολιτική|13.10.2024 22:54

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η δύσκολη επόμενη ημέρα για τον Ανδρουλάκη και το μεγάλο στοίχημα

Παναγιώτης Βελισσάρης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, αφού στον δεύτερο γύρο επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση – σχεδόν 20 μονάδες διαφορά – επί του αντιπάλου του Χάρη Δούκα.

Η δύσκολη επόμενη ημέρα για τον Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ

Παρόλα αυτά, η επόμενη ημέρα μόνο εύκολη δεν θα είναι για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Παρότι πολλοί ήταν αυτοί που επαίνεσαν τον πολιτικό πολιτισμό που επέδειξαν όλοι οι υποψήφιοι -που δεν επιδόθηκαν σε «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» - οι διαφωνίες για τις πολιτικές επιλογές και το στυλ που ασκεί την προεδρία ο κ. Ανδρουλάκης παραμένουν.

Η πιο έντονη κριτική που ασκήθηκε σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πως το Κίνημα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την τεράστια φθορά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές όταν και η αξιωματική αντιπολίτευση βυθίστηκε σε διαλυτική περιδίνηση που την έφερε τρίτη στις δημοσκοπήσεις.

Και μπορεί όλοι στα μηνύματά τους να επιχειρούν να βγουν «ενωτικοί» υπογραμμίζοντας πως στην επόμενη ημέρα θα είναι όλοι μαζί ώστε να καταστεί το ΠΑΣΟΚ και πάλι κόμμα εξουσίας, ωστόσο η ενότητα στο Κίνημα δεν εξασφαλισμένη ούτε αυτονόητη. Ήδη από το βράδυ της Κυριακής καταγράφηκαν αρκετές και οξείες διαφωνίες στις ενημερωτικές εκπομπές μεταξύ στελεχών του Κινήματος, που ενδεχομένως και να δείχνουν και τον τόνο των όσων θα επακολουθήσουν.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξασφαλίζει έναν καθαρό διάδρομο τριετίας – εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στη διακηρυγμένη θέση του για εκλογές το 2027- ώστε να ξεδιπλώσει τις πολιτικές του και να μπορέσει να συγκεράσει τις διαφορετικές τάσεις που συνυπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ.

Το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο και την ηγετική ομάδα στο ΠΑΣΟΚ είναι να εμφανιστεί «πρωθυπουργοποιήσιμος», να μπορέσει να επαναπατρίσει εκλογικά κοινά που γύρισαν την πλάτη στο κόμμα από την περίοδο των μνημονίων και να καταστήσει το Κίνημα βασική δύναμη της αντιπολίτευσης, καταλαμβάνοντας το κενό που αφήνει η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μηνύματα Ανδρουλάκη

Ο κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία νίκης του, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Από αύριο ενωμένοι θα πάμε το Κίνημά μας ακόμα ψηλότερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως «οι μεγάλες νίκες θα έρθουν όταν είμαστε ενωμένοι απέναντι στη Συντήρησή»

Επιχείρησε δε να προσδώσει στο ΠΑΣΟΚ το ρόλο του βασικού αντιπολιτευτικού πόλου, βάζοντας ως στόχο να κυβερνήσει το Κίνημα μετά τις επόμενες εκλογές. «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε.

Απηύθυνε σε αυτό το πλαίσιο, «ανοιχτό προσκλητήριο σε όσους είναι απογοητευμένοι από την κυβερνητική πολιτική», ενώ με την αναφορά του «να σηκώσουμε τη σημαία της δημοκρατικής παράταξης», φαίνεται να στοχεύει σε εκλογικά κοινά αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ.

«Ειδικά αυτή την εποχή που οι ψεύτικες υποσχέσεις κατέρρευσαν, τώρα που τα μάτια των Ελλήνων στρέφονται στην παράταξη. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τα μηνύματα των εσωκομματικών αντιπάλων

Δούκας: Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για ένα κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει

Ο Χάρης Δούκας αφού στη δήλωσή του συνεχάρη τον κ. Δούκα, διαμήνυσε με έμφαση πως θα είναι «παρών στην πρώτη γραμμή»: «Καταφέραμε σε 3,5 μήνες να κάνουμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα χωρίς συμβιβασμούς απέναντι σε ακραίες επιθέσεις και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης της συμμετοχής, της διαφάνειας, της λογοδοσίας με ενότητα, με τη συμμετοχή όλων για ένα μεγάλο, ανοιχτό, δυνατό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κυβερνήσει.Θα είμαι πάντα εδώ στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Χάρης Δούκας .

Γερουλάνος: Από αύριο ξεκινάμε τον αγώνα για τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές

Ο Παύλος Γερουλάνος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει: «Θέλω να συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Προχωράμε ενωμένοι, συντεταγμένοι, αποφασισμένοι υπό την ηγεσία του. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές. Θέλω επίσης να συγχαρώ τον Χάρη Δούκα για τον αγώνα του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Η μεγάλη συμμετοχή των μελών και φίλων μας και τις δύο Κυριακές δημιούργησαν ένα πολιτικό αποτέλεσμα δυναμικής για την Παράταξη που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε συνθήκες ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού. Σήμερα ολοκληρώθηκε μια υποδειγματική εσωκομματική διαδικασία από την οποία το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ενισχυμένο, όπως και η ηγεσία του. Και από αύριο ξεκινάμε τον αγώνα για τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές και το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο».

Διαμαντοπούλου: Ο Ανδρουλάκης πρέπει να προχωρήσει σε συνέδριο

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε πως ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα «συνέδριο, λαμβάνοντας ωστόσο -όπως είπε- υπόψη του τη νέα ανθρωπογεωγραφία που προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα». Τόνισε επίσης πως στην πορεία προς το συνέδριο ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να κάνει τις πρώτες ενδεικτικές κινήσεις επί των προσώπων, των συμπεριφορών και των πολιτικών. 

Είπε, μεταξύ άλλων, πως εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του κ. Δούκα, επισημαίνοντας πως δεν εκφράζει ο κ. Ανδρουλάκης το 60% και ο κ. Δούκας το 40%

Κατρίνης: Ο Ανδρουλάκης έχει εντολή να κάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και νικηφόρο

Τον Νίκο Ανδρουλάκη συνεχάρη ο Μιχάλης Κατρίνης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. «Έχει την εντολή των πολιτών να κάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και νικηφόρο» αναφέρει κ. Κατρίνης.

Γιαννακοπούλου: Εξουσιοδότηση στον Ανδρουλάκη για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ

Η Νάντια Γιαννακόπούλου έστειλε sms στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Συγχαρητήρια για την επανεκλογή σου! Ο λαός του ΠΑΣΟΚ σου έδωσε την εξουσιοδότηση να προχωρήσεις συνθετικά για ένα μεγάλο ΠAΣOK που θα δείξει ότι γίνεται Κίνημα Αλλαγής και κόμμα με κυβερνητικά χαρακτηριστικά. Σε αυτήν την προσπάθεια θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή με όλες μου τις δυνάμεις».

Νάντια Γιαννακοπούλουειδήσεις τώραΠαύλος ΓερουλάνοςΧάρης ΔούκαςΝίκος ΑνδρουλάκηςΕκλογές ΠΑΣΟΚ 2024Άννα ΔιαμαντοπούλουΜιχάλης ΚατρίνηςΠΑΣΟΚ